Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Content Count

  777
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

yamaha last won the day on November 25 2019

yamaha had the most liked content!

Community Reputation

155 Excellent

About yamaha

 • Rank
  Пристрастен

Previous Fields

 • Инструмент
  студио

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

913 profile views
 1. Понеже тия дни всички си седим вкъщи и скучаем (вероятно някои ; аз - не 😎), реших да ползвам тази тема на колегата дето питаше за Медели-то дали става за обучение на дете. Въпреки че доста сме писали на тази тема, мисля че е подходящо да поместя едно клипче на един пич, дето отдавна съм абониран за Youtube канала му, понеже непрекъснато прави ревюта на едни от най-скъпите модели акустични и дигитални пиана и рояли. Та в случая клипчето е предназначено единствено за най-несведущите по въпроса с пианата - кое става и кое не става и които не са наясно, че за обучение не е достатъчно да вземат някакво си евтино пиано с 88 клавиша дето досущ прилича на всички останали пиана с 88 клавиша, има опции като MIDI и BT, поддържа мобилни приложения, че даже и тембърът на пианото му е съвсем приличен. В случая става дума за "Williams Legato III", модел който се продава за около $250, а някъде и за по-малко, което е изкушаваща оферта за човек, който не е много сведущ с материята. За тези, дето няма да имат търпението да изгледат клипчето, ще кажа само изводите - когато липсва хамър опцията в клавиатурата е абсолютно невъзможно да тренираш равни линии, да правиш изграждания и всякакви други задължителни неща при един системно обучаващ се и в крайна сметка такъв инструмент остава единствено за забавление и хоби, но за нищо по-сериозно. Оставям въпроса, че и между различните хамър клавиатури има големи разлики в обратната връзка със свирещия, но дори и лоша хамър клавиатура е в пъти по-добра за обучение, отколкото такава без хамър. Това е в общи линии, а който има желание може да хвърли един поглед и на клипчето. Williams Legato III
 2. Похвално...поне на другите евентуално желаещи може да свърши работа, пък то и почти никой не пише нищо покрай карантината.
 3. Искаш да кажеш, че си ги свързал без филтри?🤤 П.П. Всъщност то си е написано, но не ми се вярваше че си го осъществил по "дърводелския" начин.
 4. yamaha

  yamaha psr 730

  По принцип имам доста опит със синтезаторите и аранжорите на Ямаха още от времето, когато не ги оборудваха дори и с флопи. PSR-730 е доста стар модел и съм забравил какъв формат файлове приемаше, но ако се водя по горната табличка, май работи само с 'юзър'-окончанието. От друга страна преди малко разгледах базата си данни от стилове за различните модели и ми попадна една стара папка с нашенски стилове за PSR-730, в която файловете си бяха с разширение .STY. Понеже тази папка я имам от някой колега, нямам представа дали кийбордът директно ще ги зареди или навремето някой просто ги е конвертирал до стандартния стил-формат, но не пречи да пробваш. Качих ги тук.
 5. По закона на Мърфи е почти сигурно, че в магазина няма да има никакъв брум.😎 А иначе наистина основната част от брумовете и шумовете се дължи най-често на несъответствията в масите, но....и на лоши кабели, кабели до трафове + още доста причини.☺️
 6. yamaha

  yamaha psr 730

  Не става ясно кое точно те затруднява при зареждането на файлове - не ти е ясно как става, флопито не ще да зарежда или нещо друго... По второто:
 7. Слухът ти си е съвсем наред, просто досега не си му обръщал внимание...нещо като момента, в който човек за пръв път чуе гласа си на запис и се пита дали този странен глас е наистина негов.🤣
 8. Хммм, а как точно трябва да звучи една малка възходяща или низходяща секунда, при положение че попада в групата на дисонантните интервали. Естествено, че ще имаш биене на двете близки честоти след като това е най-малкия възможен интервал на темперираното пиано.
 9. yamaha

  Търся вокал за песен

  То не е само и до раздела...нали все пак трябва не да се изрецитира, а да се пее, а като не се знае мелодията каква е и в какъв диапазон, няма как да се прецени и съответният женски вокал дали ще може да я изпълни. Edit: ...или пък се бъркам от думичката "вокал" в заглавието, а човекът просто си търси нежен женски глас да му прочете текста.👧
 10. yamaha

  Korg pa series

  Понеже и аз преди няколко дена взех един Pa700, да дам кратки отзиви. С изключение на клавиатурата, която явно е някакъв майтап на дизайнера на инструмента, но пък вероятно за акордеонисти и поп-фолк музиканти е ОК за по-лесно изкарване на солата - към всичко останало на този етап нямам забележки. Съвместимостта от останалите модели е доста добра, опциите на секвенсера също не са зле откъм редакции, звукът е съвсем приличен, стиловете са добре балансирани и звучат "музикантски" и т.н., и т.н. Като цяло имам повече опит с аранжорите на Ямаха, но сравнявайки го с по-ниския клас на "S" и "SX" от PSR линията, мисля че този инструмент предоставя по-добри опции и не съжалявам, че го взех.
 11. Предай на Веско Койчев поздрави от Пламен. :) Иначе към компютър лесно ще го вържеш, но за телефон или таблет - само към i-устройства доколкото знам. Едно от пианата ми също е Ямаха и в началото бях леко разочарован, когато разбрах, че безжичната му връзка се връзва само с айфони и айпади, но не и с устройства под Андроид - явно Ямаха са се обвързали единствено с Apple, но не е голям проблем ако разполагаш с лаптоп/компютър и USB кабел. Принципно някакъв допълнителен софт не ти трябва - единствено драйвера може да си изтеглиш от фирмения сайт, а от там нататък зависи какво искаш да правиш с пианото и компютъра ; ако ще записваш, всеки един софтуер (вкл. и безплатен такъв) би ти свършил работа, има и по-елементарни, има и по-сложни (тип мултитрак) и т.н.
 12. Няма проблем, че е малко стар модел, мисля че ще ви хареса...и добре, че продавачите не са ви убедили да купите пиано от NP серията на Ямаха, понеже това не са точно истински пиана, а само такива дето приличат на пиано. Имам предвид, че е глупаво да дадеш почти 600 лв. за нещо дето няма 88 клавиша, а и е с лека клавиатура, при положение, че за стотина лева отгоре може да си вземеш пълноразмерно пиано с хамър. П.П. А между другото от кой магазин в Пловдив ще го взимате?
 13. Предполага се, че говорим за марково пиано с хамър механика, нали? За скромния бюджет 600-800 лв. имаш сравнително малък избор в базовия клас - Casio CDP-S100 (хубава клавиатура ; звук - въпрос на вкус) / Casio Privia PX-S1000 (хубава клавиатура ; по-добър звук и пак е въпрос на вкус и предпочитания) / Alesis Recital Pro (нямам лични впечатления, а и Алесис основно правят друга електроника) / Yamaha P-45 (класика в ниския клас, но малко стар като модел) / KORG B1 или KORG B2 (нещо подобно като Ямахата с известни разлики) / Roland FP-10 (хубава клавиатура ; хубав звук). Общо взето това ти е изборът при марковите пиана (немаркови китайци не препоръчвам) - всичко друго вече гони хилядарка и нагоре.😉
 14. Плюс това, ако наистина продължи на пиано с хамър, тогава пък съвсем няма да му трябват колони, предвид че практически всички такива пиана си имат собствено озвучаване.
 15. Начална школа - каква? Имаш предвид класическото обучение (двугласни инвенции, етюди и т.н.) или просто някакви лесни неща за свирене, структурирани по трудност за дете, което сега започва да се учи? Ако е първото, кажи какво точно те интересува или по-точно по какво работи учителката на детето ти ; ако е второто - качих първите 3 нива на Уилям Джилок - ако са лесни, ще кача и следващите. I ниво II ниво III ниво
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.