niki123bg Публикувано Февруари 19, 2008 Публикувано Февруари 19, 2008 Наскоро се сдобих с електронни барабани (Yamaha DTXPLORER), които за съжаление имат само два чинела в комплекта. За моя радост, добрите хорица от Ямаха са оставили един свободен вход за тригер, който се намира на пада за касата. Тъй като точно в този момент нямам намерение да инвестирам в допълнителен пад (48 EUR обикновен еднозонален пад с формата на чинел и още 46 EUR за стойка - тоест общо около 180 лв), а ми се иска да имам 2 краша и 1 райд чинел, реших да си направя сам. За целта използвах следните материали: Плексиглас - обикновен бял, от Бриколаж - цялата плоча струваше 6 лв, за този проект употребих около 1/4 от нея - тоест 1.50 лв Подложка за мишка - неопренова, без всякакви надписи (конкретно тази я взех от Кунторов) - цена 2 лв Пиезо елемент - това беше най-трудно за намиране, навсякъде ме гледаха като полезно изкопаемо като ги питах дали имат, накрая се принудих да дам цели 3.60 лв за един зумер и да го строша за да извадя пиезо елемента. Стерео букса - от най-глупавите пластмасови, предназначени за вътрешен монтаж - 0.90 лв Дръжка за метла - от тенекионо-пластмасовите, които се продават във всеки магазин за хранителни стоки - тази я отмъкнах от жена ми, но мисля че струваше около 1.50 лв Общо: 9 лв и 50 стотинки - признавам, скъпичко ми излезе, но са виновни магазините за електронни компоненти във Варна, които не продават само пиезо елементи. Ето и стъпка по стъпка, как да си направите сами същото: Това е въпросният плексиглас, разбира се това което е останало след като си рязах от него пикгард за една от китарите: Очертаваме правоъгълник, който да е по-малък от размерите на подложката за мишки: След това начертаваме един трапец, без много да се вълнуваме от точните размери (само да ме чуе бившият ми преподавател по техническо чертане): След това придаваме заоблена форма на основата на трапеца. Поради липса на пергел, използвам един от чинелите на ямахата: Ето и крайният резултат от рисуването: Следваща стъпка е да изрежем така получилото се "парче от пица" и за целта ползваме инструмент който до колкото си спомням се водеше резбарски трион: В крайна сметка се получава това: Пробиваме в горната част отвор, през който ще минава винтът за закрепване към стойката: Отворът трябва да е по-голям от диаметъра на винта, за да стои падът по следният начин: След това използвайки вече отрязаният пад очертаваме върху подложката за мишка същата форма, като внимаваме очертанието да е поне с 3 - 4 мм по-голямо от плекигласа, защото искаме след като залепим подложката върху плекигласа да го скрива напълно и бялата пластмаса да не се вижда поне като гледаме отгоре. Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 19, 2008 Автор Отговорено Февруари 19, 2008 Изрязваме по очертанията, като внимаваме да режем от вътрешната страна, за да не се виждат следи от очертанията. Залепваме изрязаният от подложката неопрен върху плексигласовата заготовка, като използваме лепило, което няма да се натроши от ударите на палките - т.е. в никакъв случай не използваме каноконлит и подобни бързо засъхващи лепила, тъй като се трошат. В случая съм ползвал лепило Super Montafix на Bison, което за съжаление съхне доста бавно, но пък е доста здраво. Предварително изшкурих повърността на плексигласа, тъй като беше като огледален и ми се струваше, че лепилото трудно ще хване. След това си очертаваме две кръгчета върху остатъците от подложката за мишка и им пробиваме по един отвор по средата: Това е долната част на дръжката за метла (тази част се завива в метлата), която ще ползваме за да закрепим пада. Както се вижда от снимката имам късмет да има фабричен дефект - отвор в който мога да завия директно винта. Ако няма такъв - най-добре е предварително с малко свредло да се направи водещ отвор. Това е винтът с който ще закрепваме пада, като изполваме и една шайба. Двете кръгчета са изрязаните парчета от подложката за мишка. Поставяме по следният начин падът върху дръжката от метла, като най-отдолу стои едното кръгче, върху него падът, върху него второто кръгче, шайбата и завиваме с болта. Получава се следният резултат: Това е пиезо елементът изкормен от зумерът. Този пиезо елемент се води от feedback тип, нормалните пиезо елементи имат само две извода. Запояваме кабелчета от пиезо елемента и към буксата (към масата и върха): След това ги залепваме за долната част на плексигласа. Преди да ги залепим с лепило ги закрепваме с тиксо временно за да преценим къде е най-добре да се постави пиезо елемента - по принцип някъде към средата е може би най-добре. Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 19, 2008 Автор Отговорено Февруари 19, 2008 Ето и няколко снимки от крайният резултат: След това закрепваме към стойката на електронните барабни, използвайки една от многото лепки, които Ямаха са дали за придържане на кабелите на тригерите към тръбите. Падът включваме с какъв да е кабел с големи моно или стерео жакове към входа на пада за касата. Няколко особености и съвети: Пиезо елементът трябва да се свърже с определен поляритет, като при Yamaha и Roland са обърнати наобратно. Тъй като не зная точно какъв трябва да е, просто запоявате както ви падне - пробвате - ако модулът не реагира на удар с пръст по пиезото или пък реагира съвсем слабо, разпоявате и запоявате наобратно. Изключително важно е да спомена в никакъв случай да не запоявате, докато буксата е свързана чрез кабел към модула - най-вероятно ще го повредите. Първо разкачате всичко, после презапоявате ако има нужда. Не нагрявайте пиезо елемента, особено в опити лепилото с което го закрепвате да изсъхне по-бързо. Аз пробвах да нагрявам със сушоар, за да хване по-бързо лепилото и след това пиезо елементът стана по-слабо чувствителен. Изполвайте максимално най-голям винт за закрепването на пада към дръжката на метлата, тъй като този от снимката се огъва при по-сериозни удари по пада и ме притеснява, че би могъл да се счупи. Подложката за мишка трябва да е от старите неопренови подложки (дебела и грозна) за да има все пак някакво отскачане на палките. Въпреки това отскачането на палките не е особено добро, така че не залагайте големи надежди. Вероятно едно допълнително покритие с гума ще подобри отскачането на палките, но като за чинел и на това съм доволен. Не на последно място - оригиналният пад и стойка въпреки общата си цена от 180 лв са правилният избор, но разбира се предложеното решение ви осигурява забавление и вероятно е достатъчно като за вкъщи при това срещу скромната сума от 9 лв и 50 стотинки Ето и едно видео, демонстриращо поведението на пада: http://www.niliev.net/drums/diy_drumpad.wmv ДИСКЛЕЙМЪР: Не нося отговорност за никакви вреди и/или пропуснати ползи настъпили поради спазването на инструкциите в това указание за изработка на пад за електронни барабани. Решението да следвате указанията и да експериментирате с предложената идея е изцяло ваше. Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Респееееееееект! :recourse: Нейде в дъното на видеото се вижда и Оня Орфей/Пълдин. Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Браво адаше :recourse: DIY Forever!!!! Всичко хубаво, само не ми хареса закрепването с винт. Помисли на закрепване което ще се обхване по-голяма площ от пада. ПС: Продават плексиглас с дебелини от 5 до 15мм, което значи, че може да се ползва по-дебело парче. Недостатък е трудното му рязане. Цитирай
vihro Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 Наистина много добър резултат. Само ,ако позволиш, един съвет от мен.Плексигласа е много крехък материал.За да си сигурен,че ще изкара по-дълго намери заместник на видията с която си го прикрепил към дръжката на метлата.6мм болт ще е ОК като между метала и плексигласа вкарай шлаух от тези на дебелите алуминиеви проводници.Това е много добро решение което ползвам на местото на пластмасовия носач за чинел на стойките на Ямаха,който се изяжда много бързо от съприкосновението с бронза,докато шлауха ме изкарва с години дори без да има резки.След това сложи кечани шайби и от двете страни за по-сигурно. Успех със свиренето,поне няма да има кой да ти бучи,че вдигаш шум Цитирай
niki123bg Отговорено Февруари 19, 2008 Автор Отговорено Февруари 19, 2008 Радвам се, че ви допада идеята и мерси за съветите Определено едно по-дебело парче плексиглас ще свърши по-добра работа - това доста подскача и не предразполага за сериозно налагане, а освен това и палките отскачат по-малко тъй като се огъва и не стои стабилно на стойката. Идеята за дебел винт също ми мина през главата, но нямах в наличност и ще бъде по-трудничко монитрането му върху дръжката от метла, докато винта просто го завих в пластмасата и стана с нулеви усилия пс. Горере, като спомена Пълдина, какво ще кажеш за идеята да направиш една тема с линкове към всички интересни теми в "Изработка и ремонт", а аз ще я боцна с една кърфица отгоре? После ще се почерпим по няколко бири като имам ходене към Търново или ти към Варна ? Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 пс. Горере, като спомена Пълдина, какво ще кажеш за идеята да направиш една тема с линкове към всички интересни теми в "Изработка и ремонт", а аз ще я боцна с една кърфица отгоре? Не. От много време насам не следя подробно какво става в този раздел и не съм запознат с повечето теми. Но помня темата с червеният Орфендер (Пълдин?), която ти беше пускал преди години. В момента дори не се сещам за други теми, в коiто да се дава нещо започнато и завършено до край, като изключим настоящата и темата с Орфендера. Не казвам, че такива няма - вероятно са десетки, просто аз не се сещам. Аз също имам две теми със завършени неща, но ще е нескромно да ги слагам в лист с достойни за преглеждане топици. С други думи - не ме бива за тази работа. Може би някой по-запален и следящ форума ще я свърши. Сещам се за един младеж, който следи този раздел с интерес, а също и има сериозни знания и умения, които ще са полезни при отсяването на добрите теми от плявата. :recourse: Но няма да казвам имена, за да не натреса някого на пачи яйца. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 19, 2008 Отговорено Февруари 19, 2008 браво като гледам няколкото теми една под друга започвам да се зарибявам да си направя сет и да се уча да свиря на барабани предполагам по същия начин може да стане касата (само че с по-дебел плексиглас)?? Такива пиезо елементи имаше в Шумен (където живеех преди) по 1,50 от най-големите с диаметър 5-6см и съм си правил "адаптер" за кухарка от тях така че предполагам в по-големите градове също има - може би не си търсил достатъчно Цитирай
Satan Отговорено Март 18, 2008 Отговорено Март 18, 2008 Хей по въпроса с трансдюсерите, такива продават в Комет www.comet.bg ... Цитирай
niki123bg Отговорено Март 23, 2008 Автор Отговорено Март 23, 2008 ^ Дали евентуално имат магазин във Варна? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 23, 2008 Отговорено Март 23, 2008 Не, само в София, Пловдив и Букурещ. Пише го в сайта им на "Контакти". И мен ми трябват разни джаджи, ама... Цитирай
alexander anev Отговорено Август 12, 2009 Отговорено Август 12, 2009 бихте ли ми казали от къде да си намеря този пиезо елемент или пък зумер от София? Цитирай
alexander anev Отговорено Август 14, 2009 Отговорено Август 14, 2009 какво е това пиезо елемент и от къде мога да го купя? Цитирай
Recommended Posts