Jump to content
Българският форум за музиканти

RaverWild

Един орган

Recommended Posts

Привет,

 

Няма въпрос, няма нищо, просто исках да го споделя като впечатление. Неотдавна жената имаха концерт в една църква (тя пее в хор) и вътре гледам орган. Не че не бях виждал дотогава, но никога толкова отблизо и никога в празна църква, защото за репетиция бяхме там час преди концерта. И имаше перфектни условия - около обяд, лято, слънце, светлина, супер. А органа доколкото видях е изработка 1998, или поне тази година е вписана на едната табелка, един хубав, хубав, влюбих се. И нали отблизо не бях виждал и пощраках отсам-оттам.

 

Едва ли повечето хора ще се интересуват или ще се впечатлят. Знам че адаша тук, модератора, си пада по органи та реших да го пусна. И другото - в един момент се усетих, бе този орган нещо седи доста далече от стената, пък уж е с тръби, не е мини-орган, заразгледах го от всички страни и установих че всъщност е доста модерен - МИДИ портове това-онова... Другото е ми се стори малко странна архитектурата как са поставени тръбите - част от тях са под 90-градуса ъгъл, както се вижда на някои снимки.

 

За съжаление нямах възможност да го чуя. За сметка на това ни посвириха на пианцето Kawai, което се вижда и то на една друга снимка. Все се каня да попитам кога има човек да свири на органа, че да ида да го чуя и да го запиша как звучи, но така и не съм ходил. То родител на малко дете и толкова време има за удоволствия.

 

И така. Снимките не са обработвани по никакъв начин, наслаждавайте се. За мен това е ужасно красиво направено нещо, хем си давам сметка че ще да е редови модерен инструмент, защото и църквата е малка квартална. Аз неможах да се откъсна от него, все седях да си го снимам.

 

Другото което ми хареса е, че човека (който и да е той, щото не го видях), който по принцип свири на този орган, колкото и да е разхвърлян, съдейки как си е нахвърлил щимовете, ама педантично си е оставил обувки само за свирене, за да не изцапа инструмента.

 

Както и да е, хайде че трябва да се стягам за работа.

 

Ето и снимките (галерия):

https://www.flickr.com/photos/raverwild/albums/72157672835830416

 

Поздрави

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Красота!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен само една година трябва да учиш как да работиш с този орган :)

Почти като космически кораб е :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Доста модерно изглежда.Хем прилича на старите, но е като нова винтидж яхта.Хем има от старото,но и новите технологии.А за обувките със сигурност не е за да не го изцапа, просто с други не може да се свири на педалиерата за краката.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

То затова човек се учи докато е жив.Наистина внушителен орган,съвременната изработка е оказала влияние,явно да се ползва и за записи на повече жанрове музика,оти не може да се разнася по студия.Яко.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By BWV
   Каним Ви на бароков концерт в Народно читалище "Никола Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград.
    
   Участват органистите
   ИВЕТА ИВАНОВА, ВАСИЛ МАКАРИНОВ и РОСЕН ДРАГАНОВ. 
    
   Солисти в програмата ще бъдат Миглена Павлова - сопран, Анна Куртенкова - сопран, Гергана Стоянова - цигулка, Юлиян Механджийски - тромпет. Участие ще вземат също учениците от музикална школа към читалището Александрина Механджийска, Ния Андонова и Цветелина Ангелова.
    
   Ще чуете произведения от Й.С. БАХ, ХЕНДЕЛ, КОРЕЛИ, ФРЕСКОБАЛДИ, ВИТАЛИ и др.
    
   31-ви май 2013 г. (петък), начало: 18:30 часа, голяма зала на читалището, вход свободен
    
   Присъединете се към събитието във Facebook
    

  • By BWV
   Органовият клас на проф. Нева Кръстева и тази година ще направи есенен гастрол - този път във Варна на Steinhoff-органа в Евангелската методистка църква. На този подходящ за бароков репертоар инструмент ще прозвучат композиции от Бах, Букстехуде, Брунс и Пахелбел в изпълнение на органистите Мария Славова, Лилия Кукучева, Васил Макаринов, Лукреция Димова, Ралица Трифонова и самата проф. Нева Кръстева.
    
   Концертът ще се състои на 30-ти септември (неделя) от 12:30 ч. в Евангелската методистка църква - Варна на ул. „Опълченска“ 2. Вход свободен.
    
   За повече информация посетете нашия блог vox-organbg.blogspot.com или ни "харесайте" във Facebook: Група на органистите и любителите на органа.
    
   На снимката: органът на Jens Steinhoff (www.orgelbau-steinhoff.com) във Варна. Допълнителна информация за инструмента можете да намерите тук.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.