Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранване за 6 ефекта


Recommended Posts

Днес си правих захранване за много ефекти и реших да споделя как съм го направил.

 

Купих си една малка пластмасова кутийка (мисля че беше около лев и 30 - 40 стотинки - не си спомням точно). Взех си и 7 букси за захранване - 2.5 мм (мисля, че бяха по 30 стотинки).

 

С поялника пробих 7 отвора в кутийката - по 3 отвора на широките страни и 1 на едната тясна страна. С макетно ножче изрязах стопената пластмаса по ръбовете и монтирах буксите като им поогънах клемите, така че да няма шанс да се опират една в друга.

 

След това запоих с червено кабелче средните точки на всички букси заедно и с бяло кабелче масата на всички букси пак заедно. На практика всички букси са вързани паралелно по един и същи начин.

 

Получи се следното:

 

ps1.jpg

 

Затворена кутийката изглежда така:

 

ps2.jpg

 

Направих си няколко кабела които са в двата си края с 2,5 мм жакове за захранване (мисля, че и тези жакчета бяха по около 30 - 40 стотинки). Кабелът който ползвам е май някакъв телефонен, беше около 20 - 30 стотинки на метър в Mr.Bricolage. Ето един от тях:

 

ps3.jpg

 

Свързани изглеждат по този начин:

 

ps4.jpg

 

ps5.jpg

 

Както се вижда адаптерът се включва в кутийката, като няма абсолютно никакво значение в коя букса (на снимката съм го включил в централната букса), а всеки от ефектите се включва със собствено кабелче към кутийката.

 

Това което най-много ми харесва на едно такова решение, е че мога да свържа точно толкова кабели колкото ефекти ползвам в момента и не става плетеница от кабели. Другото предимство е, че може да се направи точно толкова дълъг кабел за всеки ефект, колкото е необходимо и по всяко време може да се подмени кабелът с по-дълъг/по-къс ако е необходимо.

 

Има една малка, но важна особеност, която е въпрос на дизайнерско решение. Ако адаптерът е със стандартният поляритет като за повечето ефекти - т.е. вътрешната част на жака е (-), а външната (+), то тогава масата на буксите ще има (+) и ако някоя от буксите се опре в някой от ефектите може да стане късо съединение, тъй като повечето ефекти са метални и корпусът им е свързан към маса.

 

Има две възможни решения - едното е да се намерят пластмасови букси, подобни на тези на повечето ефекти (тези на снимките са метални и външната им част представлява масата). Другото решение е да се обърне поляритета на адаптера, така че масите на буксите да са на (-) и ако се опрат случайно в някой ефект да няма инфекция, като в този случай кабелите към ефектите трябва да обръщат поляритета - т.е. да са с разменени маса/активен кабел, така че до ефектите да стигат правилно (+) и (-). Аз избрах второто решение, въпреки че и то си има недостатък - адаптера остава с променен поляритет и не може да се ползва директно да захранва ефекти без разпределителната кутийка и обръщащ поляритета кабел.

 

Разбира се, това захранване за много ефекти не е идеалното, защото няма галванично разделяне на отделните захранвания и много евентуално това може да доведе до ground loop проблеми. За моя радост нямам такива проблеми.

 

Сигурен съм, че ще се появят въпроси по отношение на консумацията, така че накратко - повечето камиончета харчат в порядъка на 20 mA, което при 6 едновременно свързани камиончета прави около 120 mA, което е много малко, дори и за китайски адаптер - повечето са в порядъка на 250 - 500 mA. Разбира се, никак не е препоръчително да се ползват китайски боклуци за целта, но това е друга тема.

 

Ето и консумацията на някои камиончета, които съм мерил преди време:

 

AMT California [3, 50 mA]

AMT Fatal Tube [3.86 mA]

Boss DS1 [7.29 mA]

Boss Metal Zone [15.58 mA]

Dunlop CryBaby 535Q [1.39 mA]

Behringer BDI-21 [23.00 mA]

 

 

 

DISCLAIMER: Каквото и да правите, независимо дали е инспирирано от тази споделена от мене идея или е някакво друго хрумване, си е на ваша отговорност. Внимавайте - с толкова просто занимание можете да изгорите някой скъпо струващ ефект.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Абсолютна мания! И аз съм решил да си правя нещо подобно, но ще го вградя в един луупер за тру байпас на двата ми ефекта. Може да взаимствам някоя идейка :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е добра, обаче е добре да има по един RC филтър за всяка букса за да се изпегне влиянието на ефектите един върху друг :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кутийката, буксите и жаковете са от Комет. Това са някакви български кутийки, вносните са по-скъпи.

 

Това е най-общо казано простичко решение и е далеч от перфектното. Ако ефектите са навързани в една верига и с къси кабели помежду си няма проблеми с ground loop-а. Проблем възниква, когато това захранване се ползва за няколко вериги от ефекти, включени на едно общо място - например в отделни канали на един миксер.

 

Този R/C филтър ще помогне ли по отношение на ground loop-a? И ако е така - какви стойности трябва да имат съпротивлението и кондензатора?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори Ники но аз не съм съгласен с този вариант.

 

Трябва да има галванично разделяне на отделните захранвания като за целта

има няколко варианта.

 

1.Един мощен траф и от него грец и филтриращи кондензатори за всяко камионче.

2 По добър вариант отделен тряф за всяко камионче (може да се взимат двуполярни трафове като така с един траф се захранват 2 камиончета)

 

При твоя вариант да не се учудваш ако имаш някакви граунд лупове и смущения.

 

Поздрави Дими

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хубаво би било, ако има отделни стабилизатори, LM317T, например, това, разбира се, би увеличило цената и размера на захранването в пъти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Разбира се, това захранване за много ефекти не е идеалното, защото няма галванично разделяне на отделните захранвания и много евентуално това може да доведе до ground loop проблеми.

Ами това съм го написал още в първият пост :(

 

В интерес на истината няма никакъв проблем когато вържа 4 ефекта един след друг и ползват това общо захранване. Пробвам много лесно - докато работят махам кабелите от ефектите, при което те автоматично минават на батериите си - след като няма разлика когато са само на батерии и когато с това захранване - значи няма проблем.

 

Проблем възникна, когато захраних и BDI21 през който ми минава бас китарата и отива в друг канал на пулта. Тогава се появи як брум, който го реших много лесно - BDI-то има "Ground Lift" бутон - и при това работи :no:

 

Както и да е, кажете сега дали един RC филтър би бил достатъчен за решаването на проблемите с ground loop-а ако има такива. Повтарям ако има, защото малко хора тук ползват мишпулт и са свързали няколко китари през различни ефекти в различни канали на пулта.

 

Иначе напълно поддържам 2-рото ти предложени - отделни вторични намотки от трафове за всяко захранване.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

НЕ, RC или LC филтър ще пооправи част от брума, но едва ли ще прави изцяло граунд-лууповете. Трябва да спомена, че луупове не се получават само в на маса. Получават се и във захранващите напрежения, ако има части от схемата, които са по "далече" от захранването. То ест, ако има точка от схемата, която захранва нещо, а между нея и източника захранвамето има сравнително високо съпротивление. За добра филтрация трябват индуктивности от порядъка на 2mH, които са доста обемисти.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с metalhammer обче тва е доста скъпо решение като се има в предвид, че става дума за камиончета. Най-добре с отделни стабилизатори както каза metalhammer щото с RC филтри за всеки ефект ще трябва да изчисляваш отделен филтър понеже тока на камиончетата е различен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука из наща милата родина се появиха някой фирми, които правят трансформаторчета по поръчка. Отивате при една такава и им казвате да ви направят трафо с първична на 220V и примерно 6 вторични на по 12-15 волта (според мен по-добре да е малко по-височко :( Предвид "големите" мощности, бих казал че няма да ви излезе особено скъпо. Едва ли повече от 15-20 лева. И после вече с стабилизаторче и евентуално филтър, частите няма да излязат повече от 30 лева с кутийката и другите неща. Мисля, че за хора ползващи камиончета за по 80-100 лева няма да е проблем. :D Аз кат си нямам нито едно :no: само идеи мога да давам. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако избегнете монета "обща шина",няма да имате ground loop.

Какво имам предвид.Масата на всяка букса трябва върви по отделен кабел и да се събират в една точка(също като при екранирането)

и не ти трябват ни RC ни LC вериги,според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте какво - и да спорим и да не спорим, това решение ми върши работа, при това добра - ако някой може да му е от полза - да го пробва.

 

Повечето педал бордове ползват именно такова решение - адаптер + разклонител. Така е най-евтино.

 

N на брой трансформатора + N на брой модула за изправяне, стабилизиране и филтриране на напрежението ще струват не малко пари. Който иска да ги дава.

 

Това което съм направил е елементарно и евтино, ако не работи може да се изхвърли в кофата за боклук. При мен работи - при вас как е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.