Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на китарен кабинет


Recommended Posts

Чети им описанията и избирай. ПолиВинил Ацетатно е това което съм ползвал. Беше основно в дърводелските цехове преди години. Полимеризираше под високочестотно нагряване (топлина) и имаше висока якост.

Сега има много видове, но честно казано се съмнявам в много от тях. Трябва да се чете и да се пробва.

Резултатът трябва да е твърд като стъкло, с висока адхезия към дървото, и при приложено усилие да се чупи дървото, а не лепилото.

В никакъв случай не трябва да е еластично, силиконово или хелметекс!

------------------------

Прегледай тези филми, ще ти бъдат полезни при изработката на кабинета.

http://www.woodworkingchannel.com/dolphin/vidego_video_library.php

Обърни внимание на разделите :

The Great British Woodshop

The Router Workshop

Всеки филм е наслада за мен!

А за истинско удоволствие от майсторлъка, виж AAW, Cindy Drozda, Finial box. Една жена, която ще скрие топката на много "майстори"!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 145
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

PVA - лепило. Henkel Wood Standard или Henkel Wood Super 3, че и двете се намират лесно. Titebond е много добро, но не се намира в БГ, тъй че давай смело с Хенкела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аиде и аз да се включа - Хенкел е много добро лепило. Моята 2х10 съм я лепил с такова и въпреки, че е над 30 кила и около 200W не е мръднала :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложна работа било събирането на чарколяка. Решетка, дръжка и терминал за жаковете взех. Лепилото е ясно. Сега издирвам такива ъгли http://www.megavoice...2R1Y3RzLmpwZw== в Пловдив, но без успех. Ако някой знае къде мога да намеря? Иначе ще ги поръчвам от София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи почти всичко съм събрал. Остава само шперплата, лепилото и ъглите. Ако всичко е наред уикенда ще сглобявам основната конструкция. Единственото което ме притеснява за лепилото на хенкел е това изречение "образува еластични съединения с висока якост и добра влагоустойчивост". По-точно за еластичните съединения. Някой нещо по въпроса.

И още нещо се сетих, кожата после с какво лепило се залепя за дървото?

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти дам малко количество ПВА (колкото ти трябва), проблемът е само как да го получиш. В края на краищата може и по Еконт да ти пратя, само си поеми разходите по доставката. Мисля, че една "Омния" от лютеница ще стигне?

ПП. Кожата се лепи с еластично контактно лепило - Хелметекс, Прома, Момент...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами благодаря ти, но достатъчно ми помогна за да те завлачвам и с лепило :) предполагам че някой от колегите ще каже нещо по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Немерих ПВА лепила на шведската фирма http://www.casco.se/ Имат офис и в Пловдив, също така и възможност да взема наливно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти.

За лепене на толекса на моя кабинет си взех една кутия лепило "Прома", за около 6лв. Ще ти стигне и ще хартиса, но ако се хванеш да ползваш лепило от тубички ще ти трябват доста.

Подсигури си подходяща четка за нанасяне и едно валяче за боядисване. Аз ползвах едно старо валяче, на което дунапрена се беше повтвърдил, за да извадя въздуха и да прилепя хубаво толекса към дървото.

Намазват се дъската и кожата, изчаква се десетина минути, докъто лепилото спре да прави влакна като го пипнеш и после наместваш кожата на правилното място и минаваш хубаво с валячето отгоре.

Местата, където кожата евентуално ще се реже и подгъва (в ъгълчетата най-често) е хубаво предварително да боядисаш с черна боя, защото след залепване толекса може да се опъне или размести и така отдолу ще се покаже дървото и ще е ясно видим дефект.

При възможност е хубаво да се ползва и такер за по-добро фиксиране на толекса с метални скоби, така си гарантираш, че докъто залепне кожата ще се запази изпъната. Оказва се обаче, че скобите за такер се продават по 5000бр, а и хубав инструмент също не е евтин.

Това е, което се сещам за тапицирането в момента. Дано да ти е от полза.

 

Поздрави и успех :thumbs_up:

Христо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thx:

 

Иначе си взех такова лепило cascol 3339. Препоръчаха ми го, но аз все пак ще направя пробно слепване. Наливно 1л. - 6лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е лепилото! Имаш добър късмет и за вида и за парите!

Хайде почвай, че търпението е към края си :cheers2:!

 

ПП. Не започвай без тясна четка за нанасяне и съд с вода и парцал. Самото лепило не разреждай! Щом направиш сглобката, избърши излишното с влажен парцал, докато е още възможно - чети описанието на лепилото - пише 4 минути!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лепене на толекса на моя кабинет си взех една кутия лепило "Прома", за около 6лв.

 

Друго подобно е СЕЛТ, обаче голяма друсалка става с тия ацетонови лепила...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намазват се дъската и кожата, изчаква се десетина минути, докъто лепилото спре да прави влакна като го пипнеш и после наместваш кожата на правилното място и минаваш хубаво с валячето отгоре.

 

При възможност е хубаво да се ползва и такер за по-добро фиксиране на толекса с метални скоби, така си гарантираш, че докъто залепне кожата ще се запази изпъната.

 

Здравейте! Ще си позволя да споделя "челен" опит :) "Облякъл" съм десетки озвучитилни тела, но никога не съм оставял лепилото да засъхне до тази степен, която визира колегата! По технология е правилно да се изпълни точно така, но тогава наместването на покривния слой /кожа, текстил, др./ става изключително трудно. Не е невъзможно, но при неопитност ефекта е :girl_cray2: Правилната технология използвам задължително по краищата и на снадките! Задължително!!! Това, след като съм паснал прецизно допиращите се части. Никога не опъвам краищата! Оставям ги за няколко минути да си върнат реалните размери и тогава ги пасвам. Така се избягва ефекта от отваряне на цепнатинки при снадките. Много полезен съвет е боядисването под въпросните снадки с черна боя.

 

Такер не ми се налага да ползвам. Просто няма място което да ковеш и то да остане невидимо. Изключвам вътрешните части.

 

Ще ти предложа вариант в който да сглобиш малка кутия и да я облечеш пробно! Използвай същите материали, така ще добиеш първоначални умения и ще се сблъскаш с евентуални грешки, а и ще видиш как реагират материалите. Ако имаш опит с подобни дейности, моля да ме извиниш за многославието! Опитвам се да бъда полезен! Поздрави и успех! Очаквам резултатите с интерес!

 

П.П. Сега се сещам, че ти ще ползваш ъглопротектори. Това ще ти облекчи работата по пасването на ъглите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох и аз вече неам нерви, но туй е положението. Не ми е само това на главата. Поне свирнах няколко пъти на сухо да му чуя гласеца на говорителя. Снощи залепих две летви и лепилото ми се струва добро. Гъсто, слепва доста бързо, даже мисля че няма да има нужда от стяги. Отделно че диблите ще фиксират дЪските. Тази сутрин ги заложих летвите и с един кютек ги разпрах :) Лепилния шев не е мръднал. 5см. от едната летва се отчекнаха и туй-то. Утре се надявам благополучно моя човек с шперплата да се върне от Англия и в петък да си взема плоскостите. Благодаря за съветите относно кожата, мисля че това ще ми е най сложната операция. Айде дано скоро да режа лентата. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето малко развитие по темата. Надявам се до края на празниците другата седмица да съм приключил. Няма винтове. Само дибли съм набивал, но така през плоскоста че по лесно :) и лепило не съм пестил.

 

 

123qr.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.