Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на 88-хамър-екшън борд + най-добър пиано-звук


ecmjazz

Recommended Posts

Здравейте!

 

Трябва ни възможно най-добрата комбинация от добра 88-клавишна клавиатура с хамър-екшън и възможно най-добър пиано звук в диапазона до около 3000 лв. Става въпрос по-скоро за домашна "продукция", отколкото за живо свирене, така че има по-голямо значение качеството на звука на пианото, отколкото надеждността..

 

Двоумим се между комбинацията от добър мастър миди кийборд + софтуерно пиано и между дигитално стейдж пиано, като при пианата се чудим на по-скъпите ли да се скочи или може и някое по-етвинко, а за миди-клавиатурите се двоумим специално между два модела, така че ето конкретните въпроси:

 

1. От миди-кийбордите се чудим между Fatar Studiologic VMK-188+ и Doepfer LMK2+ (евентуално LMK4+ ако стигнат парите). Та, въпросът е: много по-добър ли е екшъна на допфера и заслужава ли си да се дадат около 30% отгоре заради него?

 

За M-Audio и CME четох доста кофти отзиви относно качеството на клавишите (и не само...), но ако някой има по-конкретно наблюдение, може да сподели и за тях...

 

Що се отнася до софтуера: най-доброто решение ни се струва Pianoteq поради доста реалистичния саунд и това, че е изключително леко - товари процесора дори малко по-малко от The Grand 2, а за РАМ-та и харда да не говорим. Вярно, лично на мен гранда ми харесва малко повече в микс, но не е фатално..

 

2. За стейдж-пианата въпросът освен дали да ги предпочетем пред комбинацията софтуер+миди е също дали има смисъл да се купуват по-скъпи модели като Roland rd 700 sx или Yamaha s90 es, примерно четейки, че на Roland rd 300 sx клавиатурата и пиано-звуците са същите като на по-скъпия rd 700 sx? Тук пак искам да наблегна на това, че не ни трябват кой знае колко други екстри - най-важни са клавишите и звука на акустичното пиано. Други по-евтини модели стейдж-пиана, за които мислим са също: Yamaha CP33 и Kurzweil SP2X. Въпрос представлява също и това - от по-скъпите пиана кое, и от по-евтините - кое? От мненията, които четох по нета, Yamaha s90 es за сега води пред Roland rd 700 sx още повече, че е малко по-евтина.. Същата е дилемата и сред изброените три модела от ниския клас..

 

Знам, че отварям пак старата тема хардуер vs софтуер, но искам да чуя по-нови мнения:topicsux: За мен лично софтуерните пиана биха имали доста по-добър звук, имайки пред вид значително по-големия обем семпли (е при Pianoteq не са семпли, но идеята е същата..)..

 

Btw възможно е и смесено решение - по-нисък клас пиано (ако клавиатурата му е достатъчно добра) и софтуер... Моля за мнения и по тоя въпрос!:)

 

Благодаря на тези, които имат търпение да изчетат всичко и още повече на тези, които ще отговорят!:)

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам в България каква е цената, но един КОРГ М3 отнася всичко наоколо със себе си.

 

(88 клавиша ще е доста по-скъп). Може да видите рак модула с клавиатура

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом те интересуват единствено добра клавиатура+пиано саунд, ще се концентрирам само на това и ще говоря от личен опит.

Имам:

- RD600 - нелоши пиана (с малко "дървен" среден диапазон) , нелоша клавиатура (нищо особено), поддръжка на полу-педал.

- Privia PX-310 - 1-2 бр. приложими пиана за домашно музициране ; изключително добра клавиатура, поддръжка на полу-педал.

 

Ако бях в твоето положение и исках да ми излезе по-евтино...бих ползвал клавиатурата на Privia-та със софтуерно пиано. Както и да го смятам, дори и да си купиш софтуера най-легално, пак ще ти излезе по-евтино от скъпо стейдж пиано, а за стационарно от рода на Клавиновите пък да не говорим...

Разбира се...ако ги имаш парите и искаш да си "почешеш егото" пред тия, дето ще идват у вас - винаги може да си вземеш скъп модел с добър звук и клавиатура. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

и едно закъсняло мнение:

ако ще е stage варианта - roland700sx e с по-добрата клавиатура, може би и звук (спрямо yamaha-ta)

просто роланда е без секвенсер и с по малко звуци, но могат да се добавят

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

В момента имам за продаване Kurzweil РС-88мх - за 1800 лв. - 88 клавиша, hammer action keys, 64 voices ... Тежи страшно много :ph34r: Може би 30 кг и не е много-много за разнасяне :D За домашно студио си е :thumbs_up:

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.