Прочетох последните мнения относно Дъбов и тъй като съм му фен като цяло, ще споделя и моите впечатления.
За съжаление, напоследък и моите наблюдения от там не са много позитивни. Нещата сериозно се насочват от нещо бутиково, където бързата печалба не беше цел (или поне така се усещаше), към поредното лъскаво модерно ново нещо, по което се очаква да въздишаш и да се хвалиш пред приятелите си, че си посетил/опитал. Аз бих го нарекъл кафе-аналога на оная фирма с отхапаната ябълка, която е на практика като секта и каквото и да обърка, все потребителя е виновен (примерно ако телефонът няма обхват, не е в него проблема - във вас е, не го държите правилно ) и това се приема за ОК от потребителите ѝ. Тази тенденция сериозно ме дразни напоследък. И очевидно не само мен. Сещам се за няколко заведения, които предлагаха кафе на Дъбов и просто спряха (защо ли?...). Във фантастико също предлагаха био-кафе, което всъщност беше на Дъбов и последния път като отидох казаха, че вече не го предлагат. Откровено неприятно ми е и че смениха политиката си и започнаха да пишат примерно кафе Етиопия (вместо да пише Етиопия, ферма Моплако да речем). За мен това е epic fail по простата причина, че отделните ферми (в случая Иргачеф е по-цитрусово, с по-малко сладки нотки, докато Моплако е меко и с ясно изразен вкус на мед и по-ниска киселинност) произвеждат различно кафе с различни вкусови и температурни характеристики и купувайки просто Етиопия (която ферма се падне в момента), се губи всякаква консистентност в качеството. Залага се и се препоръчват In-house блендовете (по чисто финансови причини спекулирам) и хората при първа възможност се подканят да се запишат на курсове за бариста и други подобни.
Всичко това ме разочарова доста трябва да призная и напоследък все по-рядко си вземам кафе от там, което е тъжно, защото смятам, че Дъбов може да продава най-доброто кафе в София. Зная, че тук има много фенове на Домани, но с риск да се обиди някой ще споделя, че личното ми мнение, след като съм пробвал няколко пъти техни кафета, е че подхождат доста по-аматьорски от Дъбов, а залагам и че купуват доста по-евтини кафета, които препичат една идея повече (аз харесвам умерения City роуст, а те го правят повече към тъмния French, а конкретни партиди отиват дори към по-тъмния Italian) и това се усеща в качеството на напитката. Това разбира се е персонална позиция и не искам да ангажирам никого с нея, а просто да я споделя. Всеки решава сам кое харесва и кое не.