Jump to content
Българският форум за музиканти

Ноти Или Таблатури


Stoil simeonov

Ноти или числа  

96 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Стоилчо, :girl_cray2:...ползавай търсачката пич, току виж си се качил на правилния рейс.

Редактирано от MrDeath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

воутнах за табовете обаче си е нужно човек да знае нотите.Аз лично не ги чета бързо но все пак ги чета и с тренировки ще се усъвършенствам.Нотите са това което трябва да учим ако ни се занимава с музика , без тах за никъде. Табовете са доста глупава измислица и който започне с тях си е голяма беля защото като се обърне после към нотите и все едно свири на друг инструмент.Аз самия съжалявам че започнах с табове та сега си троша главата с учебници по музика за 4 клас :huh: .

Ноти , учител и слух му е майката ( и не само за китарата )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гласувах и за двете, въпреки че рядко ползвам табулатури. Всъщност свиря изключително и само по слух и ноти, а позлвам табовете когато не мога да извадя даден пасаж в някое соло (рядко се случва, защото не свиря много парчета със супер бързи сола, а на мен там ми е проблема (че не "чувам" бързите пасажи или поне не абсолютно точно). Но разбирам приложението на табовете при начинаещи. Самият аз съм бил такъв и знам, че е абсолютно невъзможно за човек тепърва хванал китара да се мъчи да вади нещо по слух или да разчита ноти, трябва да си изключително търпелив. Таблатурите помагат да се запази забавното в най-най началото. Но все пак, както някой по-горе го спомена. Въщност не е до таблатури или ноти, а до хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам нищо лошо някой да ползва табове, ако е просто фен и свири по един час събота и неделя да речем, ей така, щото е фен. Ако има за цел да свири с хора и пред хора за кеф от време на време - не би трябвало да разчита на табове, не е нужно обаче и да чете ноти - стига да има слух и усет, и въобще да кефи, най-просто казано. Ако вече става дума за професионална работа, студийни сесии, работа в различни проекти (както отбеляза Кольо) - няма начин, трябва висока нотна грамотност, слух, усет и всички качества, нужни на един музикант в истинския смисъл на думата.

 

Аз така си представям нещата, и се ситуирам в средната категория. Когато уча нещо, си го вадя сам. Ако имам проблеми - отварям ютюб и се кьорам в лайв изпълнения, където има значително по-малко китари, и нещата се чуват по-отчетливо в някои случаи, а и мога да мерна евентуално как и къде се свири тва-онова. Ноти чета изключително бавно на електрическа китара, на класическа ми е по-лесно (заради постановката най-вече), макар да не съм свирил по ноти с години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя спор стана малко в стил Skype или ICQ :D Лично според мен (което ще подкрепи твърдението на част от колегите) и нотите, и табовете (а също и други разни начини на записване) при правилна употреба могат да носят плюсове на музиканта. С не много музикална теория и практика ще се убедите, че не е много трудно нотите да се превърнат в табове и обратно. За пръстовките стана вече въпрос, че всеки свири както му е най-удобно, а и като се научат основните акорди и пръстовки на гами, не виждам какъв проблем може да има с това ;) А вече оттам нататък всеки си преценява кое как и колко да ползва.

Лично аз наблягам предимно на таблатури, защото дават възможност материалът да бъде усвоен с по-малко време и усилия. Понякога все пак без ноти не може, особено за някои по-сложни моменти (било то трайности, темпо и т.н.). Комбинацията от двете в подходяща за конкретния случай пропорция определено дава добри резултати :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако вече става дума за професионална работа, студийни сесии, работа в различни проекти (както отбеляза Кольо) - няма начин, трябва висока нотна грамотност, слух, усет и всички качества, нужни на един музикант в истинския смисъл на думата
Е то няма какво да се добави,има и рутинирани музиканти,които хващат в движение по-елементарни песни и на джем с усет,слух и едно листче,на което пише CDEFGAB в разбъркан вариант :D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, а и хората около мен споделят същото мнение, че таблатурите са за хора не четящи ноти. Аз предпочитам ноти! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен вариантите са два: ноти и слух.

За пеенето по-често са ноти-основно пея чужди песни като подготовка за разни изпити. Случва се да ме поканят да пея основни или бек вокали по проект, като там или аз си създавам вокалната линия и аранжимент или ми се дава някакво аудио, което аз вече си разписвам и разучавам. Досега по оригинален проект не ми се е случвало да получавам ноти (явно толкоз ме бива и не ме викат за такива мероприятия все ощеgreen_flying.gif, по-скоро сама си ги пиша.

За баса по същия начин, досега съм работила основно с т.нар. singer-songwriters, които пишат песни, т.е. създават си основната структура на песента(мелодия и хармония)-оттам нататък всеки музикант си създава сам партията. На мен в такива моменти ми е по-лесно да ползвам ноти за водене на бележки, понеже както и по-горе беше споменато само с таб няма как да се водят ритмически бележки...поне на мен не ми е известно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^На теория може да се разпише таб на стандартното шестолиние/четирилиние/петолиние/и-всякви-там-линии, като цифрите се изписват с 'опашките' на ноти, които всъщност определят нотната стойност. Недостатък на повечето ноти, които съм срещал, е че пък там няма пръстовки. За това също си има съответните означения и за двете ръце, разбира се, макар че в процеса на разучаване можеш и сам да си ги отбележиш, или най-лесно - да ги запомниш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирене му е майката, по кой метод ... зависи от мързела и желанието ;)

 

Със наздраве!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТАВ-овете са измислени още 14 век и са много полезни за струнни инструменти с прагчета. Имат си и нотни трайности и всичко. А от няколко години с Guitar Pro и подобните прогита могат и да се чуят, което е пък още по-по-най!

А това че някой дръвник е измислил ASCII малоумието, на което казват 'ТАВ', е друга тема и няма много общо с музиката...

 

ТАВ's FTW!!! :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разлика от преди 20-30г назад сега имате всичко за да се научите да свирите ...дори и сами!

Най-правилния начин си е с учител , с школи , с ноти докато се стигне по-висок етап.

В част от табулатурите качени в нета има доста грешки дори и в акордите.

Тука вече помага много развития слух и познанията,опита.

Ако бързате с подготовка на репертоар най-бързо се учи с видео /от тубата примерно/...

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отскоро в групата , в която свиря (основно за кеф) имаме саксофонист и тромбонист. Ако им дам табове , не знам как ще ме погледнат :thumbdown: Ако кажем че са два езика, то единият е много по масов. Също така табулатурите са относително средство , имайки предвид възможните различни строеве.

 

Иначе лично аз, с четене и от двата вида източници, се справям зле ... но си го заслужавам, тъй като изобщо не се и опитвам да свиквам :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.