Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за избор между три китари


MetalKing

Recommended Posts

Здравейте! Макар и да не съм писал досега, раздела го чета от доста време и зная колко са любими на всички този тип теми. Затова и ще пробвам да съм максимално ясен и същевременно кратък, пък да видим. Колебанието е между тези трите:

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_20...EVL_K4_BKS.html

http://www.thomann.de/de/schecter_omen_6_fr_extreme_bch.htm

http://www.thomann.de/de/ibanez_s420wk.htm

Както забелязваме, всичките са с махагоново тяло, флойд и 24 прагчета. Ако някой се сеща за китари на подобна цена, които да препоръча, нека да отговарят на тези изисквания (може и с тяло от елша всъщност). Адаптерите не са кой знае какъв проблем, ако стават, стават, ако не - за бридж имам такъв, който ми харесва, за нек... кой ти свири на нек. ;)

Музиката, която ще се свири е траш, хеви, силно вероятно в ре настройка. Търсеният звук е плътен, дълбок ритъм (малко а ла Хетфийлд), солата няма да е зле да се чуват в микса, но са по-скоро втори приоритет... защото не ги и мога. :drummer:

Та сега на конкретните въпроси, които ме вълнуват:

1. Флойдовете - главната разлика в китарите, като гледам. За ZR чета предимно хубави неща, та е горе-долу ясно. Въпросът е Шектърскията флойд, бидейки лицензиран, толкова ли е зле? Генералното мнение е, че всичко, що е лицензирано, идва от дълбините на Ада и е тук, само за да разстройва и да се чупи. В няколкото ревюта на Шектъра, които намерих, хората казват, че се държи стабилно, та ако може и от тук някой, който я има, да се изкаже, че ви вярвам повече?

2. Тялото на Ибанеза - влия е ли това, че по-тънко, на тона. Пишат "не" по ревютата, пак бил същият, като при по-дебела и тежка китара, но отново, на хората тук, особено на определени (ако се изкажат) вярвам повече.

3. По-тънкият гриф на Ибанеза по-склонен ли е към усукване или това, че е от три части, решава проблема?

4. Макар и да се досещам отговорът на този въпрос, нека си го задам - всичкият махагон ли е създаден равен пред Бог или с покачването на цената качеството се повишава? Защото все пак разликата не е кой знае колко огромна...

5. И последно общи впечатления на притежателите или свирилите за качество на изработка и звук. Ясно е, че за тези пари няма да е китарата, която ще отвее всичко живо, но все пак може да се сравни с други от ценовия клас.

В общи линии е това, ако има нещо, ще допълня в последствие. Сравнението е предимно между Шектъра и Ибанеза. Ако пък се окаже, че и трите са един дол дренки, направо да взимам Корта... и ще ми останат пари за жени. :cheers:

 

 

П.П. Златното правило "Пробвай и чуй" в случая за съжаление не важи, защото, както знаем, вносител на Шектър няма за момента (или има, а аз не знам за него, в който случай съм идиот). Корта предполагам ще го имат, за Ибанез никаква идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 36
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Музикален център Иконов е вносител на Ибанец - може да погледнеш и да чуеш.

 

Иначе - опит с конкретните модели нямам, но ще кажа все пак, защото така или иначе най-вероятно ще пишат хора с повече опит.

Ибанец имат добра репутация с техните Флойд-тип тремоло системи. За Шектърския не знам (лицензен е). По-скоро за Кортовските съм чувал по-кофти неща (в по-ниските ценови класове).

 

За тялото на Ибанец-а - не мисля, че ще има голяма разлика в тона (като плътност спрямо другите китари). И да има, не мисля, че би я усетил.

За грифа - няма да се усуче, споко. :drummer:

 

За махагона - естествено, че както всичко друго по китарите, така и той с покачването на цената му се повишава и качеството. ;) (селекцията).

 

Шектър и Ибанец са с добра репутация тук. (Не че Корта има негативна. Просто притежаваните са в по-ниския клас или поне така ми прави впечатление).

Все пак имай в предвид, че най-вероятно и трите ще ти се сторят различни на усещане. Хубаво ще е да ги пробваш, ако има как. (Магазини, приятели, познати и пр.)

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих избрал Ibanez-а. От функционална гледна точка има всичко, което може да ти потрябва, а и ще има най-стабилно тремоло. Грифът на китарите от S-серията е тънък и удобен, ако си падаш по-"стройни" грифове, имаш лесен достъп до високите прагчета, а и конкретната китара като цяло изглежда гъзарско. Нищо няма да се деформира. ;)

 

В крайна сметка си дал китари от различни ценови класове, подбрал си ги по някакъв критерий в собствената си глава. Ако е нещо различно от начина по който изглеждат, прецени кое най-много те привлича във всяка от китарите и си направи равносметка с плюсове и минуси :cheers:

 

Измежду трите, мисля че Cort-ът отпада като вариант, така че вече си изправен пред дилема :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя отговор не го считай за много точен, все пак съм отскоро в 'играта'.От мойте лични впечатления, Айбанез си е Айбанез (не Ибанец..!) няма да го коментирам повече, махагона е луксозно дърво естествено скъпо.Това, че Айбанез е с по-тънък гриф за мене е по хубаво - по-лесно свирукане.От моя гледна точка, Айбанез може да свири всичко, не е заместител на Лес Пол, но е по-евтиният му вариянт.Общо взето аз съм за него.Дано моето мнение НЕ ти повлияе!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://mci-bg.com/files/Ibanez.pdf

 

S420 е мъдри в каталога им на трета страница (втора страница в каталога - трета в PDF-a) на приятната цена от 870 лева. Най-отдолу пък има телефон на магазина. Звъниш, питаш дали имат в наличност, те ще те упътят и за адреса, отиваш, пробваш, ако ти хареса - купуваш и се разбиваш.

Редактирано от bmo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговори от типа: "Мерцедес си е Мерцедес" са безмислени от години!

 

И трите китари можеш да пипнеш, да чуеш, да прецениш....

 

За Schecter-a ти дадох информация  :greenangel: Аз съм 100% за Omen Extreme 6 FR BCH.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще отговоря както обикновено - гледам, сложил си червена, значи вземи червената :greenangel:

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шектъра наистина си заслужава парите. Аз имам такъв и мислех да си сменям китарата с по-скъпа на в последствие се отказах понеже тази си ми е все още наистина удобна. Като звук също си я бива. Трема верно държи стабилно (аз моята бях я изтървал много грозно, наръбиха се ножовете и след лека корекция от моя страна по тях флойда пак си държи) нищо, че е лицензен но предполаган Nevermore вече ти е обяснил тия подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам корта и съм много доволен :D Свири не по зле от АЙбанец за 1000лв , флойда държи и има дълбок звук. Като я ръгна в дигитек метал мастер и ампа звучи като металика :) Иначе за другите 2 китари си нямам понятие

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айбанез може да свири всичко, не е заместител на Лес Пол, но е по-евтиният му вариянт.

 

Да ме извиняваш, но няма как да се сдържа, когато се говорят неща, некореспондиращи по никакъв начин с нормално протичащата мисъл. До тук за твоето мнение отноно ИБАНЕЦ! Нещо ме кара да мисля, че не си запознат особенно с тези китари, което разбира се не значи, че не можеш да изказваш мнение, но както и да ти казват, че говориш небивалици.

 

Сега конкретно по питането на човека. За мен ZPS системата на Ibanez е възможно най-стабилното и интелигентно направено решение за заключване до момента. Флойда на Schecter-a е Floyd Rose Special, което значи, че това е по-нискобюджетна алтернатива на ОРИГИНАЛНИЯТ флой роуз, но само че произведен в Корея мисля. Както знаеш, оригиналният флойд роуз се произвежда от компанията Schaller в Германия, докато заключванията на Ibanez се произвеждат в Япония от компанията Gotoh. Която и от двете да вземеш - Ibanez-a или Schecter-a няма да сбъркаш. Аз лично смятам, че инвестиция в Ibanez, който не е от Prestige сериите им не е добър вариант, а разликата в цените е близо 100 евро между посочените от теб в случая. Не съм свирил на Schecter, но от това, което съм изгледал като ревюта и изчел като мнения на собственици, казват хубави неща. Не слушай хора, който са чули от някой, че дадена китара е читава. Само преки впечатления от собственици на даденият инструмент. Защото и аз смятам, че Caparison са велики, само дето не съм и виждал даже на живо такава китара. Аз лично или бих събрал повечко парички за Prestige, защото това ще е инвестиция, за която ще си благодарен години напред, или бих отишъл някъде, където мога да пробвам Shecter-a и ако ми допадне, бих го взел за сметка на индонезийският Ibanez. Моето твърдо убеждение е, че ако ще е Ibanez, то задължително Prestige. Останалите им модели, за същите пари, може да се вземе нещо далеч по-читаво на друга фирма.

 

Извода - в конкретната ситуация бих заложил на Schecter, но само след тест на съответният инструмент!

 

При наличието на горните две, Корта въобще не го коментираме. :whistle:

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Schecter Omen 6 го има в каталога на MMG music - http://mmg-music.com/content/schecter-omen-6. Дори и да си го поръчаш от нета, предполагам момчетата няма да имат нещо против да го пробваш там. Това при положение, че си от София или околностите де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bobolin, ами ако аз кажа, че пред стар японски Ибанез никви престижи не важат, кво прайм? Кой е прав, аз или ти?

Към автора, тука няма кой да ти помогне в избора, сори ама е така :whistle:. Отиваш пробваш в Икономов, после търсиш хора, имащи другите китари и готови да помогнат, демек да ти дадат да пробваш. Това е, ако не намериш и Ибанез не ти хареса, пробваш на сляпо. Друг начин няма, тук всеки си знае неговото, което не е нещо толкова лошо, тъй като изборът на китара е много въпрос на вкус, но на теб конкретен отговор "вземи тая и точка" няма как да ти се даде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ В случая всеки е прав за себе си. Като ги пипна и чуя този стар японски Ibanez, ще изкажа мнение. Дотогава Ibanez Prestige ми звучи много познато и изпробвано а израза "Стар японски Ibanez" е доста неговорещо ми нищо разтегливо понятие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на всички за отделеното време за отговори. Оказва се, че пробването на Шектъра не е чак толкова невъзможно, даже напротив, така че дилемата ще се реши по старомодния начин. За резултата ще се похваля в темата предназначена за това. Обаче е ясно, че няма да е Кортът. :)

Редактирано от MetalKing
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Отиди и пробвай разбира се и Ibanez-a във фирменият магазин на официалният дистирутор - Music Center Ikonomov. Пък там има мнооого (само) Ibanez китари. И си прецени кое ти е по-удобно и ти харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.