PaCaTa Публикувано Март 15, 2011 Публикувано Март 15, 2011 Реших да си сваля екшъна тъй като установих че струните ми се намират доста високо над грифа,и съответно доста ме наболява лявата ръка. Свалих струните стандартно (приблизително 2.4мм на 6 струна 12 прагче и 1,7мм 1ва струна 12 прагче).Натегнах тръс рода по часовниковата стрелка но има бръждене от 10 прагче надолу по грифа. Несмея повече да го натягам,тъй като ми се струва че неможе повече.Някакви идеи какво мога да направя за да намаля бръжденето освен да ходя при лютиер ( в моя град няма такъв ) Цитирай
Явор тъпото Отговорено Март 15, 2011 Отговорено Март 15, 2011 Ами то бръждене няма как да не се появи, ако свалиш твърде ниско струните, все пак при трептенето си струната има някакво отклонение в посока към грифа,което е по-голямо като дръннеш по-силно струната, затова решението е да вдигнеш малко струната,докато бръжденето изчезне.По-неприятният случай е, ако грифът не е прав в посока по дължината си, тоест ако е леко дъговиден - в този случай проблемът може да се реши с много деликатно изпилване на тези прагчета,които предизвикват бръждене. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 15, 2011 Отговорено Март 15, 2011 (Редактирано) При пипане на тръс рода, китарата трябва да се остави поне за няколко часа да се нагоди преди да се пипат другите нстройки (при отпуснати струни). Пипал ли си бриджа? Ако си го пипал кога е било, преди или след настройката на тръс рода? И ще те посъветвам ... върни го в предишното състояние преди да си прецакал нещо! Тръс род се върти на 1/8 оборот и се изчаква малко да се натегне/отпусне грифа ... П.П.: Това с пиленето на прагове .... не го слушай колегата отгоре ... грифа по принцип не трябва да има формата на монголски лък ... демек никаква кривина, или поне в рамките на допустимото! П.П.2 : Каква е китарата и какъв е бриджа? Редактирано Март 15, 2011 от Георги Тотев Цитирай
PaCaTa Отговорено Март 15, 2011 Автор Отговорено Март 15, 2011 (Редактирано) Китарта е Cort KX5 ,бриджа е floyd rose.Цял месец лекувах контузия на лявата ръка и реших че част от проблема може да е във големия екшън.Из разни сайтове четох екшъна който съм нагласил се води като стандартен и затова реших да си сваля екшъна,дане изморявам излишно ръката си.Първо от бриджа свалих струните и след като имаше бръждене реших да понатегна тръс рода.Предполагам че при навиване на "дървото" му трябва повечеко време да се нагоди отколкото при отпускане,така че мисля да оставя до утре китарата и дано бръжденето да намалее. Редактирано Март 15, 2011 от PaCaTa Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 15, 2011 Отговорено Март 15, 2011 (Редактирано) Ако си го пренавил се е получило това от втората картинка: Върни го малко и изчакай поне час, два! Ако се получи третата картинка натегни малко и пак чакай! Според мен това е проблема, не е трябвало да пипаш тръс рода преди да си видял какво си направил с флойда! П.П. Прочети това най-отдолу с червеното на картинката Редактирано Март 15, 2011 от Георги Тотев Цитирай
Acei Отговорено Март 15, 2011 Отговорено Март 15, 2011 а пък според мен си объркал посоката на трасрода с въртене по часовниковата стрелка си го натегнал, а е трябвало да го освободиш малко т.е. да въртиш в обратна посока прочети тази тема за регулиране на трасрода http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/12560-dhaaaoeedhaiaaoi-ia-odhun-dhiae-a/ 3 Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 15, 2011 Отговорено Март 15, 2011 ^ +10 , хора научете се да четете преди да пипате ... само с едно написване във всеизвестната търсачка "truss rod adjustment" или "настройка на тръс род" илзлизат хиляди страници ... Цитирай
IgniteAll Отговорено Март 16, 2011 Отговорено Март 16, 2011 Разчиствам темата от коментарите, които не са за тук и просто ще помоля да се спазва добрия тон занапред. Ако това не стане, знаете какви ще са последиците. Цитирай
synchu Отговорено Март 16, 2011 Отговорено Март 16, 2011 Ето едно видео (от хилядите налични, но това е от един от най-добрите) - недостатъка е че е на английски. http://gallery.me.com/suhrguitars#100188 Цитирай
PaCaTa Отговорено Март 16, 2011 Автор Отговорено Март 16, 2011 Ако си го пренавил се е получило това от втората картинка: Върни го малко и изчакай поне час, два! Ако се получи третата картинка натегни малко и пак чакай! Според мен това е проблема, не е трябвало да пипаш тръс рода преди да си видял какво си направил с флойда! П.П. Прочети това най-отдолу с червеното на картинката Да разбирам че трябва да търся ефекта от първата картинка? Цитирай
PaCaTa Отговорено Март 16, 2011 Автор Отговорено Март 16, 2011 Как най-добре мога да разбера дали грифа ми е прав?Като го гледам от "главата" надолу все ми се струва,че е леко изгънат надолу,независимо дали въртя шиша наляво или надясно.Пъхам ключа,виждам че добре влиза и въртя,оставям 2-3 часа да се намести и все ми се струва че няма разлика o.O Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 16, 2011 Отговорено Март 16, 2011 Ако окомера ти работи добре, като хванеш китарата (с две ръце) и погледнеш от бриджа към главата (демек леко като цигулар си залепиш тялото на китарата към лицето) на нивото на очите ... ако има кривини то ще се видят ... след това завърташ китарата на 90 градуса и се оглеждаш дали има промяна на хоризонталата на грифа ... по-сложно не мога да ти го обясня! И пак ти казвам напиши "truss rod adjustment" или "Настройка на тръс род" в Google и чети! Поздрави! Герги Цитирай
PaCaTa Отговорено Март 16, 2011 Автор Отговорено Март 16, 2011 Търсил съм из google и съм чел още преди да пусна темата.В интернет срещнах доста противоречиви мнения и затова реших да се допитам до някой от знаещите хора Източника на глупавите ми въпроси е следния проблем - колкото и да въртя тръс рода невиждам никаква разлика.За последно като си преглеждах очите бяха наред,такаче или бързо зрението ми се е влошило или просто тръс рода ми не е читав Сега съм решил че ще го натягам малко-по малко през 2-3 часа докато невидя изправен гриф или докато нестигна до положение про което повече не е препоръчително да въртя. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 16, 2011 Отговорено Март 16, 2011 (Редактирано) Явно не си прочел внимателно ... в момента трябва да ОТПУСКАШ !!!! П.П. : Освен ако не си го върнал в първоначално състояние и си почнал наново! Редактирано Март 16, 2011 от Георги Тотев Цитирай
Recommended Posts