Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранване за 6 ефекта


Recommended Posts

Имат по-добро подтискане на брума в захранването с около 7-8 dB.

Цената им е подобна. Ако дръпнеш 1А от твоя стабилизатор, да кажем от някакво лампово предусилвателче - ще се нагрее много.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Смея да се намеся и аз-според мен проблеми може да има,ако ефектите се навържат към захранването един след друг-т.е. от единия ефект към следващият и т.н.Ползва се един адаптер с няколко извода,като до всеки ефект се закарва отделно кабелче.Също така добър резултат дава един друг трик-масата на всяко кабелче се свързва към масата на адаптера през резистор 10 Ома.Колкото до охлаждането на интегралните регулатори-едва ли 2-3 ефекта ще ги загреят,но по принципа "Вържи попа да е мирно селото" е добре да се сложи охладител с оглед на възможно разширяване на броя ефекти.Разликата между 7809 и LM 317 е тази,че първият е фиксиран на 9 V,а вторият е регулируем-работи от 2 до 35 V.Аз слагам кондензатори по 2200 uF,шунтирани с 0,1 uF.Все пак сега кондензаторите са евтини и малки по габарити,тъй че няма проблеми.Иначе и 470 uF е напълно достатъчно.Колкото до показаната схема,особеното в нея са стойностите на резисторите и те ТРЯБВА ДА СА ТОЧНО ТАКИВА!Обсъждахме я с колега тази схема и по всяка вероятност тези стойности са пресметнати така,че веднъж да се получи точното напрежение на изхода и втори път-да се увеличи коефициента на подтискане на мрежовата честота на вградения във чипа филтър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имат по-добро подтискане на брума в захранването с около 7-8 dB.

Вероятно на мен нещо не ми е ясно - какво общо има стабилизирането с брума, който е по-скоро проблем на филтрацията? Кои параметри се сравняват и дават тази разлика ?

 

Колкото до 1А - такава консумация имам само от един лампов или по-скоро хибриден преамп, който си идва със собствено адаптерче за захранване, което вади променлив ток и е максимум 1,3 А.

 

Тук говорим за камиончета, от които трябва да навържем 50 броя към това захранване за да получим 1А. Ако имам 50 камиончета мисля, че няма да ползвам общо захранване, най-малкото защото мога да се обеся в кабелите му :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ripple rejection ratio - 75 срещу 68 дБ(не знам за чиповете на кои фирми бяха данните), за LM317 и 7809. Предполагам, че от ключово значение е и качеството на вградената схема, предоставяща константно опорно напрежение.

друго предимство е максималния ток на 317-така - 2.2А, срещу 1.5А.

При това при 317, 1.5А могат да се постигнат с почти всяка бройка, докато 7809 рядко работи добре на над 500-600мА.

 

Да наистина повечето камиончета теглят по 20мА, но това са предимно дисторшъните. Лел Дийея, например цоца 200-ина мА. Китарните процесорчета достигат и 500мА.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямаш 6 вторични намотки каква е файдата да слагаш отделни кондензери и изправители за всеки изход?

по този начин няма да имаш обща маса, а и представи си че всички ефекти са ти с - на маса ама имаш някой винтидж (или правени) ефекти като fuzz face със pnp транзистори и + на маса или нещо подобно, плюс това когато е с отделни маси и стабилизатори и се ползват няколко ефекта ще има много по-малко шумове

 

Колкото до охлаждането - един радиатор върху горната част на кутията и всички стабилизатори към него със слюдени изолатори ще свърши перфектна работа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтим е прав-навъдиха се толкова откровени ментета,че някой път се изумявам.Например в магазините на ПАСАТ-Горна Оряховица бъка от тях.Руски боклуци,маркирани като западни схеми и транзистори,имитации на крайни стъпала и още какви ли не простотии за малко пари.И човек се полакомява.А има и по-кофти случаи-цените високи като на истинските чаркове,а те-същите боклуци.Затова като професионалист (малко или много) в електрониката ви съветвам ако не сте сигурни-питайте някой познат!И Бог да ви помага!Наистина е така!Аз пазаря от КОМЕТ.За софиянци това е добра възможност,но за колеги извън София остава софиянци да помагат.Иначе нищо не се връзва.За поръчка от 20-30 лева доставката се преглъща,ама хайде поръчай един стабилизатор за 50 ст.-разходите по доставката са грубо казано 3-5 кинта.За Варна спасението е БраДВАН БраДВАНОВ-скъпо,но добро.За една бройка ще спестиш от кафето.В Пловдив сигурно и там ще се намери изход.Но какво да правят другите?Та в тоя смисъл-7809 и другите схеми от серия 78ХХ си държат каталожния ток от 1А,даже и 20% отгоре.Ама ако са истински!LM 317 е подобрият вариант,но ако се товари повече от 200 mA,задължително добър радиатор!И ако от един изправител ще се хранят няколко ефекта-търсете по-голяма кутия,а на нея може да се монтира радиатор от някакъв процесор-с вентилатор и тогава проблемите са никакви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офф, никъде не мога да намеря каквото ми трябва. Само ламаринени жакчета с пластмасови капачки и други боклуци. Нито хубави моно жакове 1/4", нито за захранване 9 в., нито суич с 9 крака, нищо! Изорах сайта на Комет, ама и там нищо не намерих... :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами специално тези неща аз ги купувам от КОНРАД.Там като качество и цени са най-добри,като качеството е на едно постоянно ниво.Е,при 20 жака примерно се е случвало да има 1-2 фалшиви,ама то иначе ще си е направо подозрително :bravo: Махаш капачето,проверяваш пластините как са и купуваш ако ти хареса.И пак ще кажа за ПАСАТ-веднъж купих от тях жакове-хвърлих ги всичките!Пластините докато ги бутнеш и ги няма.Иначе си пазаря от тях,но жакове-никога.Виж,ключовете за педалите май само при тях ги има.И години вече нито един не ме е подвел.Само че няма тройни-единични и двойни са.Също като истинските! :bravo: А бе търчане му е майката!И да си софиянец!Аз тук в Провадия съм зян-затрябва нещо,бягай във Варна!Ама всеки път не става.Зор работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз си взех трафче стабилизирано за 15 лв. по дължината на кабела оголих местата където сложих захранващите кабели за отделните камиончета. изолирах стабилно с бишоп и стана екстра. на практика същата схема, само че не в кутийка а пръсната по дължината на кабела. така кабела минава над камиончетата и към всяко се отделя по едно кабелче. чисто и просто :happy: няма шум няма нищо :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, значи си страшен късметлия, или устройствата, които връзваш нямат прекалено голямо усилване :happy:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, значи си страшен късметлия, или устройствата, които връзваш нямат прекалено голямо усилване :happy:.

Така като гледам сме доста късметлиите :D

 

В същност до тук никой не се е оплакал от това простичко захранване на много камиончета...

 

Струва ми се, че смесвате две съвсем отделни теми - едната е как да се захранят много ефекти от един токоизточник, а другата колко качествен трябва да бъде този токоизточник.

 

Захранването на много ефекти от един токоизправител има един потенциален проблем и той е ground loop-а.

 

На практика обаче, той не се получава когато ефектите са свързани с много къси кабели помежду си и захранващите кабели са също много къси - просто разликите в потенциалите са минимални и не се индуцира брум - затова никой няма проблем с това- нито аз, нито Налбантов, нито Sad But True, нито stratocaster.

 

Проблемът с ground loop-a може да се реши по два начина - или да се ползва отделно захранване за всеки ефект или да се направи ground lift. Най-простият ground lift се прави със съпротивление от 10 до 100 ома прекъсващо масата по звуковият път. Използването на отделни захранвания, макар и поставени в обща кутия, няма нищо общо с използването на едно захранване за много ефекти - т.е. текущата тема.

 

Това е по тема. По другият въпрос - качество на захранването - ще пусна отделна тема след малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, значи си страшен късметлия, или устройствата, които връзваш нямат прекалено голямо усилване :D.

ами бос метал зон, нойз гейт, берингер ултра дист и компресор :D не знам дали имат голямо усилване :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офф, никъде не мога да намеря каквото ми трябва. Само ламаринени жакчета с пластмасови капачки и други боклуци. Нито хубави моно жакове 1/4", нито за захранване 9 в., нито суич с 9 крака, нищо! Изорах сайта на Комет, ама и там нищо не намерих... :metalist:

ОФФТОПИК:

Ами аз кво да кажа като през месец си сменям жаковете на кабелите. Обиколих всички магазини в Шумен съм пробвал всички видове жакове - с цени от 20ст до няколко лева и все един и същи китайски боклук който след месец-два се прецаква!!!!!!!!!!! накрая май ще извадя 20лв за оригинален кабел Фендер, че ми писна вече (досега съм дал повече за менте жакове)

 

Като стана дума за тоя Пасат - бях си направил нов хи-фи усилвател и ми трябваше кабел, та вземам стар кабел, от едната страна му сложих 2 големи жака, от другата един малък (от въпросния магазин), пъхам малкия жак в саунд картата... после го вадя и познайте кво стана - половината жак остана в саундкартата :evil: :evil: :evil: - заради тея ментета трябваше да си разпоявам жака от картата и да бърникам с разни игли вътре един час докато го извадя, а да не говорим че един приятел беше взел за малко да ползва някакъв як миксер Динакорд и на единия кабел пак половината му жак вътре остана и така го върна. А колко пъти ми се е случвало - купувам някой диод или кондензатор, само го докосвам с поялника и единия му извод се вади :evil: :evil:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.