niki123bg Публикувано Април 9, 2006 Публикувано Април 9, 2006 (Редактирано) Днес си правих захранване за много ефекти и реших да споделя как съм го направил. Купих си една малка пластмасова кутийка (мисля че беше около лев и 30 - 40 стотинки - не си спомням точно). Взех си и 7 букси за захранване - 2.5 мм (мисля, че бяха по 30 стотинки). С поялника пробих 7 отвора в кутийката - по 3 отвора на широките страни и 1 на едната тясна страна. С макетно ножче изрязах стопената пластмаса по ръбовете и монтирах буксите като им поогънах клемите, така че да няма шанс да се опират една в друга. След това запоих с червено кабелче средните точки на всички букси заедно и с бяло кабелче масата на всички букси пак заедно. На практика всички букси са вързани паралелно по един и същи начин. Получи се следното: Затворена кутийката изглежда така: Направих си няколко кабела които са в двата си края с 2,5 мм жакове за захранване (мисля, че и тези жакчета бяха по около 30 - 40 стотинки). Кабелът който ползвам е май някакъв телефонен, беше около 20 - 30 стотинки на метър в Mr.Bricolage. Ето един от тях: Свързани изглеждат по този начин: Както се вижда адаптерът се включва в кутийката, като няма абсолютно никакво значение в коя букса (на снимката съм го включил в централната букса), а всеки от ефектите се включва със собствено кабелче към кутийката. Това което най-много ми харесва на едно такова решение, е че мога да свържа точно толкова кабели колкото ефекти ползвам в момента и не става плетеница от кабели. Другото предимство е, че може да се направи точно толкова дълъг кабел за всеки ефект, колкото е необходимо и по всяко време може да се подмени кабелът с по-дълъг/по-къс ако е необходимо. Има една малка, но важна особеност, която е въпрос на дизайнерско решение. Ако адаптерът е със стандартният поляритет като за повечето ефекти - т.е. вътрешната част на жака е (-), а външната (+), то тогава масата на буксите ще има (+) и ако някоя от буксите се опре в някой от ефектите може да стане късо съединение, тъй като повечето ефекти са метални и корпусът им е свързан към маса. Има две възможни решения - едното е да се намерят пластмасови букси, подобни на тези на повечето ефекти (тези на снимките са метални и външната им част представлява масата). Другото решение е да се обърне поляритета на адаптера, така че масите на буксите да са на (-) и ако се опрат случайно в някой ефект да няма инфекция, като в този случай кабелите към ефектите трябва да обръщат поляритета - т.е. да са с разменени маса/активен кабел, така че до ефектите да стигат правилно (+) и (-). Аз избрах второто решение, въпреки че и то си има недостатък - адаптера остава с променен поляритет и не може да се ползва директно да захранва ефекти без разпределителната кутийка и обръщащ поляритета кабел. Разбира се, това захранване за много ефекти не е идеалното, защото няма галванично разделяне на отделните захранвания и много евентуално това може да доведе до ground loop проблеми. За моя радост нямам такива проблеми. Сигурен съм, че ще се появят въпроси по отношение на консумацията, така че накратко - повечето камиончета харчат в порядъка на 20 mA, което при 6 едновременно свързани камиончета прави около 120 mA, което е много малко, дори и за китайски адаптер - повечето са в порядъка на 250 - 500 mA. Разбира се, никак не е препоръчително да се ползват китайски боклуци за целта, но това е друга тема. Ето и консумацията на някои камиончета, които съм мерил преди време: AMT California [3, 50 mA] AMT Fatal Tube [3.86 mA] Boss DS1 [7.29 mA] Boss Metal Zone [15.58 mA] Dunlop CryBaby 535Q [1.39 mA] Behringer BDI-21 [23.00 mA] DISCLAIMER: Каквото и да правите, независимо дали е инспирирано от тази споделена от мене идея или е някакво друго хрумване, си е на ваша отговорност. Внимавайте - с толкова просто занимание можете да изгорите някой скъпо струващ ефект. Редактирано Април 9, 2006 от niki123bg Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 9, 2006 Отговорено Април 9, 2006 Абсолютна мания! И аз съм решил да си правя нещо подобно, но ще го вградя в един луупер за тру байпас на двата ми ефекта. Може да взаимствам някоя идейка Цитирай
AXE Отговорено Април 9, 2006 Отговорено Април 9, 2006 Мерси за идеята. Не знаех, че няма да има проблем с мощността. Цитирай
avaavaava Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 От къде купи тази черната кутийка??? Стана ми интересно... Цитирай
Fender_str Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Идеята е добра, обаче е добре да има по един RC филтър за всяка букса за да се изпегне влиянието на ефектите един върху друг Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Кутийката, буксите и жаковете са от Комет. Това са някакви български кутийки, вносните са по-скъпи. Това е най-общо казано простичко решение и е далеч от перфектното. Ако ефектите са навързани в една верига и с къси кабели помежду си няма проблеми с ground loop-а. Проблем възниква, когато това захранване се ползва за няколко вериги от ефекти, включени на едно общо място - например в отделни канали на един миксер. Този R/C филтър ще помогне ли по отношение на ground loop-a? И ако е така - какви стойности трябва да имат съпротивлението и кондензатора? Цитирай
metalhammer Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Сори Ники но аз не съм съгласен с този вариант. Трябва да има галванично разделяне на отделните захранвания като за целта има няколко варианта. 1.Един мощен траф и от него грец и филтриращи кондензатори за всяко камионче. 2 По добър вариант отделен тряф за всяко камионче (може да се взимат двуполярни трафове като така с един траф се захранват 2 камиончета) При твоя вариант да не се учудваш ако имаш някакви граунд лупове и смущения. Поздрави Дими Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 хубаво би било, ако има отделни стабилизатори, LM317T, например, това, разбира се, би увеличило цената и размера на захранването в пъти. Цитирай
metalhammer Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Стабилизатори задължително ако не са LM 317 поне да са от типа 78ХХ Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) Разбира се, това захранване за много ефекти не е идеалното, защото няма галванично разделяне на отделните захранвания и много евентуално това може да доведе до ground loop проблеми. Ами това съм го написал още в първият пост В интерес на истината няма никакъв проблем когато вържа 4 ефекта един след друг и ползват това общо захранване. Пробвам много лесно - докато работят махам кабелите от ефектите, при което те автоматично минават на батериите си - след като няма разлика когато са само на батерии и когато с това захранване - значи няма проблем. Проблем възникна, когато захраних и BDI21 през който ми минава бас китарата и отива в друг канал на пулта. Тогава се появи як брум, който го реших много лесно - BDI-то има "Ground Lift" бутон - и при това работи Както и да е, кажете сега дали един RC филтър би бил достатъчен за решаването на проблемите с ground loop-а ако има такива. Повтарям ако има, защото малко хора тук ползват мишпулт и са свързали няколко китари през различни ефекти в различни канали на пулта. Иначе напълно поддържам 2-рото ти предложени - отделни вторични намотки от трафове за всяко захранване. Редактирано Април 10, 2006 от niki123bg Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 (Редактирано) НЕ, RC или LC филтър ще пооправи част от брума, но едва ли ще прави изцяло граунд-лууповете. Трябва да спомена, че луупове не се получават само в на маса. Получават се и във захранващите напрежения, ако има части от схемата, които са по "далече" от захранването. То ест, ако има точка от схемата, която захранва нещо, а между нея и източника захранвамето има сравнително високо съпротивление. За добра филтрация трябват индуктивности от порядъка на 2mH, които са доста обемисти. Редактирано Април 10, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Fender_str Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Съгласен съм с metalhammer обче тва е доста скъпо решение като се има в предвид, че става дума за камиончета. Най-добре с отделни стабилизатори както каза metalhammer щото с RC филтри за всеки ефект ще трябва да изчисляваш отделен филтър понеже тока на камиончетата е различен! Цитирай
Elmo Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Тука из наща милата родина се появиха някой фирми, които правят трансформаторчета по поръчка. Отивате при една такава и им казвате да ви направят трафо с първична на 220V и примерно 6 вторични на по 12-15 волта (според мен по-добре да е малко по-височко Предвид "големите" мощности, бих казал че няма да ви излезе особено скъпо. Едва ли повече от 15-20 лева. И после вече с стабилизаторче и евентуално филтър, частите няма да излязат повече от 30 лева с кутийката и другите неща. Мисля, че за хора ползващи камиончета за по 80-100 лева няма да е проблем. Аз кат си нямам нито едно само идеи мога да давам. Цитирай
Sad But True Отговорено Април 10, 2006 Отговорено Април 10, 2006 Ако избегнете монета "обща шина",няма да имате ground loop. Какво имам предвид.Масата на всяка букса трябва върви по отделен кабел и да се събират в една точка(също като при екранирането) и не ти трябват ни RC ни LC вериги,според мен. Цитирай
niki123bg Отговорено Април 10, 2006 Автор Отговорено Април 10, 2006 Вижте какво - и да спорим и да не спорим, това решение ми върши работа, при това добра - ако някой може да му е от полза - да го пробва. Повечето педал бордове ползват именно такова решение - адаптер + разклонител. Така е най-евтино. N на брой трансформатора + N на брой модула за изправяне, стабилизиране и филтриране на напрежението ще струват не малко пари. Който иска да ги дава. Това което съм направил е елементарно и евтино, ако не работи може да се изхвърли в кофата за боклук. При мен работи - при вас как е? Цитирай
Recommended Posts