Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте.

Нов съм във форума, но от известно време го разглеждам доста подробно и въпреки това не намирам точното нещо, което ме интересува. Знам, че всяка втора тема тук е "Препоръчайте ми китара" или нещо от сорта, но използвах търсачката (многократно) и все още не намирам задоволителни отговори. Просто моите изисквания са доста конкретни, та затова реших да пусна нова тема (и изобщо да се регистрирам).

И така...

Свиря от няколко години и бих казал, че съм на средно-ниско ниво. Имам китара тип Stratocaster (на някаква корейска фирмичка "Cupid"), но вече съм посъбрал около 1000 лв., които съм решил да изхарча за нещо по-качествено.

Търся електрическа китара до 1000-1100 лева (МОЖЕ И ВТОРА УПОТРЕБА, но да е от София, за да мога да я пробвам), с която да си свиря вкъщи основно метъл сола (по-конкретно ала Металика) и която да отговаря на следните изисквания:

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:

-Стандартна форма Stratocaster или нещо близко до нея

-Два humbucker-a (bridge и neck, но БЕЗ среден pickup) - не съм сигурен дали предпочитам активни или пасивни (Вие ми кажете:icon_shithappens:)

-Floyd-Rose двупосочно тремоло

ПО ВЪЗМОЖНОСТ:

-neck through body

-без pick guard

-черен цвят

Общо взето това е всичко. Няма значение дали има 22 или 24 прагчета, но ако грифът й е с размерите на стратокастърския, с който съм свикнал ще е по-добре. От тип на дървото не разбирам много - бих бил доволен, ако ме насочите към нещо.

Знам, че доста китари отговарят на тези изисквания (например някои Ibanez S-модели, някои ЕSP-та, Jackson и много други), но се надявам да ми препоръчате нещо от собствен опит. Общо взето се стремя към по-тежък и по-качествен звук в сравнение с моята китарка (която е с три единични pickup-а и струва нова 250 лева) и максимално изчистен външен вид (идеалът ми за външен вид е Ibanez S520 EX).

П.С.:От София съм и не искам да си купувам китара от Интернет, която да не съм пипнал.

Благодаря на всички предварително.

Отговорено (Редактирано)

-Fender на старо, слагаш пикгард с хъмбъкери.

-Разни Jackson/Ibanez/Cort/Washburn/Blade/Hamer.. и др. :icon_shithappens:

Сам разбираш, че разнообразието е голямо..

Разходи се из магазините, виж слецификации от нета, чуй, пробвай...

Виж и какво се предлага в купувам-продавам, защото не всичко, което може да ти препоръчаме, го има.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Въпреки че си написал че искаш флойд роуз,бих ти препоръчал едни Framus Diablo който се продава тук в форума за тези пари е направо подарък,хващам се на бас че един ден ще ми благодариш ако я купиш.Аз лично съжалявам че в момента нямам толкова пари,защото напоследък се охарчих,а и празници идват,иначе я грабвах.

Отговорено

Виж Ibanez RG420 мился, че много добре ще ти легне на ръката.

Пък и попада точно в ценовите ти граници.

Вярно, че има разни шарки, но определено си заслужава поне да я пробваш.

поздрави и успех в избора

Отговорено (Редактирано)
-neck through body

-без pick guard

-черен цвят

Един познат си купи наскоро такава. Пробвах я и ми хареса много. Ако не ти харесат адаптерите ги сменяш

и забиваш 1000-ката.

Говоря за китара на старо. Ibanez RGT42-Това е твоята китара.Нек-тру, тяло махагон, гриф-орех.

3.jpg

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено

Предлагам тази китара:

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...rt=#entry489339

Китарата е с нов рефрет при К.Димитров от Н. Загора,напълно обновена, с пушпул на двата хъмбъкера, с флойд на Шалер, подходяща за всеки стил. Намира се във Варна.

Отговорено
2911005876_md.png

Не е нек тру, има я и черна.

аз я имам тая в черния вариант - идеална е - 964лв от xxxx

в динакорд има LTD което е нек тру за същите пари само на мен не ми хареса чв е с обърната глава

Отговорено (Редактирано)

^Тва не е обърната глава. Eто това dx10d.jpg

е обърната глава /reverse headstock/. На DK2M си е стандартната Jackson-ска глава.

По темата:

До 1100 лв особено на старо избора е нечовешки голям. Да не говорим със страт форма. Ако свириш жица е по-добре да са активни адаптерите, т.е. EMG или Seymour Duncan Blackouts. Tия двете марки адаптери са най-популярни. Може в нета да разцъкаш да видиш модели, също така по магазините виж, защото за 1100 лв може доста добра китарка да земеш.

Редактирано от horsefucker
Отговорено (Редактирано)

Благодаря на всички за коментарите.

Сега и аз да кажа нещо (ще отговарям на всеки пост подред):

1) Знам, че изборът на пазара е огромен и затова пуснах темата, за да ми препоръчате нещо от личен опит, изпробван инструмент така да се каже.

2) Franus Diablo-то го видях, но не е това, което търся.

3) Този Ibanez RG420 го знам, проверил съм го и мисля, че го има на разположение в xxxx. Той обаче е една от по-ниско бюджетните китари с флойд на Ibanez и това ме притеснява. Все пак като отида до xxxx ще го погледна по-обстойно.

4) Ibanez RGT42 - това ме заинтригува. Само, че в Music Center Ikonomov го няма в ценовата листа и ще трябва да звънна да проверя дали имат този модел изобщо, за да го пипна. Твоят приятел откъде го е намерил втора ръка - от Интернет или не?

5) Jackson-а много добре го знам. Това е единият модел, за който се чудех. Ако може да напишеш още един два реда лични впечатления за него.

6) S520EX - в България цената е около 1300 лева. За този модел четох, че няма никаква разлика с S320 (освен няколко козметични разлики и около 200-300 лева отгоре). Това дали е вярно?

7) Тази китара е от Варна... Доста ми е далече иначе изглежда супер, а освен това си е японска. Само да те питам този модел оригинлният бридж позлатен ли беше?

8) В Динакорд имаше едно ESP-LTD, май беше М401. Само че цената и беше почти 1400 лева. Струва ли си да дам 1400 лева за китара, която е LTD (поправете ме ако бъркам, но LTD за ЕSP не е ли нещо като Squire за Fender)?

9) Много ли голяма разлика ще усетя между активни и пасивни pickup-и при положение, че кубето ми не е кой знае какво?

Почти всички от изброените китари са с тяло от alder(елша) и гриф от maple(клен). Не е ли по-добре да потърся нещо с махагоново тяло и палисандров гриф (например Ibanez S серията)?

Редактирано от rosso
Отговорено

Относно материала на тялото... зависи какъв звук търсиш. Ако търсиш плътен топъл тон махагона е твоето дърво. Ако искаш "резачка" - има различни варианти. Разгледай този линк:

http://www.warmoth.com/Guitar/Bodies/Optio...oodOptions.aspx