Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Content Count

  764
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

yamaha last won the day on November 25 2019

yamaha had the most liked content!

Community Reputation

151 Excellent

About yamaha

 • Rank
  Пристрастен

Previous Fields

 • Инструмент
  студио

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

843 profile views
 1. Плюс това, ако наистина продължи на пиано с хамър, тогава пък съвсем няма да му трябват колони, предвид че практически всички такива пиана си имат собствено озвучаване.
 2. Начална школа - каква? Имаш предвид класическото обучение (двугласни инвенции, етюди и т.н.) или просто някакви лесни неща за свирене, структурирани по трудност за дете, което сега започва да се учи? Ако е първото, кажи какво точно те интересува или по-точно по какво работи учителката на детето ти ; ако е второто - качих първите 3 нива на Уилям Джилок - ако са лесни, ще кача и следващите. I ниво II ниво III ниво
 3. yamaha

  Звукозапис

  ...и при днешните цени на SSD-тата - задължително такова.
 4. Добър избор. 820 лв.?
 5. Щом си написал "инвестиция", предполага се, че искаш пианото да е хубаво, с добър звук и механика и да не се разваля дълго време. :) От двете фирми по-читавата е Алесис, която обаче е силна в друга област, а не точно при пианата. Читавите пиана са на фирмите Ямаха, Корг, Роланд, Кавай , Касио и евентуално като резервен вариант Кърцуел или цитираната вече Алесис. Всякакви други марки от рода на "собствените" марки на Томан, Гиър4Мюзик, вкл. и Медели следва да се избягват ако човек наистина приема покупката на пиано като инвестиция. Понеже подобни въпроси се задават отдавна и нееднократно, ще взема да предложа на админите да закачат най-горе тази статия, където подробно се обясняват предимствата и недостатъците на различните фирми за пиана. В статията са изброени доста фирми и е достатъчно човек да разбира елементарно английски или пък поне да ползва транслатора на Гугъл, за да може да се ориентира, дори и да е напълно начинаещ в материята. В днешно време гореспоменатите фирми имат нелоши базови модели в диапазона 600-900 лв. и според мен (и не само) пестенето на 200-300 лв. изобщо не си заслужава инвестицията. П.П. А стигнеш ли до ремонт на пиано, работата става сложна...и за нервите ти, и за финансите също.
 6. Генерално - да. Все пак е AT с хубав мотор, магнитна доза и др. екстри...само дето като гледам първоначалния ти бюджет си го надхвърлил точно 2 пъти.
 7. Що се отнася до истинските класически грамофони - може да хвърлиш един поглед в Hi-Fi зоната, където има доста добри предложения в ценовия диапазон 100-250 лв. П.П. Подреждането им по цени не работи коректно, така че не разчитай на него. Разбира се липсват всякакви съвременни екстри като USB , BT или конвертиране към MP3, но това са маркови машини, които са създадени най-вече да слушаш качествено плочи и нищо повече.
 8. yamaha

  Мнение за Artesia DP-3

  Понеже наскоро взех за жена ми едно Casio CDP-S350, да потвърдя, че наистина са с по 2 сензора, но пък клавишите имат добра репетиция...е, с бързо многократно повторение на клавиш успях да го затрудня, но като цяло в сравнение с едно от другите ми пиана в същия ценови диапазон (Yamaha DGX-660), клавиатурата на Касиото определено се представя по-добре. Оставям настрана, че при новата "S"-серия дори и в най-ниския им клас, белите клавиши са с имитация на слонова кост, а черните на абанос и пипането на такава грапава текстура е доста приятно, а и лятото не се плъзгаш толкова. @redchampions, това дето питаш са режимите, които поддържа клавиатурата на инструмента - свирене на цялата клавиатура, наслагване на 2 саунда, делене на клавиатурата в определена точка, дали лявата половина да повтаря октавите на дясната и т.н., неща, които практически всеки съвременен инструмент притежава. А що се отнася до Мюзикер - сайтът е стабилен (вече съм поръчал доста пиана от там, а и не само пиана) и поръчките им обикновено пристигат за около седмица. Освен това хубавото при тях е, че не трябва да плащаш в момента на поръчката, а чак при получаването й, тъй като поддържат наложен платеж, въпреки че са базирани в Словакия.
 9. yamaha

  Мнение за Artesia DP-3

  Взе ми думите от устата. Смятах да изброя абсолютно същите фирми, още повече, че за 1100 лева може да се вземе читаво пиано от изброените. П.П. Още повече, че наближават черни петъци, кибер понеделници, коледни и новогодишни празници, сиреч - тепърва започват отстъпките.
 10. Все пак като препоръка (макар и с малка вероятност) - нека си замери напрежението на адаптера или направо да пробва с друг, понеже се сещам, че в началото на '90-те имах една PSR-500, която даваше подобен проблем, първоначално работеше нормално и след кратко време се скапваше. После се оказа, че адаптерът (уж оригинален на Ямаха) дава по-високо напрежение - смених го с друг и кийбордът заработи нормално.
 11. Всъщност...съществува - "детски" кийборд от миналия век с "екранче с цифри за ефекти" (каквото и да значи това). Трудно е по Интернет да се диагностицират повреди, но лично аз не бих си губил времето в ремонт предвид почетната възраст на модела, а също и нищожната му цена на старо в момента.
 12. Преди доста-доста години Касио правеше прекрасни професионални синтезатори наред с детските си кийбордчета с малки клавиши, след това настана един период, в който освен детските играчки не правеха нищо - просто спряха производството изведнъж и нямам представа защо. След този сравнително дълъг период отново влязоха в бизнеса и започнаха да предлагат пиана и кийборди. Ако се спрете на Касио - повтарям, че е добре да послушате малко какъв им е саунда и дали ви допада и чак тогава да проверите останалите неща на конкретния модел ; иначе ниската им серия е "CDP" (новата "S" е по-удачна), а в средния клас са "Privia" - има ги и в подвижен вариант, има ги и в стационарен като домашна мебел. Клавиатурите им са с добра обратна връзка към свирещия и хамърът се усеща добре, освен това са и издържливи - жена ми преподава пиано на деца и в едната школа децата й свирят на една моя "Privia" ,модел отпреди десетина години - не е мръднала, въпреки някои 'издевателства' на някои по-буйни деца оставени в стаята от време на време в група, когато няма час. Докато писах горното, видях че колегата междувременно също е писал - наистина в Томан или Мюзикер правят доста добри промоции от време на време, а и цените им традиционно са по-ниски от тукашните. Скоро имаше една мостра на Корг (SP серията) намалена от 1200 на 600 лв, , да, седяла е магазина и е свирено на нея, но пък с такова намаление човек се замисля дали да не си поеме риска, особено ако му е малък бюджета. И да - напълно съм съгласен, че FP-серията звучи много добре (да не кажа най-добре от ниския клас). Скоро ще имам възможност да посвиря на едно FP-30, което ще дойде след около 2 седмици и ще мога да дам отзиви като цяло ; вчера пристигна едно Kасио CDP-S350, но чакам още едно след около десетина дена и вече се чудя дали да не отворя един ютюб канал с ревюта на пиана.
 13. Нека и аз да дам общо мнение за фирмите/марките, тъй като напоследък ми се налага регулярно да купувам пиана за родители, желаещи да закупят на децата си инструменти за упражнение вкъщи и вече имам малко по-обширен поглед върху десетина модела от различни фирми.Съветвам това, което съветват и повечето онлайн ревюта - ограничете се върху известните и доказали се фирми като Ямаха, Роланд,, Корг ; Кавай, Касио ; с лека уговорка може да се вземе инструмент и от марките Кърцуел или Алесис ; за предпочитане е да се избягват пиана от непознати фирми или такива наскоро навлезли в този пазар, дори и да се поблазните от ниската им цена (примерно Медели или 'фирмените' пиана на Томан, Гиър4Мюзик и т.н.). Що се отнася до последната категория - не че пианата им няма да свирят или пък ще се развалят бързо, просто не са добър избор и е дълго за обяснение, понеже има много за разказване относно клавиатурите, саундите, опциите и т.н. За предишната категория (тази с уговорката) - Кърцуел беше доста мощна фирма преди 20-тина и повече години, но нещата доста се промениха за това време ; Алесис също е известна фирма, но е силна съвсем другаде, но ако все пак решите да вземете модела "Рецитал", който се вписва в бюджета ви, имайте че не е с хамър механика, "Рецитал Про" вече е с хамър механика, но цената му е по-висока (~670лв.). Всъщност бю'джетът ви е малко малък за прилично електронно пиано и ви съветвам да посъберете още малко (200-300 лв.), за да може да си вземете нещо наистина добро, макар и от ниския клас, което да ви върши работа дълго време. От първата категория с известните фирми бихте могли да се спрете на Роланд или Ямаха (това, което ви препоръча и CyberGene - FP сериата на Роланд е добър избор, както и P-серията на Ямаха. Корг също пуснаха няколко модела от ниския клас B1, B2, D1 - като звук са добри, но нямам представа как се държи клавиатурата им, тъй като никой от родителите за които споменах не си е купил досега Корг. Що се отнася до Касио - има известно предубеждение към тази марка, но всъщност дори най-ниския им CDP-клас има прекрасна клавиатура, да оставим настрана, че новата им CDP-S серия е още по-добра и с повече екстри (за средния им "Privia" клас няма да говоря, защото е над бюджета ви). Ако случайно се спрете на Касио (понеже са с 'хубави' цени), единственото което трябва да направите преди това е да си пусне няколко клипчета с ревюта от Youtube, за да чуете дали ще ви допаднат саундите, тъй като Касио традиционно семплира с малко по-тънък звук и това не допада на всички, но пък се компенсира от добрата клавиатура, ниската цена, ниското тегло на целия инструмент, екстрите на модела и т.н. Като споменах за теглото - винаги обръщайте внимание на този факт, тъй като някои модели са доста тежки и трудно се местят дори от стая в стая - всъщност повечето от моделите от малкия клас за който говорим са между 11 и 14 кг., но има и по-тежки. Другото за отбелязване е пълноразмерната клавиатура от 88 клавиша, но има и модели с 76 или дори 73 клавиша (примерно Ямаха P-121), която пак е с хамър механика и е по-лека/респ. по-портативна и подходяща за начално обучение на най-малките деца. И понеже май доста писах, само за финал - клавиатурата е най-важна, търсете модел с "хамър" и нищо друго, саундите също са важни и най-вече тия на пианата (понеже в електронните пиана има и допълнителни на други инструменти) - чуйте ги в Youtube преди да купите модела ; и на последно място са екстрите - ако искате връзка с компютър, проверете дали се поддържа, ако искате вход за външен сигнал, който да излиза през говорителите на пианото - проверете дали го има и т.н. Сигурните и проверени сайтове за покупка са Musicworld, Thomann, Muziker, Gear4Music...този последния поне до Брексит . Успех с покупката и ако имате други въпроси, тук има достатъчно начетени колеги с опит, които ще ви насочат. Едит: Понеже не бях обърнал внимание на последния ви пост, сега забелязах, че давате като пример и модели в ценовия клас над 1000 лв., което доста улеснява избора, но все пак си решете за себе си дали търсите леко стейдж пиано, което лесно се пренася или нещо стационарно и тежко, което да стои само на едно място след асемблирането му.
 14. yamaha

  Korg pa series

  В никакъв случай няма да звучи като CTK-200. Ако притесненията ти са основно за цялостния му саунд, защо не изгледаш (и изслушаш) някои клипчета в Youtube, където хората минават през саундите и стиловете на този модел и така ще добиеш по-цялостна представа дали си заслужава...друг е въпросът дали ще ти хареса ако ще го ползваш само за народна музика, както споменаваш в първия пост.
 15. Едно кратко мнение и от мен с препратка към първия пост. Нещата ти са приятни за слушане, но не са комерсиални и са инструментали - най-неблагоприятната ситуация що се отнася до предпочитанията на медиите в настоящия момент. Далеч съм от мисълта да те насочвам да пропееш в някой комерсиален стил и просто обяснявам защо няма интерес от страна на радиостанции и сайтове към чисто инструментална музика в такъв стил.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.