Jump to content
Българският форум за музиканти

-15 градуса и китара


Annonnymоus

Recommended Posts

въх братле как можах да не видя темата по рано за да ти дам акъл..смятай че щом си я изкарал веднъж на -15 вече нищо не става от нея.... ел. китара на студ се не излага дори и за 5 минути , сажалявам :(((((

 

Mоите си свирят, но щом го казваш ти - ще ги хвърлям в печката :crying:

 

Mоля те - следи форума по често - кой знае още колко помощ си могъл да окажеш и да ни предпазиш.

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Санде, не виждам защо трябва да се е*аваш с въпроса ми. Съвсем нормално е материал като дървото да се влияе от температурни промени и следователно да се замислям за опасността за инструмента ми. За излагането на студ съм чел, но никъде не се коментираше до колко градуса, а всички сме съгласни (предполагам), че -15 градуса си е наистина ниска температура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

смятай че щом си я изкарал веднъж на -15 вече нищо не става от нея. не си от вчера у форума така че требва да ти е ясно, ел. китара на студ се не излага дори и за 5 минути , сажалявам :(((((

 

Чудно, защо някои хора пишат глупости с такава убеденост. Дали от личен (горчив) опит, дали от някакъв криворазбран стремеж за изява...?

 

Хайде да се опитаме да не пълним форума с безмислици, написани в стил малко населено място в софийското поле.

 

По темата:

 

1. Музикален инструмент в калъф с дебелина 10-20 мм. изложен на -15 С за 15 минути съвсем не се охлажда до външната температура, особено ако се носи близо до тялото, да речем на гръб.

 

2. Свиването на дървото при ниски температури (за разлика от това при металите), съвсем не е бърз процес. Значима промяна в размера на дървените части няма да настъпи за 5, 15 или 30 минути.

 

3. Както вече беше написано, единственото, за което трябва да се внимава е инструментът да не се разопакова докато е студен за да не се появи конденз.

 

На хората, пишещи такива небивалици, дали им минава през акъла, че на 70% от територията на северното полукълбо, зимата е по-студена от в България. Чудя се как ли се оправят в Сканинавия, Канада, Русия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съмнявам се китарите пристигащи от другия край на света да пътуват първа класа с климатик...най-вероятно са в контейнери на огромен кораб и пътуват 2-3 седмици на -20 или +60 през лятото....е всички китари от друг континент ли са прецакани?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да добавя: Добре е в калъфа/куфара на инструмента да се поставят 2-3 торбички със силкагел, които да се регенират (сушат) от време на време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... горе-долу наистина е това. Между другото се отнася не само за китари, но и за ампове, ефекти, микрофони, телефони, фотоапрати, лаптопи... въобще всичко, което работи с тоци или което е чувствително към влага.

 

Ще дам пример. В края на миналата година ми се наложи да транспортирам едно комбо, от неотоплявано от десетина дни помещение вкъщи. Температурата в помещението беше едва няколко градуса над нулата, вкъщи поддържам 20. Ясно ми беше, че ако го замъкна направо горе ще направи обилен конденз. Първо му направих един импровизиран "калъф" от голям найлонов чувал. Второ, не го вкарах в отопленото купе на колата, а го превозих в багажника. Трето, преди да го кача, изключих отоплението в кухнята и отворих широко прозорците, докато температурата падна докъм десетина градуса. Вкарах го бързо вътре, затворих и го оставих така за час. След това махнах найлона, пуснах отоплението и изчаках докато температурата бавно се покачи. Изчаках още час и след това го преместих, където му беше мястото. Никакъв проблем с конденз.

 

Идеята е да няма резки, температурни промени.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах проблем с конденз преди години. Бях си оставил китарата в колата за една вечер. И въпреки, че беше в куфар, на сутринта плуваше. Естествено трите пласта лак предпазиха инструмента, но праговете бая ги жулих, бяха започнали да позеленяват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колата е гадно място в това отношение, особено през пролетта и есента, когато температурните амплитуди са големи, а въздухът често е влажен. Проблемът е, че въздуха в купето се стопля много по-бързо отколкото предметите вътре. Представи си нощем през есента, температурата пада до няколко градуса над нулата и остава така за часове, достатъчно за да ти се охлади инструмента вътре. На сутринта, пеква слънце и за 20-ина минути купето се стопля, но не инструмента. Имаме топъл въздух, студен предмет, влажен въздух= конденз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.