Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
emosms

Модификация на магнит на адаптери

Recommended Posts

Някой правил ли е това:

Модификацията е на сингли от нисък клас азиатска китара, с керамичен магнит.

От саунд семплите най ми допада звука на алнико пръчките - всяка сърцевина си е магнит, без общ магнит отдолу. Макар че ще е добре да се сравни и с общ магнит алнико.

В ибей мисля че се продават разни магнити. Целта е да поооравя един нелош като изработка страт - рефрет или частина подмяна, сменил съм вече ключовете, модифицирал съм пасивната електроника.

Евентуално замяна на бриджа с фиксиран за повече състейн, макар че пружините на тремолото добавят известна 'акустичност', предполагам за сметка на състейна :D.

Изглежда нелошо, с автентични белези от употреба, но мисля че долавям леко грубия звук на по-евтини адаптери с керамичен магнит. За бобините едва ли може да се направи нещо, но с магнита ще има някаква промяна, предполагам.

Edited by emosms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това е китарата за манипулации. Дървенийката не е зле и си тежи.

g1.jpg

g2.jpg

g3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

А това са въпросните адаптери:

pups_2.jpg

pups_3.jpg

pups_1.jpg

p4.jpg

Edited by emosms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това което си го намислил....няма да се получи. Причините са много.

По добре си купи евтини алнико адаптери, щом толкова ти е мерака.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Най-голямата пречка, която виждам, е да махнеш съществуващите шишове. Не знам, дали може да стане без нагряване и без да повредиш бобината.

Аз бих потърсил в ибей готови заготовки за адаптери или най-добре ако могат да се намерят бобини без шишове. По възможност overwound бобини, за да може само да понагряваш с въздух парафина и да размотаваш, докато се избистрят достатъчно за китарата, която имаш.

 

В краен случай, можеш да купиш проводник със сечение 0.06 мм и да понавиваш.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какво можеш да очакваш след замяна: alnico 2 - чист избистрен тон и нисък изход ,малко повече високи , alnico 5 - средно силен изход ,изрязани среди и леко повишени ниски.Дължината на магнитния накрайник също е от значение.По дълъг -повече високи , и обратно.От значение е и какъв е адаптера(височина на макарата ,респективно брой навивки ,сечение на проводник и съпротивление на адаптера).Може да опиташ замяната.Личния експеримент струва повече от 1000 чужди мнения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може би е добре да си запазя тези и да взема алнико сингли.

Или да взема празни бобини и да навивам, което нз как ще стане :D (най-вече навиването). Иначе ще е интересен проект.

Определено искам адаптери с по-благ, но едновременно звънтящ клийн и позволяващ по-голям диапазон на 'отваряне' в зоната между чист и изкривен звук. Повече тонални вариации и динамика. Предполагам че описвам адаптери с по-нисък аутпут.

Също, по-голяма сепарация на звука на отделните струни. Не знам това с кое има корелация.

Накрая, ако говорим  за лоу аутпут, не знам как това ще се отрази на възможността за по хай-гейн тон. Не метъл, но пробивен лийд с овърдрайв или по класически дисторшън, като имаме сингли и техния брум... Може би ще трябва по-чисто свирене :D, с по-нисък цялостен гейн (следствие на ниския аутпут), но по-богат и благ тон ??

В ибей и алиекспрес мисля че видях само алнико 5 шишове. Има и плочки, забравих какви.

Каква би трябвало да е разликата в звука между магнити - шишове и немагнетизирани шишове, с плочка магнит отдолу ? (Алнико, еднаква цифра).

Edited by emosms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дебелина на проводника, брой намотки, процентно съдържание на мед, вид на магнита (както си забелязал), всичко това определя характера на един адаптер. НО!

Важно е и друго...

Колко стегнато можеш да го надвиеш и колко равномерно, парафин, материалът на бобината, диаметър и дължина на магнита и още, и още...

При посочените адаптери няма да можеш да подмениш магнитите без да нараниш/скъсаш проводника, което те праща в разходи и резултат със съмнително качество.

Има обаче една книга на Jason Lollar казва се Winder Book, там има подробна информация, чертежи и др. необходими за построяването на адаптер. Ско си чак такъв мераклия, нищо не ти пречи да опиташ, туко виж си проимаме български производител на адаптери ;)

Edited by ciriljhonson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами не съм чак толкова мераклия.

Доколкото разбрах, един от основните ефекти на алнико родчетата (шишове, без магнитнен бар/пръчка от долу), е магнитната проводимост на алнико сплавта.

Масовите адаптери са със стоманени шишове и керамичен магнит, което дава по силен аутпут и е по-евтино.

Алнико шишчетата, за разлика от стоманата, правят бобината с по малка индуктивност, при еднаква намотка. По-малката индуктивност означава повече високи. 

Предполагам всеки е бил в ситуацията да се чуди за какво въобше служи гейн копчето на дистъра/драйва. При нисък такъв, с един силен адаптер, с плътност в ниските среди получаваме звук мазало. Гаден и никакъв. Няма какво друго да направиш, освен да нацепиш дистъра и да включиш бридж адаптера, защото нек адаптера *особено хъмбъкер, е сложен само за красота...

Така си обяснявам нещата на теория... също, защо на симулации съм слагал лоу шелф и параметрик ноч EQ, за да чистя омазания звук на дебелите струни с драйв/ дист.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам доколко задълбочено си се интересувал (аз не съм), но нещата са далеч по-сложни от това да избереш магнит и проводник и да го навиеш. Има и други хави, примерно нещо като "секциониране" (като при трансформаторите, не знам дали така се казва и тук) и разни други дивотии. Гледах скоро интервю-то с тоя дето прави Motor City Pickups и такива неща говореше човека, дето свят да ти се завие. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

За промяна на изхода и тона при нек позиция(и не само) най - ефективната ,бърза и евтина процедура е промяна на височината на адаптера.Приближаването към струните повишава силата и ниските.Прави тона по груб и агресивен.Отдалечаването му обратно - намаля силата и ниските и тона е по - отпуснат.Поиграй си със всеки адаптер и ще откриеш нови възможности.Иначе алнико шишове е добра опция.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нека - сингъл. Иначе НЕ става. Искам да чуя нойслес сингъл, дето си звучи както трябва, ама май няма...

Все пак, като прочетох нещата с индуктивността, бих пробвал хъмбъкер нек с алнико шишчета на едно кортче Х1, на което му разкостих адаптерите да се делят на сингли.

След кратко проучване мисля да не се занимавам да вия адаптери. Ще спестя 20-25 лв МАКС от материали, без нервите и труда. 

Видях готови алнико сингли, с различна височина на шишовете. Т.нар. staggered poles. Втора струна като се замисля, и при мен дразнещо изпъква.

Също, някаква феритна пръчка хот райл си мисля да пробвам на бриджа, за нойслес лиид тон. Само не знам какво ше се получи на втора позиция на суича: двунамотков хотрейл бридж + алнико сингъл мид :D.

Edited by emosms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нойзлес сингъл, дето да звучи като хората - Фишман. Поне според другаря Greg Koch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Засега поръчах комплект сингли. Поне на снимката, от задната част, изглеждат с род магнитчета, без магнитна пръчка, надявам се алнико сплав.
И една хотрейл феритна пръчка, сингъл.

Но, като съм на тази вълна, се разтърсих при китайците и за хъмбъкер, да пробвам. Колко алнико да е това??
https://www.ebay.com/itm/Electric-Guitar-Humbucker-Pickups-Neck-Alnico-V-Pickup-White-D3A8/283246599237

Самите болтчета дали са от такава сплав? И магнитни ли са болтчетата, или има  пръчка магнит зад ламарината на гърба?

Това е друг вариант. Чисто белия модел с жълтата ламарина (предния линк) ми вдъхва повече доверие, заради цвета на ламарината :D
https://www.ebay.com/itm/Electric-Guitar-Humbucker-Pickups-Alnico-V-Pickup-Zebra-black-C2T8/223241557769

Някой има ли опит с тези китайски части ?

model1_s-l1600.jpg

model_1-s-l1600.jpg

182025A3-5.jpg

model2-182025A3-3.jpg

Edited by emosms

Share this post


Link to post
Share on other sites

По принцип, хъмбъкерите са с шишове и винтчета от желязо или желязосъдържащи сплави.

Винтчетата се продават от различни сплави - човек може да пробва.

Колкото до навиването - ръчното навиване се получава малко по-малко плътно от машинното, но пък се получава по-малък паразитен капацитет, което означава повече високи честоти и по - бистър тон. Ако пък човек иска по-мътен тон, а е навил напълно бобината, може винаги да свърже някакъв кондензатор паралелно на адаптера, за да намали количеството високи честоти. Изобщо - няма страшно, не е и толкова сложно - иска просто експерименти.

По принцип, изработката на няколко самиздат адаптера, често води до по-добър резултат отколкото купуването и продаването на множество скъпи  и хвалени адаптери. Обяснението е просто - правите пробите на китарата, на която ще свирите и когато правите своите избори, се уповавате на собствения си вкус. Същото е, като да си направите свои бленди на процесор или симулатор, вместо да свирите с чужди пресети.

 

Най-лесно е, да намерите overwound парафинирани бобини, и с нагряване, да размотавате от тях, докато си улучите своя компромис output level / бистрота, докато подменяте винтчета и магнити.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.