Jump to content
Българският форум за музиканти

Късане на 5та струна при седлото на страт?!


megaliubo

Recommended Posts

Здравейте :) Този гаф с 5та струна вече ми се случва няколко пъти и аз съм крайно изумен.
За какво става дума:

Китара е страт с 6-точково вибрато, което не се използва и е закотвено с 5 пружини.

Седлата са от по-модерния вид, който е като голямо блокче метал и са гладки и полирани отгоре.

Хибриден размер струни Elixir 10-52 настроени в Ми-бемол, следователно - сравнително твърдички и стегнати.

Твърдичко перце Ultex 1,14 и относително силничко млатене по струните във формата на траш, блус, пънк, ска и тн.

 

Пилих седла със супер фина шкурка и със струна, разменях седлата, и всеки път ги правя гладки като огледало, за да не ми я късат таз струна и ето за няколко седмици пак се скъса. Вече 3ти или 4ти път.

Имайте в предвид, че другите струни не ги жаля изобщо и би било логично много по-рано да замине 1ва, 2ра или 3та, който виждат много зор.
Другото интересно нещо е, че всеки път се къса ядрото на струната, а намотката ѝ остава непокътната, което ме навежда на мисълта, че не ми е виновно седлото. Мнения?

Мислех да си купя stringsaver седла на graphtech, но ако проблемът не е там - няма смисъл.

Лощото е, че Elixir ми излизат нерентабилно ако ще държат по-малко от месец.

Тъпото е, че аз позвам Elixir от две-три години и не си спомням нещо да се е променило, щото преди нямах такива оплаквания.

Възможно ли е Elixir да имат проблем с качеството? Имате ли идеи, предложения и тн? Друга марка струни? Нови седла? Поумняване на задкитарното устройство? :D

Редактирано от megaliubo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мисля ,че и сам можеш да си отговориш на въпроса ,ако си наблюдателен къде и при какви обстоятелства се къса струната.От това което си написал оставам с впечатлението ,че се къса при струнника(бриджа).Сега щом се къса ядрото ,а оплетката остава непокътната(неизносена) говори за следното:

1.Кофти качество на струните(което е малко вероятно предвид марката)

2.Остри ръбове по отворите но плочата при струнника ,ферулите и прочие хардуер

3.Сериозно усукване при поставяне на струните точно в тази област което води до умора на метала(ядрото)

Разгледай по обстойно ,може да се наложи и демонтаж на бриджа ако там е проблема.Поставянето на струните трябва да е внимателно и да се търси възможно най-линейно поставяне(без усуквания) на струната.https://www.youtube.com/watch?v=bvmUOwHieNY

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста съм убеден, че не усуквам струната при поставяне. Добра идея е пак да го разглобя цялото вибрато и да го разгледам под прожектора. Струва ми се, че е възможно да отлюпвам покритието на Elixir-ките и просто да ръждясват в сърцевината си... Направи ми впечатление, че пилените седла нещо май корозират и ще взема да ги сменя въпреки всичко.

 

Моля дайте препоръки за струни с покритие (обикновените ги окислявам за седмица почерняват и зазвучават гадно). Мисля да пробвам cleartone ама ще е супер ако препоръчате още някои - всмисъл проверени и сметнати за добри, иначе видях алтернативи в нета ама съм скептичен малко.

 

Мислих също за опън и ъгли: 5та струна прави по-остър ъгъл (заради необходимата ѝ интонация и съответното разположение на седлото). Освен това тази струна изглежда по-натегната като опън от 6-та например. Като се замисля бързи рифове, галопирания и тем подобни се свирят предимно на 5та и 6та, но въпреки всичко не намирам хора с моя проблем. Навсякъде из нета късат все тънки струни, които аз колкото и да ги бендвам, мачкам и тероризирам - тънките държат повече и все 5та късам.

Иначе скъсването всеки път е точно на ръба на седлото, където съм се погрижил старателно да няма нито един остър ръб. Но пък сега леко корозирало, което е лошо - седлата на боклука, сменям ги! Мисля да пробвам евентуално и седемструнен комплект, като просто да махна едната струна и оставя 6та и 5та с най-дебелите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що не пробваш стария номер с кабелите,,в смисъл махаш малко от изолацията на жица с подходящата дебелина и я нанизваш на струната,после я набиваш колко може в тремолото и над седлото,ама все пак струната да си остане на седлото към метала,аз като бях със страт го правех тоя номер,но на тънките струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алтернатива на Elixir няма да намериш, пробвал съм всичко. През изминалите месеци слагах D'Addario EXP, Cleartone, DR Dragon Skin. Издържаха по 2-3 репетиции и умряха. Най-добре сякаш Дървариото беше, ама се тъя. Ротосаунд от 10 лева държи два пъти повече, срамота...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм за Д'адарио или Дънлоп.Може пък да издържат повече.Аз си сложих графтек и досега не съм късал струна на бриджа.Даже ръждясват към месец и нещо и тогава се късат.Тези с покритията според мен не вършат работа, защото покритието пада много бързо и само си даваш парите.Ротосаунд при мен не издържаха много също и Ърни бол.Уж хубави струни по-скъпи,а не изкарват две седмици.Важното е да са вакумирани, защото се окисляват иначе докато стоят в магазини и складове.Затова само обикновени Дадарио слагам на три различни китари(страт, леспол и с флойд) и нямам проблем.Преди ми се е случвало да късам 5-та и 6-та от як даунпикинг.Може и това да е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Причината да се къса една и съща струна на едно и също място, не се крие в това кой я е произвел.

Какво можеш да направиш:

Свали и разглоби изцяло тремолото, проблемът може да се крие на много места.

Сещам се за остри ръбове на планката или блока, пробвай да размениш седлото с някое друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правих го номера с размяната миналия път. Освен това еликсирките и при мен много се люпят, но си звучат добре. Дали не ги разрушавам като заглушавам с ръка (палм мютинг как се превежда не знам) и после потта да разяжда ядрото на струната, както ми е разяла седлата? Абе сменям всичко из ред. Като го разглобя ще кача снимки. Спомням си, че дадарио звучаха добре та ще ги тествам да видя колко бързо умират и дали си струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек ,ти направо ги копаш тия струни със перото.Явно си брутален металург.Мога да предложа да пръснеш мястото на контакта между струната  и седлото със спрей WD-40 ,да го оставиш за известно време да разяде ръждата и после да се забършат остатъците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може от потта да е и от силата на свирене.Някои хора се потят повече и е нормално да ръждясват струните и седлата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ебати,имах 75г стратокастър,седлата не ръждясват,само тия винтчета (не е точната дума) за регулиране на височината им..а може ,не знам, да пробва автора на темата и номера с молива - с ножче настъргваш малко графитен прах,то обикновено при нъта се прави..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значииии едно по едно: 
Верно ги копам малко повече, защото усилвателя реагира по-яко и звука е по-добър за мен. В други ситуации пък свиря съвсем лекичко - зависи...

Седлата са хромирани, но под изпопадалия тук-таме хром се подава месинг, който почернява. Понеже няма да имам нови седла следващите 2 седмици ще взема да ги понакисна с малко ВД.

Иначе в зависимост какво точно свиря жиците ги удрям на най-различни места (по-близо до нек адаптера, по-близо до бриджа, по средата и тн) заради търсения звук в конкретния случай.

 

Междувременно замених 5та струна с една резервна и скъсах чертвърта по същия начин. След като ги огледах двете обстойно съм доста убеден, че съм свалил покритието и ръждата ги е унищожила, а моите ръце се потят доволно всеки път. Ама пък преди нямах такива проблеми... Еликсирките са наноуеб, а не полиуеб и са с по-тънкото покритие, но полиуеб нямат достатъчно голям размер като за мен. Може пък последните партиди струни нещо да са по-кофти?

 

Възможно е с времето и новия усилвател постепенно да съм почнал да свиря по-силничко, а преди през онез процесори и дивотии да съм пиквал по лекинко... абе не знам! :D

 

До колкото си спомням по-старите стратове май бяха с различни седла, които не са цяло парче метал, а са пресовани / огънати пластини и са вечни. Докато моя бридж е от Уошбърн и е с по-модерните седла дето са едно голямо метално блокче, което потъва, изтърква се и тн с времето.

Междувременно може да се окаже, че тоя страт заминава за сметка на един експлорър ама ще видим :D

Редактирано от megaliubo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Преди свирене измиването на ръцете спомага за по-добро сцепление и по-малко зацапване на струните и хардуера.Също след свирене почистването на струните удължава живота им.Има разни препарати (на дънлоп ,планет уеивс ,фаст фрет и т.н.) за почистване на струни.Сещам се още ,че при поставяне на нова струна се прави т.нар. "улягане" ,тоест леко се разтяга и също се понатиска в краищата(при нъта ,бриджа ,ключовете) за да приеме необходимата форма при местата със приложен ъгъл на огъване на струната.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.