Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Content Count

  903
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  41

yamaha last won the day on April 3

yamaha had the most liked content!

Community Reputation

262 Excellent

About yamaha

 • Rank
  Пристрастен

Previous Fields

 • Инструмент
  студио

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,396 profile views
 1. По принцип доста слушам в този раздел (и в авторския също), но обикновено не пиша и си пазя впечатленията за себе си. Изпълнението ти обаче толкова ми допадна, че няма как да не те поздравя с прекрасните изграждания, които правиш в песента - личи си, че имаш талант в излишък и опит зад гърба си. А що се отнася до "душевадците" - такива са си, до към шести клас се издържат сравнително лесно, от седми и нагоре започва да става все по-трудно с характерите, но все пак се надявам да си случила на хубав клас. А че почти всичко тук е 'жица', това си го знаем от години, добре че някой се навива от време на време да добави и някое пиано между жиците. П.П. Извинявай, че ти говоря на "ти" - не се познаваме, но тук всички сме като едно голямо семейство и това си е традиция. П.П.П. Сега като се замислих, май преди доста време си писахме за някакви хорове ли беше, за някакви ноти ли....пфу, старост-нерадост, не се сещам...
 2. Пеят, пеят, че и женски беквокали за припевите даже си водят. Off/ От много години не съм записвал рапъри, но преди 15-20 години записвах доста хип-хоп групи и солови изпълнители, та имам някакви впечатления. За съжаление в момента съм в друг град далече от архивите ми, но мога да ти дам линк към едни стари (записвал съм ги някъде към 2002-2003 г.) хип-хоп парчета на един прохождащ тогава пловдивски дует, които все още стоят в един сайт, където освен говоренето ще чуеш и малко пеене (Цецо даже е завършил музикално училище и дори посвирваше малко на пиано) . Иначе покрай тия рапъри беше голям майтап, понеже винаги идваха на големи компании, ефектите към инструменталите често ги записвахме директно в студиото - сипваха от шепа в шепа дребни стотинки или пък зареждаха пред микрофона газови пистолети за автентичност...голяма веселба беше. (някой да ми каже как се слага текст в спойлер, че още не съм открил бутона) ----------------- Вероятно искаш да кажеш 100 херца. @Panzergrenadier, гласа няма да го коментирам, но относно инструментала - ти ли си го свирил? Не мога да му чуя ниските, защото съм с лаптоп и едни миниатюрни колонки, но като цяло ми хареса - има тяга и настроение, панорамата ляво-дясно "ала Бийтълс" ми е малко необичайна, но пък е ефектна и вероятно се ползва в по-твърдите стилове с жици, които на мен са ми малко далечни.
 3. Всичко е музика - някоя, по-различна от друга, всяка със собствените си особености и изисквания при обработката. Аз също още като студент съм си задавал същия въпрос за някои додекафонични творби, но вече бях осъзнал, че това все пак е някакво течение, макар и нехаресвано от мен, но почитано от други, дето по го разбират. А на горния линк не съм цъкал - доверих се на твърдението на колегата, че там са 'разбирачи.'
 4. Аз понеже нямам самочувствието на колегата да говоря изобщо за мастериране, само бих казал, че честотни и динамични корекции се правят с ушите, а не с очите. Когато минеш в крайност да гледаш само графики, да четеш за готови схеми и да ги употребяваш навсякъде без слухов контрол, резултатът няма да е това, дето се очаква че ще работи върху всякакъв материал. Анализаторите са по-скоро помощни инструменти, когато искаш да свериш дали това дето го чуваш е така и да видиш какво още са изпуснали ушите ти. Да изрежеш на даден етап областта около 25-40 херца е често срещана операция, но да изрежеш всичко под 100 херца - това вече се среща доста по-рядко, а с такава стойност на финален микс...аз поне го видях за пръв път тук.
 5. yamaha

  Не на Страха

  Да, и аз го прочетох - бил с положителна проба за ковид, от ваксината бил само с първата доза и тия дни чакал за втората, обаче му станало му лошо, приели го в болница и дотам. А пише ли някъде с каква ваксина е бил?
 6. yamaha

  Търся учебник

  Пиши на колегата VSTi, той ще ти помогне. P.S. Проблемът е, че не е влизал отдавна във форума, но пробвай все пак. (email: adriang@mail.bg)
 7. Определението от уикипедията го знам, но попитах, понеже обикновено музикантите не се изразяваме с този термин като казваме за дадено аудио колко е "мощно".
 8. Така е, клиентът винаги има право, дори и да има идиотски изисквания. А за каква "мощност" става дума в примера?
 9. Не, идеята е друга - не става дума за дете, дето сега започва, а авторът на темата изрично беше казал, че търси нещо с динамика, та затова. Иначе аз самият понякога изключвам софтуерно динамиката, когато не ми е необходима за дадено нещо, но пък в повечето ситуации си има нужда да прецизираш силата на тоновете.
 10. yamaha

  Не на Страха

  А от какви други техники разбираме повечето хора тука, че да ги ползват за овладяване на ситуацията? Аз сигурно щото съм карал казармата, съм свикнал, че като ми кажат да спазвам нещо и ми се види логично, го спазвам без много да разсъждавам по форумите. И аз не смятам, че всичко, което направиха досега е най-доброто, но го спазвам, понеже разбирам само от музика и не разбирам нито от футбол, нито от политика, нито от здравеопазване за разлика от болшинството около мене, дето дават съвети за всичко и по всяко време. Що да не носим маски на закрито - днес ли ги измислиха тия маски или още отдавна са разбрали, че маската е някакъв вид преграда, намаляваща вероятността за разпространение на нещо дето се носи по въздуха и не се вижда? Що да не ги носим - щото е ужасно сложно и некомфортно ли? Ами ако си лафим двамата с тебе без маски, а ти не знаеш че вече си разпространител и ми се изкихаш в лицето, щастлив ли трябва да се почувствам, че ти и аз не сме с маски и сме "свободни"? Миналата година имаше една по телевизията, дето твърдеше, че маските убивали мозъчните клетки - точно пък тая да се тревожи за нещо, дето на нея й липсва по дефолт... Каква свобода са ви взели толкова, при положение, че такава разхайтена история е тука - заведения и хижи си правят тайни партита, тийнейджъри на групи се разхождат всяка вечер и куп други примери. От познатите ми вече има над 20 дето го изкараха, 5-тима от тях тежко и още си носят последствията. Съседката ми дето сме врата до врата почина след седмица мъки и накрая грам въздух не можеше да си поеме...доставчикът ми на Интернет, с когото бяхме приятели от години си отиде и той (52 години) след 10 дена в болница - не от рак, не от инфаркт - хвана ковид, влезе в болница и не излезе. И още хора, дето не са ми чак толкова близки си отидоха в рамките на тази 1 година, какво - времето ли им е дошло или "така им било писано", щото аз не мисля така. Така че дай да не се изхвърляме с разни теми като тази, понеже само един вдигнат юмрук и "Но пасаран" липсва, за да е пълна картинката. Обикновено избягвам да пиша в подобни теми и сега го правя по изключение, понеже пак повдигнахте тая тема. Да, всеки има право на мнение и това е моето - не съм краен, също смятам, че навън маските са излишни, понеже е широко, мога да се отдалеча от група хора идваща срещу мен и т.н., но на закрито логиката ми казва, че ако трябва да съм с група хора, то добре е всички да сме с правилно сложени маски, ако и гаранцията да не е пълна. Съжалявам ако съм засегнал някого с моето мнение, но както казах то си е мое и не смятам да позволя на някой с противоположно мислене да ме убеждава с теми и постове като ми казва да правя това и онова и да не се страхувам, понеже така или иначе не се страхувам и само си спазвам това дето са ми казали да спазвам. А че всеки ще умре по някое време, в това няма съмнение, но не мисля че точно сега е времето да форсирам неизбежното.
 11. yamaha

  Учебник по китара

  Off/ На лично може да пишеш като задържиш показалеца на мишката върху името (профила) на някой от писалите в темата и на поп-ъп прозореца ще забележиш опция "Изпрати съобщение".
 12. yamaha

  Не на Страха

  Но всеки си носи глава на раменете. Абе вие двамата сигурни ли сте в това, дето казвате? Щото аз не съм напълно убеден, особено в последната година.
 13. yamaha

  Студийни Монитори

  Номерът с изолирбанда работи по-често за брумове и по-рядко за друг вид шумове, а за твоя разбрахме от марсохода, че не е от първия тип. Колегата правилно предположи за видеокартата (аз не се сетих, понеже съм с i5 и ползвам вградения графичен чип), иначе още от едно време препоръчваха всичко дето се включва на слот в PC-то да е възможно най-далече от слота на аудиокартата. Твоят случай не е точно такъв, но това е пример как може да получиш смущения във всеки бус (вкл. и USB) от всеки един компонент. Друго, което забравих да спомена и което евентуално може да опиташ е да си вземеш няколко обиращи филтърчета за кабели и да ги накачиш на всички аудио и USB кабели, които си нямат по принцип, но това е по-скоро за профилактика, а не за някакъв генерален ефект. Хубаво ще е и други колеги (доста тук се занимават и с електроника) да дадат по някой съвет, че моите вече се изчерпаха и освен да му пратя филтриращото уредче да му обира шума в крайния сигнал, друго май не се сещам.
 14. А защо трябва пак да го презаписваш - нали имаш нещата на канали и може да се върнеш на предишния етап като коригираш само проблемите на баса?
 15. yamaha

  Студийни Монитори

  А кой и къде е казал, че неговият шум е брум? Нали взаимно стигнахме до извода, че незнайно как се е включил в марсохода, а той не работи на 50 херца.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.