Jump to content
Българският форум за музиканти

Darkglass Electronics - вече и в Thomann


yordaniy

Recommended Posts

Аз от известно време мисля да пробвам нов "преамп" от този сорт, в полезрението са ми един Darkglass, само че B3K /до колкото разбирам е същото като 7-цата, само че няма EQ/ и Sansamp. Може би и Hartke Bass Attack.

 

На Darkglass драйва ми звучи близък като тип до този на моя M80, т.е. доста изпържен "космат" дисторшън и макар да има повече опции не знам дали си струва да имам два близки по характер ефекта.

 

Хартке-то и Сансампа пък са друга аналогична двойка с драйв, който през голяма част от хода на копчето е лека приятна дрезгавина. Става драйв чак към края.

 

Другата ми дилема е дали има смисъл да избера Сансамп след като той реално е симулация на Ампег, какъвто имам. Е, да, не е баш SVT CL, но сравнително аналогична хава.

 

Някой, който е пробвал /освен yordaniy естествено/ да има някакви размисли по темата? :D

 

По принцип знам, че е най-добре да се пробва лично, ама Sansamp не съм виждал по магазините в БГ.

 

 

Дайте да направим една мини басистка среща и да организираме The ultimate stompbox preamp battle :D

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По моя опит:

 - Hartke звучи добре, но драйвът му е значително по-слаб като степен на изкривяване. Харесва ми като звук и мислех да си купувам, но ме спряха 2 неща. Първо, при най-добрия звук който изкарах от него нивото беше по-тихо спрямо изключен ефект и не ми достигна  вграденото усилване за да го компенсирам. Възможно е много хора да нямат подобен проблем в зависимост от това какво оборудване използват и какъв звук търсят. Второ, макар и по-маловажно - доста е обемен
 - SansAmp Bаss DI има типичен звук с изядени среди, от който не можеш да избягаш. Това може да е добре или зле - зависи какво търсиш.

 - Еквилайзерът в комбинация с драйв е много удобен, особено ако е с повече ленти както при В7К  - можеш да "наместиш" звука на баса в микса с останалите инструменти и да накараш изкривяването да се пробие точно в определена честота. 

 - MXR M80 ми харесва като чист звук - добре подбрани честоти на еквилайзера, но като драйв не ми допада. 

 

Такава среща ще е полезна, аз съм "за". Ако искате можем да направим отделна тема и да обсъдим какво можем да съберем и сравним. 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво, да не забравиш собствената си тема по темата... :P

 

http://forum.muzikant.org/topic/123698-bass-preampdi-box/

 

Ако все още се целиш в такъв повече "метален", отколкото "режещ" звук, това не се прави с много драйв/дисторшън, а с много EQ. ;)

 

 

+1 за бас-среща на тема педали (как звучи само... :lol: )!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давайте да я правим тая среща и да ги мерим тия педали, че звук с думи трудно ще го разберем :D  Ако се организираме да запишем и семпли ще стане още по-интересно. Аз имам приличен интерфейс, който може да задоволи не много претенциозните :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Hartke Bass Attack и моите впечатления са подобни, т.е. няма достатъчно усилване за да захрани директно усилвател на мощност. Другото, което не ми допадаше беше, че няма истински контрол на средите. Има опция за параметрично орязване, което е доста дълбоко (12 дБ ако не се лъжа).

Аз напоследък се запалих по леко мръсен бас. В момента ползвам Way Huge Pork Loin. Това не е точно преамп, въпреки че има предусилвателна част. Хубавото му е, че миксира чист сигнал с изкривен. За записи, така или иначе разделям сигнала на чист и изкривен, които се записват на различни писти и след това се смесват според нуждите. Това е стандартна практика за бас.

 

Ако ще има среща и съм свободен, бих могъл да го домъкна свинското. Не е лош педал, а звучи много добре и с китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как стои въпросът със смесване на чист и мръсен сигнал на живо? MXR-а има опция blend, но ако запазя EQ-то неутрално, за да може основния тон да има характеристиките, които искам тогава драйва звучи гадно. Когато натъманя драйва страда общия тон.

Това, което си мисля напоследък е един DI с хубав плътен тон от главата /естествено и в него си има малко мръсотия от Ампега/ и отделен от MXR-а, на който чрез EQ-то съм избрал предимно среди, без жужащите високи и пърдящите ниски. Така като си го мисля звучи идеално и точно така както съм гледал да го правят по разни туториъли за студийни записи, но въпросът е приложимо ли е на живо и ще ме бият ли звукарите с такива претенции за някакъв си там бас :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toчно това е предимството на разделянето на сигнала, можеш да приложиш различна еквилизация на двата тона, а допълнително можеш да ги компресираш различно например.  Трябва ти някакъв разделител на сигнала, най-добре буфериран. От там вече, кое и как е въпрос на вкус. Можеш да си пуснеш post eq DI сигнал от главата за чистия сигнал, можеш да му добавиш speaker simulator..., можеш да ползваш и две глави за двата сигнала.

 

ПП: Всеки нормален (в България не са чак толкова много) звукар не би трябвало да има какъвто и да е проблем ако му подадеш два DI сигнала и поискаш да ги смеси по твой вкус. Ако има проблем, с баса по тиквата :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Трябва ти някакъв разделител на сигнала, най-добре буфериран.

Може би BOSS Line Selector LS-2 ще се "справи" с разделяне, дори разтрояване на сигнала. Аз го ползвам от няколко месеца и съм доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се справи да.  Има и други педали, които макар че не са предназначени за това също ще ти разделят сигнала. Сещам се за Boss NS2 или даже TU2/3. Доколко буфера на Boss е качествен не мога да кажа. Аз не усещам разлика в звука при два такива буфера вързани последователно на пътя на сигнала, но не съм виждал или правил измервания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

^ Честит да ти е малкият танк! Лично аз, както неведнъж съм казвал, не съжалявам за нито една стотинка, дадена за него!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.