Dilian Nedev Публикувано Ноември 30, 2007 Публикувано Ноември 30, 2007 (Редактирано) Да кажа аз какво почнах днес и докъде стигнах . Идеята : Имах за цел сам да си направя нещо като Marshall MS2 (тея , дребните ампове) . Не целя супер звук , а простовата играчка , която да е и декоративна занимавка . Материяли , които намерих : Това което намерих вкъщи са : 1. Малки PC говорителчета . 2. Някакъв странен 3" говорител , 4Ohm . Мисля , че е от кола . Също звучи кофти , но става . 3. Един преамп , готов , с 5534 . В момента още се чудя как да го настроя . 4. Хубав жак за вход 5. Нещо средно между картон и пластмаса . Лесно се реже , от него ще прая корпус . Какво сторих досега : Засега успях да свържа преампа , ампа и говорителя в една верига , която издава звук . Много е кофти звука . Оказа се , че няма нужда от дисторшън , защото си има вграден В момента разчертавам материала за корпуса , като мисля за дизайна . Като цяло ще има входен жак отпред , волум контрол и копче за On/Off . Какво смятам да правя скоро : Да напрая кутийката на първо време , и да вкарам всичко вътре . След това може да сменя ампа с нещо като TDA7052 , че този е реализиран с някакви кофти транзистори и ми се струва, че заради тях е толкова зле звука . Може да сменя преампа с дист + преамп , освен ако не реша да запазя вградения сега Това е ! Ако намеря с какво да снимам ще постна . Критики / коментари / предложения са добре дошли винаги . пс: Имайте в предвид , че нямам (почти) никакви познания в тази област . Затова се гордея с това което съм сторил Редактирано Ноември 30, 2007 от Lord Of Darkness Цитирай
RichieSambora Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 Темата ти ми хареса, и аз мислвх да експериментирам с нещо подобно. Аз ползвам схема на мини амп - Литъл Джем, която можеш да видиш по-долу: Тук е добавен Тон потенциометър и е премахнат жака за захранването. Само не му е сложено ключе Он/Оф, ама това може да си го сложи всеки, който иска. Дано да съм ти помогнал Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Ноември 30, 2007 Автор Отговорено Ноември 30, 2007 Гледам LM386 е на 12V 0.3W - няма ли да е прекалено слабо на 9V ? Ъпдейт : Обадих се на брат ми (в ролята на ижинера) и се оказа , че преампа който съм вързал искал двуполярно , а за съм го закачил сега на батерия . Затова бил толкова кофти звука (не се знае как изобщо е тръгнал ) ... Сега издирвам из вкъщи другия преамп , който бил за батерия по принцип . За "пауър" ампа утре ще ходя да видя какво ще намеря у наше село Цитирай
KingdomX Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 И аз преди време си правих нещо подобно хаххахаха. Един приятел иска да си уаиърлес връзка на китарата от едни колонки за комп, които са на тоя принцип, демек да безкабелни на 9 волта. Мисля че бяха някви ТСМ ако не се лъжа. Не знам докъде го е докарал, но идеята му не е ло6а. Колонките хващат на 15-20 м, ако не се лъжа и такова резстояние е идеално за малък клуб. Е, не знам какво ще е качеството, но идеята е важна.... не е важно , че не си 1-я открил топлата вода, важното е че сам си я открил Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Ноември 30, 2007 Автор Отговорено Ноември 30, 2007 Е айде ся ... подробности Въпроса е в кефа Въпрос : Да ми предложите схема (лесна за реализиране по възможност) на крайно стъпало , около 2-3W , или да ползвам направо TDA7052 (струва левче ...) . Също така да може да тръгне с 9V батерия . Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 30, 2007 Отговорено Ноември 30, 2007 и аз тамън това искам да майсторя за 8-ми...., та паур ампа ми е от неомонтана(потърсете в нета....имат сайт), само че нямам преамп...и не става на 6 волта... Някой може ли да ми препоръча цялостан схема на такова чудо и да е на 6 волта работеща( че имам един ненужен акумолаТОР останал ми от мотора и ми се иска да го ползвам...) а също и някоя схема на овърдрайв или дист на 6 волта и да е лесна.... Плс хелп миииииииииииииии! Цитирай
bir4o Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 Гледам LM386 е на 12V 0.3W - няма ли да е прекалено слабо на 9V ? Силата на звука идеално запълва обикновена стая тая схема съм я вързал към 12 инчов китарен говорител-http://www.blueguitar.org/new/schem/_ss/smokey.gif- разбира се може да се модне с полевак отпред Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 1, 2007 Отговорено Декември 1, 2007 (Редактирано) http://www.runoffgroove.com/littlegem.html http://www.runoffgroove.com/ruby.html Ето оригиналните схеми на Little Gem, и неговата модификация Ruby. Aко искаш повече мощност, е възможно, вместо да слагаш говорител като товар на 386-цата, да оставиш за негов товар само съпротивление, и от него, да вземеш сигнала, който да минава през буфер, и след това - вече към линеен по-мощен чип-усилвател, който не криви(кривоча идва от 386-така). Възможно е и да се добави и маршалски тон-контрол. Ако искаш, мога да ти драсна примерна схемка. Може примерно да се използва 16V захранване, и 2 стабилизатора, примерно един 9 волта за 386-цата, и един 15 волта за мощния усилвател... варианти много. Редактирано Декември 2, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
Tomov Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 (Редактирано) Little Gem съм го правил. Звучи доволно предвид факта, че няма нищо вътре. Сега се подсетих да сгловя едно Ruby и един Lettle Gem MK2. EDIT: А между другото 386 може спокойно да работи и на 12 волта. Редактирано Декември 2, 2007 от Tomov Цитирай
liquid_death Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 Мисля утре да се заема сериозно и да го направя! Смятам да ползвам Little Gem и Неомонтана "Усилвател 3" 1х22W /14,4V , 4ом, 10Hz-40kHz, ТDA 2005 Като има 2 режима - единия работи само Литъл джема(режим за батерийка) директно включен към говорителя, 2-ри режим е работещи и двете, но на траф(12 волта) и захранване от мрежата. Причината да искам вариант с по-мощен краен усилвател е че използваният говорител от мен е български бас на 8 ома 20 вата с ужасно спл. Та единствения ми въпрос е : при втория режим какво точно да поставя между двете схеми? Благодаря за оказаната помощ!Спасявате ме!НА осми ще има жица Цитирай
Tomov Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 И нищо да няма между двете схеми пак ще изкараш звук. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Декември 2, 2007 Автор Отговорено Декември 2, 2007 Леко продължение : Купих два броя LM386 (единия е резерва) и смятам да правя някоя от схемите с него . Варианите са два : или , като може би клоня към първото + саморъчно направен тонкоректор и буустерче с ключе . Все още се чудя как да свържа прампа , на който ни схема имам , нито описание , само сглобена платка . Цитирай
bir4o Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 Smokey го имам оригинален и не съм доволен повярвай ми схемата с полевака е по добра - http://www.runoffgroove.com/ruby.html Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 2, 2007 Отговорено Декември 2, 2007 мда сложи полеви транзистор и забрави за странния преамп който не знаеш как да вържеш Цитирай
Recommended Posts