Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Реших да мина изцяло и само на 4x12.Имам нужните говорители затова реших да спретнем кутия по възможно най-добрия начин.Материала е 18мм шперплат от парен бук.Сглобките са finger joints.Задно монтиране на говорителите с шипови гайки.Навсякъде допълнителни вътрешни летви.Grill cloth + piping.

Снимки биха помогнали на много ентусиасти и diy любители :)

Кабинета звучи страхотно.

Инджой :)

 

2v96lwz.jpg

 

2b16av.jpg

 

1h9uug.jpg

 

104kspv.jpg

 

28te5jt.jpg

 

166j8jt.jpg

 

oruiy8.jpg

 

2yy9qmc.jpg

 

2evdy14.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво на Марин.От къде го намери този парен бук-колко тежи и колко струва?Чакам отговор тук или на Л.С.

Атанас-Асеновград.

 

MOD EDIT: Моля, използвайте бутон Нов отговор и не цитирайте предходното мнение, както е според правилата на форума!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря :)

Бука е от Варна.Струва към 70(+)лв лист 2м/1.4м(мисля).За 4по12 трябват 2 листа... :wallbash:

А за тежестта - ужасно много.Целия кабинет със сигурност е над 50кг, но пък звучи супер.

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кабинета изглежда страхотно, а съм сигурен, че и звучи така. Имам само две питания. Кабинета не излиза ли същата сума като закупен готов продукт ? И освен удоволствието от това, че си си направил точно това, което искаш има ли друга разлика от фабричния продукт ? Във томан имат кабинет Харли Бентън 4х12 с 4 Селешъна за доста прилична сума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ultramega - Благодаря ти :)

 

@MARK B - Наистина е стряскаща.Това е единствения минус, но си заслужава.

 

@metalhammer - Ужасно си прав.Втория кабинет 4x12 е в процес на изработване(отнема около месец).Той ще бъде с малко по-различна конструкция и като е готов, ще приложа информация за него в тази тема.Догадки за цвета?... нещо с р... :)

:cheers2:

 

@Belgarad - Всички кабинети на пазара се различават по малки параметри.Едни са от различно дърво, различна дебелина, различни размери, които за традиционния 4по12 варират с по 1-2 сантиметра.Различни сглобки и вътрешна конструкция.Поне говорителите са еднакви...Но малките разлики дават отражение на звука(чуваемо).

На мен допадна много меса ректифайър традишънъл кабинета(сега са го кръстили Стилето).Точно неговите параметри и конструкция използвах, като добавих от себе си finger joints, а не техните dado joints.С удоволствие ако някой има такъв, бих сборил моя кабинет с него.По мои уши, звука на моя е същия, но с една идея повече бас и "дървеност"(в добрия смисъл), което според мен се дължи на разликата в дървото.

Сглобките на моя са finger joints+лепило+вътрешни летви+лепило+видии.Просто неразбиваем.

Харли бентъна 4по12 има пак селешъни, които принципно са същите(в случая не са, защото моите са 3 ипсуич и един китайски за цвят, докато на харлито ще са китайчета), но кутията му е с малко по-малки размери, по-некачествен шперплат, по-некачествена конструкция, съмнително качество колелца и дръжки.Струва 670лв.

Моя излезе като материали всичко на всичко 1100лв(грубо).Месата е на цена 2800лв.(в тази сметка не се калкулира труда ми.Ако го калкулирам, то пак бих се вместил в 50% от цената на месата).Та ако някой иска да си поръча :) лс.

:virtuoz:

 

@Nikifena - Благодаря ти :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда страхотно!

 

Изключително много се радвам да видя, че не е облепен със сива, мъхеста материя! Предишните ти произведения ми изглежда като "обърнати с вътрешната част навън".

 

Браво!

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да внеса малко разнообразие сред хвалбите :). Добре е...90%.

-Не виждам винт на задната стена, който да закрепи централната греда, за да има смисъл от нея.

- Защо високоговорителите са монтирани отзад, след като има предна решетка с достатъчна дебелина, която да ги скрие? За да се завиват 1000 винта на задната стена и да не е идеално закрепена?

-Задното монтиране има и друг проблем. Стълбът въздух, които се намира в дебелината на предния панел и ръбовете, предизвикващи дифракция и интерференция в определен честотен диапазон.

Предното монтиране ще:

Позволи да се залепи задната стена, с което ще се заздрави конструкцията и ще се залепи централната греда, за да има смисъл от нея.

Достъпът до говорителите ще е лесен и удобен.

Ще се подобри акустичното оформление.

Ще се премахне неоходимостта от завиване и отвиване на голям брой винтове, а липсата им ще спести някоя стотинка.

 

Оптимизацията на конструкцията не е за пренебрегване, защото може да се олекоти конструкцията, (за което беше направена забележка), и кутията да стане по-евтина и лека, без да си влошава качествата.

Тук може да се произнесат механичните инжинери (сред коментаторите има такива), които се очаква да са наясно със науката наречена Съпромат. Ако се добавят и малко знания по електроакустика може да се получи по-добро решение.

 

Всичко това е градивна критика, без да се неглижира стореното до тук.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че разбирам правилно това мнение, но ако става дума за front mounted vs. rear mounted говорители, то вторият избор по-често е предпочитан, защото за това приложение в повечето случаи звучи по-добре, което е основен приоритет. Отново напомням - китарните озвучителни тела нямат за цел вярно възпроизвеждане на сигнала от усилвателя, оцветяването е търсено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Това с централната греда и аз го забелязах. Предположих, че ползва напрегната конструкция. Тоест гредата излиза една идея по-напред. Тогава при завиване на болтовете, вътрешната греда ще "издуе" задния капак и плоскостта с говорителите отпред. А те имат и най-голяма площ и съответно би трябвало напрегнатата конструкция да намали нискочестотните резонанси на кутията. Ако е направено така де. Не, че разбирам от акустика, но така предполагам.

 

Parni_Valjak като подхвана с критиките, бих споменал, че на такъв бокс му подхождат хубави букси. Тия пластмасовите не са за там. Сложи метални или заключващи на Neutrik.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми харесва, въпреки че не съм фен на Mesa, а предпочитам Marshall и съответно - брезов шперплат.

Nikifena е прав за задната греда - служи за намаляване на трептенето на предния и задния панел при 4x12 кабинетите. При старите кабинети на Marshall е имало залепена оребрена гума на края на гредата, а сега просто я правят малко по-дълга, за да опира плътно в двата панела.

По отношение на задното монтиране на говорителите - ако са отпред това означава, че рамката с плата ще трябва да може да се сваля или да се премахне и да се сложат грозни метални решетки на говорителите, които ще навярно ще променят звука. Тази конструкция е изпитана - рамката се сваля само ако е повреден плата и трябва да се смени. Неудобството е, че за смяна на говорител трябва да се развият всички винтове на задния панел. Може би звучи по-добре, както казва sw1tched. Ако имаше проблеми китарните кабинетите нямаше да се правят повече от 50 години по този начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@liquid_death не съм съгласен само с нуждата от свръх здравина. Моя опит с различните по-евтини кабинети (няколко съм имал възможност да ползвам) показва, че колкото и китайски да са, с дистера на MAX всички звучат еднакво. Пък и са достатъчно здрави да ги размъкваш по репетиции и концерти. Но ако имах свободни пари бих си поръчал като твоя кабинет, но за съжаление за сега съм принуден да си свиря с моята леко модифицирана Елка 2x12.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.