Jump to content
Българският форум за музиканти

Един акан Варпос


Recommended Posts

хора имам проблем с изучаването на скалите , намирах доста сайтчета и картинки със скали но малко се обърках , кажете с кое е най-добре да се почне и да се развива .Става въпрос за някаква добра последователност ,а не да си бича квото открия . Добре е да обясните как сте изучили скалите сами за вас .Надявам се да получа отговор ,мерси :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз ще те посъветвам ПЪРВО да научиш мажорна скала ПО ЦЕЛИЯ ГРИФ. Да кажем, учиш ДО МАЖОР. Учиш къде по грифа, кой тон от скалата се намитра(първа степен(тоника), втора степен(голяма секунда)), както и иманата на нотите там.

След като я научиш, всички останали мажорни скали по грифа са същата скала, но преместена по грифа.

 

Натурален минор, пък е скалата, която се движи по същите тонове, но започва от 6-тата степен на мажорната скала.

Например ако в скала ДО мажор, вместо до-ре-ми-фа-сол-ла-си-до, изсвириш ла-си-до-ре-ми-фа-сол-ла, получаваш скалата ЛА натурален минор.

 

После научаваш и пентатониките, които имат само по 5 тона от съответната мажорна или минорна скала(мажорна пентатоника има вида 1-2-3-5-6, минорна - 1-3m-4-5-7m, хармоничен минор можеш да направиш като повишиш 7-мия тон на съответната скала от натурален минор(например ако ла натурален минор е ла-си-до-ре-ми-фа-сол-ла, тогава ла хармоничен минор ще е ла-си-до-ре-ми-фа-СОЛ ДИЕЗ-ла. Мелодичен минор получаваш като от мажорната скала понижаваш само 3-та степен на качване, а на слизане минаваш по натурален минор за съответния тон( например искаш да изсвириш ЛА МЕЛОДИЧЕН МИНОР - Скалата ЛА МАЖОР е ла-си-до диез-ре-ми-фа диез-сол диез-ла -> понижаваш 3-та степен, и получаваш ЛА мелодичен минор на качване -> ла-си-ДО-ре-ми-фадиез-сол диез-ла -> на слизане слизаш по ЛА натурален минор -> ла-си-до-ре-ми-фа-сол-ла).

 

За да не си говорим празни приказки, в случай, че не си го направил, купи си учебник по ЕЛЕМЕНТАРНА ТЕОРИЯ НА МУЗИКАТА, и го прочети, преди да задаваш каквито и да е въпроси за скали, понеже без основни пазнания, ще питаш неща, чиито отговори не можеш да разбереш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

изучаването на теорията самостоятелно е изключително труден процес, даже бих казал непосилен. намери си учител, който е навътре в теорията - той с интересни примери от ежедневието и на разбираем език ще ти обясни всичко.

 

успех

 

Петър

 

П.П. системата, която Евтим предлага не е за начинаещ в тази област. определено има доста по-безболезнени методи за изучаване и на грифа и на теорията. пък и съм сигурен, че на младежа тези неща нищо не са му изяснили.

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че са дадени отговори по темата. След запознаване с елементарната теория вероятно няма да имаш мъглявини и да става на въпрос, още повече ако имаш и учител, както писа Петър. Ще добавя само молбата си занапред да се избират красноречиви и описващи съдържанието заглавия. Това не само че прояснява темата, но е и елементарно уважение към тези, които следва да четат и да отделят от времето си, за да структурират и напишат своя отговор. Мисля, че го заслужават.

 

Поздрави и успех!

 

К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Само да обобщя.Натуралния мажор има полутонове между 3/4 и 7/1 степен (ако си в тоналност до мажор това са ми/фа и си/до).Ако например свириш в ре мажор трябва да добавиш фа# и до#(пови6ава6 тези степени за да се получат полутоновете на необходимите места) ако свириш в ми мажор добавяш фа#,до#,сол#,ре# за да станат полутоновете и тн.

При минора имаш полутонове между 2/3 и 5/6 степени(ако си в ла минор това са си/до и ми/фа) ако искаш да свириш в си минор трябва да добавиш 2 диеза(фа# и до#) за да се получат необходимите полутонове.

 

Общо взето е това надявам се съм бил полезен :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то всички сте полезни по един или друг начин...ама авторът на въпроса си мълчи вече 3 месеца...поне да каже изясни ли му се положението или иска още обяснения... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

eitysix,

от начина, по който задаваш въпросите си, съдя че си на не повече от 14 максимум 15 години...

Това е добра начална възраст за започване на занимания с теория и практика в музиката, но...

щом изобщо ти изникват такива въпроси... Скивай кво си написал/а:

 

"Кажете с кое е най-добре да се почне и да се развива..."

 

Арабите имат една поговорка, която тук е просто повече от уместна:

"Аз от къде да знам къде те сърби, че да те почеша!"

 

Откъде другите могат да знаят кое е най доброто за теб!? Или си като оня случай:

"Когато на майката ́и е студено, детето си облича якето!"

 

Ако си бичиш квото си откриеш, най вероятно и ще свириш, квото си бичиш!

Аз не съм учил скали... Те не могат да се изучават, те се зазубрят и затова и

свиренето по скали е зубрашко, ама изглежда манияшко... поне при първите успешни опити!

 

Ако искаш да идеш на уроци и ако аз примерно бях учител и давах уроци... и ми се обадиш

с тези твои въпроси, бих ти казал:

"Още не си готв/а за мой ученик!" (не ме интересува колко са ти парите в чорапа или в куфарчето)

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Аз извинявайте също исках да попитам, защото нещо не ми става ясно учим го в момента и в училище по Елементарна теория, та как е възможно питам да има полутонове м/у 3 и 4 степен и 7 и 1 демек ми, фа и си, и до.Тва нещо не ми става ясно, защото попринцип, както виждаме и на пианото м/у тея степени няма черни клавиши т.е. няма полутонове, а как така се смятат например ми и фа е бил Диатоничен 1/2 тон, как става това ако някой може да ми обясни м/у 3 и 4та, 7ма и 1ва степен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Диатонични са ладовите степени. Щом тонът е от лада, значи стъпката е диатонична.

А разстоянието ми-фа и си-до еднакво (полутон) по равномерно темпериран строй. Защо не е черно там на пианото? Началната точка за октавата на инструмента е до и белите клавиши представляват степените в най-естествения лад - мажорния, считан от до. Вероятно поради това. Разбира се, всички тонове са равноправни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.