Sad But True Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Вижте какво - и да спорим и да не спорим, това решение ми върши работа Че кои спори? Прости всички мислят по въпроса ,а може да излезе дори нещо по-хубаво. Това е. Преди наклко години си бях направил нещо подобно. само дето нямах кутия,а един кабел с изведени от него букси.После се наложи да го преправя,4 кабела с букси с общ край и така.Така че споко. Цитирай
Black Bird Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) Перфектно е! Браво Ники! Аз имам готово разклонение. Проблеми съм нямал Шумове нет! Редактирано Април 10, 2006 от Nalbantov Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Прости всички мислят по въпроса ,а може да излезе дори нещо по-хубаво. Абсолютно съм съгласен В случаят говорим за компромисно решение. Ясно е, че е по-добре всеки ефект да си има отделно захранване (било то в отделни кутийки или една голяма кутийка с много захранвания в нея), но това би струвало бройката на адаптерите умножена по тяхната цена, докато в това простичко решение имаме един адаптер, една пластмасова кутийка, малко букси и малко кабеляци В същност аз това решение го ползвам от много време, само че беше голяма плетеница от кабели и страшно ме дразнеше - имах 6 кабелчета вързани към адаптера директно, омотани в изолирбанд и т.н - грозна картинка Просто реших да го направя малко по-културно. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Само да кажа, че LM317T струва 50 стотинки, а страничните компоненти-още около лев-два. Заедно с трафче и други екстри, едно 6 канално захранване няма да струва повече от 30 лв. Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Перфектно е!Браво Ники! Аз имам готово разклонение. Проблеми съм нямал Шумове нет! Ако другаря Налбантов, който води по брой камиончета на глава от населението не може да ви убеди - то тогава кой би могъл ? Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Само да кажа, че LM317T струва 50 стотинки, а страничните компоненти-още около лев-два. Заедно с трафче и други екстри, едно 6 канално захранване няма да струва повече от 30 лв. Това би било следващата стъпка, ако по-простичкото решение не работи. Другата събота/неделя ще взема да сглобя едно такова, хем ще видим колко пари излиза една такава самоделка. Само трябва да се има в предвид, че понякога фабричните такива може да излязат същите или по-малко пари - просто големите фирми пазарят компонентите на доста различни цени. Цитирай
Sad But True Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Не забравяй,че стабилизаторите от този тип е хубаво да имат някакво охлаждане.ако ще да е и отвори на кутията ,в която са Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) Не забравяй,че стабилизаторите от този тип е хубаво да имат някакво охлаждане.ако ще да е и отвори на кутията ,в която са Така е Изгорил съм около 10-тина МА7805 и МА7809, само че тук консумацията е доста ниска. Адаптера на снимката е с МА7809, няма охлаждане и е в напълно затворена кутия. пс. Тоз Механотехникум не прощава... ей... Редактирано Април 10, 2006 от niki123bg Цитирай
Sad But True Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 пс. Тоз Механотехникум не прощава... ей... МЕХАНО Rulez Цитирай
Overdrive Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 най добре е трансформатор, който дава около 12-20в/2А и отделни изправители и стабилизатори, няма да е мн. скъпо - грец 1А е към 20ст, а 7809 е 30 стотинки, абе да е 30лв макс. със трансформатори, кутии, жакове и т.н. Стабилизаторите нямат никаква нужда от охлаждане, щом като от тях ще се дърпа 100-200ма макс. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 А каква е разликата между LM317T и 7809, аз ползвам втория. Да не е нещо калпав? И още - какъв е проблема да имаш траф -> грец -> кондензери -> 7809 -> кондензери -> разклонение за 2-3-6 ефекта? Ако нямаш 6 вторични намотки каква е файдата да слагаш отделни кондензери и изправители за всеки изход? Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) Ако нямаш 6 вторични намотки каква е файдата да слагаш отделни кондензери и изправители за всеки изход? Според мен никаква, защото пак ще имаш обща маса и пак са възможни проблеми с ground loop. Стабилизаторните схеми сами по себе си не разделят галванично. Идеята да имаш 6 отделни вторични намотки и 6 отделни стабилизатора е именно в това - да няма обща маса. Другото - при това ниво на консумация и липсата на пикове е абсолютно безмислено да има отделни стабилизатори за отделните устройства. Редактирано Април 10, 2006 от niki123bg Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) Имаше една схема ис нет-а "Ultra clean 9V....". Потърсете я в гугъл. С нея става екстра. С по един стабилизатор на камионче. Радиатор наистина трябва, и то около 8 на 6см, с 6-7мм ребра. Това за всеки стабилизатор. Консумацията не бива в никой случай да превишава 900мА-1А на чип, Ако черпите прекалено много ток, или чипа се нагрява много ще проличи - LM317T има температурна защите, и се изключва сама. Редактирано Април 10, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Ето я схемата: Не виждам нещо невероятно в нея. Моят вариант с МА7809 също е с 470 микрофарада на изхода, което е повече от достатъчно за добро филтриране. МА-то е в големите метални корпуси (забравих как ги наричаха) и няма абсолютно никаква нужда от охлаждане. Освен това при консумация от 20 мА какъв е стабилизатора според мен е без всякакво значени, не знам какво толкова въздишате по тези LM-ки. Цитирай
Recommended Posts