Jump to content
Българският форум за музиканти

Diy пад за електронни барабани


Recommended Posts

Наскоро се сдобих с електронни барабани (Yamaha DTXPLORER), които за съжаление имат само два чинела в комплекта. За моя радост, добрите хорица от Ямаха са оставили един свободен вход за тригер, който се намира на пада за касата.

 

Тъй като точно в този момент нямам намерение да инвестирам в допълнителен пад (48 EUR обикновен еднозонален пад с формата на чинел и още 46 EUR за стойка - тоест общо около 180 лв), а ми се иска да имам 2 краша и 1 райд чинел, реших да си направя сам.

 

За целта използвах следните материали:

  • Плексиглас - обикновен бял, от Бриколаж - цялата плоча струваше 6 лв, за този проект употребих около 1/4 от нея - тоест 1.50 лв
  • Подложка за мишка - неопренова, без всякакви надписи (конкретно тази я взех от Кунторов) - цена 2 лв
  • Пиезо елемент - това беше най-трудно за намиране, навсякъде ме гледаха като полезно изкопаемо като ги питах дали имат, накрая се принудих да дам цели 3.60 лв за един зумер и да го строша за да извадя пиезо елемента.
  • Стерео букса - от най-глупавите пластмасови, предназначени за вътрешен монтаж - 0.90 лв
  • Дръжка за метла - от тенекионо-пластмасовите, които се продават във всеки магазин за хранителни стоки - тази я отмъкнах от жена ми, но мисля че струваше около 1.50 лв

Общо: 9 лв и 50 стотинки - признавам, скъпичко ми излезе, но са виновни магазините за електронни компоненти във Варна, които не продават само пиезо елементи.

 

Ето и стъпка по стъпка, как да си направите сами същото:

 

 

Това е въпросният плексиглас, разбира се това което е останало след като си рязах от него пикгард за една от китарите:

 

drumpad_1.jpg

 

 

Очертаваме правоъгълник, който да е по-малък от размерите на подложката за мишки:

 

drumpad_2.jpg

 

 

След това начертаваме един трапец, без много да се вълнуваме от точните размери (само да ме чуе бившият ми преподавател по техническо чертане):

 

drumpad_3.jpg

 

 

След това придаваме заоблена форма на основата на трапеца. Поради липса на пергел, използвам един от чинелите на ямахата:

 

drumpad_4.jpg

 

 

Ето и крайният резултат от рисуването:

 

drumpad_5.jpg

 

 

Следваща стъпка е да изрежем така получилото се "парче от пица" и за целта ползваме инструмент който до колкото си спомням се водеше резбарски трион:

 

drumpad_6.jpg

 

 

В крайна сметка се получава това:

 

drumpad_7.jpg

 

 

Пробиваме в горната част отвор, през който ще минава винтът за закрепване към стойката:

 

drumpad_8.jpg

 

 

Отворът трябва да е по-голям от диаметъра на винта, за да стои падът по следният начин:

 

drumpad_9.jpg

 

 

След това използвайки вече отрязаният пад очертаваме върху подложката за мишка същата форма, като внимаваме очертанието да е поне с 3 - 4 мм по-голямо от плекигласа, защото искаме след като залепим подложката върху плекигласа да го скрива напълно и бялата пластмаса да не се вижда поне като гледаме отгоре.

 

drumpad_10.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изрязваме по очертанията, като внимаваме да режем от вътрешната страна, за да не се виждат следи от очертанията.

 

drumpad_11.jpg

 

 

Залепваме изрязаният от подложката неопрен върху плексигласовата заготовка, като използваме лепило, което няма да се натроши от ударите на палките - т.е. в никакъв случай не използваме каноконлит и подобни бързо засъхващи лепила, тъй като се трошат. В случая съм ползвал лепило Super Montafix на Bison, което за съжаление съхне доста бавно, но пък е доста здраво. Предварително изшкурих повърността на плексигласа, тъй като беше като огледален и ми се струваше, че лепилото трудно ще хване.

 

drumpad_12.jpg

 

 

След това си очертаваме две кръгчета върху остатъците от подложката за мишка и им пробиваме по един отвор по средата:

 

drumpad_13.jpg

 

 

Това е долната част на дръжката за метла (тази част се завива в метлата), която ще ползваме за да закрепим пада. Както се вижда от снимката имам късмет да има фабричен дефект - отвор в който мога да завия директно винта. Ако няма такъв - най-добре е предварително с малко свредло да се направи водещ отвор.

 

drumpad_14.jpg

 

 

Това е винтът с който ще закрепваме пада, като изполваме и една шайба. Двете кръгчета са изрязаните парчета от подложката за мишка.

 

drumpad_15.jpg

 

 

Поставяме по следният начин падът върху дръжката от метла, като най-отдолу стои едното кръгче, върху него падът, върху него второто кръгче, шайбата и завиваме с болта. Получава се следният резултат:

 

drumpad_16.jpg

 

drumpad_17.jpg

 

 

Това е пиезо елементът изкормен от зумерът. Този пиезо елемент се води от feedback тип, нормалните пиезо елементи имат само две извода.

 

drumpad_18.jpg

 

 

Запояваме кабелчета от пиезо елемента и към буксата (към масата и върха):

 

drumpad_19.jpg

 

 

След това ги залепваме за долната част на плексигласа. Преди да ги залепим с лепило ги закрепваме с тиксо временно за да преценим къде е най-добре да се постави пиезо елемента - по принцип някъде към средата е може би най-добре.

 

drumpad_20.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и няколко снимки от крайният резултат:

 

drumpad_21.jpg

 

drumpad_22.jpg

 

drumpad_23.jpg

 

След това закрепваме към стойката на електронните барабни, използвайки една от многото лепки, които Ямаха са дали за придържане на кабелите на тригерите към тръбите. Падът включваме с какъв да е кабел с големи моно или стерео жакове към входа на пада за касата.

 

Няколко особености и съвети:

  • Пиезо елементът трябва да се свърже с определен поляритет, като при Yamaha и Roland са обърнати наобратно. Тъй като не зная точно какъв трябва да е, просто запоявате както ви падне - пробвате - ако модулът не реагира на удар с пръст по пиезото или пък реагира съвсем слабо, разпоявате и запоявате наобратно. Изключително важно е да спомена в никакъв случай да не запоявате, докато буксата е свързана чрез кабел към модула - най-вероятно ще го повредите. Първо разкачате всичко, после презапоявате ако има нужда.
  • Не нагрявайте пиезо елемента, особено в опити лепилото с което го закрепвате да изсъхне по-бързо. Аз пробвах да нагрявам със сушоар, за да хване по-бързо лепилото и след това пиезо елементът стана по-слабо чувствителен.
  • Изполвайте максимално най-голям винт за закрепването на пада към дръжката на метлата, тъй като този от снимката се огъва при по-сериозни удари по пада и ме притеснява, че би могъл да се счупи.
  • Подложката за мишка трябва да е от старите неопренови подложки (дебела и грозна) за да има все пак някакво отскачане на палките. Въпреки това отскачането на палките не е особено добро, така че не залагайте големи надежди. Вероятно едно допълнително покритие с гума ще подобри отскачането на палките, но като за чинел и на това съм доволен.
  • Не на последно място - оригиналният пад и стойка въпреки общата си цена от 180 лв са правилният избор, но разбира се предложеното решение ви осигурява забавление и вероятно е достатъчно като за вкъщи при това срещу скромната сума от 9 лв и 50 стотинки :offtopic-001:

Ето и едно видео, демонстриращо поведението на пада:

 

http://www.niliev.net/drums/diy_drumpad.wmv

 

ДИСКЛЕЙМЪР: Не нося отговорност за никакви вреди и/или пропуснати ползи настъпили поради спазването на инструкциите в това указание за изработка на пад за електронни барабани. Решението да следвате указанията и да експериментирате с предложената идея е изцяло ваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво адаше :recourse: :recourse: DIY Forever!!!!

 

Всичко хубаво, само не ми хареса закрепването с винт.

Помисли на закрепване което ще се обхване по-голяма площ от пада.

 

ПС: Продават плексиглас с дебелини от 5 до 15мм, което значи, че може да се ползва по-дебело парче. Недостатък е трудното му рязане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина много добър резултат. :recourse:

Само ,ако позволиш, един съвет от мен.Плексигласа е много крехък материал.За да си сигурен,че ще изкара по-дълго намери заместник на видията с която си го прикрепил към дръжката на метлата.6мм болт ще е ОК като между метала и плексигласа вкарай шлаух от тези на дебелите алуминиеви проводници.Това е много добро решение което ползвам на местото на пластмасовия носач за чинел на стойките на Ямаха,който се изяжда много бързо от съприкосновението с бронза,докато шлауха ме изкарва с години дори без да има резки.След това сложи кечани шайби и от двете страни за по-сигурно.

Успех със свиренето,поне няма да има кой да ти бучи,че вдигаш шум :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ви допада идеята и мерси за съветите :recourse:

 

Определено едно по-дебело парче плексиглас ще свърши по-добра работа - това доста подскача и не предразполага за сериозно налагане, а освен това и палките отскачат по-малко тъй като се огъва и не стои стабилно на стойката. Идеята за дебел винт също ми мина през главата, но нямах в наличност и ще бъде по-трудничко монитрането му върху дръжката от метла, докато винта просто го завих в пластмасата и стана с нулеви усилия :recourse:

 

пс. Горере, като спомена Пълдина, какво ще кажеш за идеята да направиш една тема с линкове към всички интересни теми в "Изработка и ремонт", а аз ще я боцна с една кърфица отгоре? :recourse: После ще се почерпим по няколко бири като имам ходене към Търново или ти към Варна ? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пс. Горере, като спомена Пълдина, какво ще кажеш за идеята да направиш една тема с линкове към всички интересни теми в "Изработка и ремонт", а аз ще я боцна с една кърфица отгоре? :)

Не. :)

 

От много време насам не следя подробно какво става в този раздел и не съм запознат с повечето теми.

Но помня темата с червеният Орфендер (Пълдин?), която ти беше пускал преди години.

В момента дори не се сещам за други теми, в коiто да се дава нещо започнато и завършено до край, като изключим настоящата и темата с Орфендера.

Не казвам, че такива няма - вероятно са десетки, просто аз не се сещам.

Аз също имам две теми със завършени неща, но ще е нескромно да ги слагам в лист с достойни за преглеждане топици.

 

С други думи - не ме бива за тази работа.

Може би някой по-запален и следящ форума ще я свърши.

Сещам се за един младеж, който следи този раздел с интерес, а също и има сериозни знания и умения, които ще са полезни при отсяването на добрите теми от плявата. :recourse: :recourse: :recourse:

Но няма да казвам имена, за да не натреса някого на пачи яйца. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

браво :recourse:

като гледам няколкото теми една под друга започвам да се зарибявам да си направя сет и да се уча да свиря на барабани :recourse:

предполагам по същия начин може да стане касата (само че с по-дебел плексиглас)??

 

Такива пиезо елементи имаше в Шумен (където живеех преди) по 1,50 от най-големите с диаметър 5-6см и съм си правил "адаптер" за кухарка от тях :recourse: така че предполагам в по-големите градове също има - може би не си търсил достатъчно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.