bmo Публикувано Март 5, 2011 Публикувано Март 5, 2011 За да не се окаже и тази тема поредната, в която се търси отговор, а въпросът не е много ясен, първо да уточня, че буквално до преди малко - 3 часа през нощта, изчетох почти всичко в раздела, но не успях да намеря отговори на това, което ме интересува. Затова да си попитам и аз леко наивно - в този форум съм от категорията на ентусиастите, които не печелят от музика, но с музика си запълват почти цялото свободно време. Бас съм пипал за последно преди около 15 години, но от известно време ми се върти една муха в главата да си запълня инструментариума и с един басец. Не ме влече толкова солирането, колкото свирене тип "funky bassline". Повечето инфо тук обаче се отнася до рок и метъл, а не до фънк и соул музиката. Та въпросът ми е следният - какъв тип бас е подходящ за такива стилове - фънк, соул, джаз. Дърво, брой струни, тип електроника и прочие. Мненията, които четох до сега, са доста противоречиви - един казва, че за начинаещ е подходящ 4-струнен бас. Друг обаче контрира, че след това по-трудно се свиквало с 5-струнния. Като цяло също забелязах, че отношението към агатиса е по-скоро негативно, но не ми стана ясно дали агатисът е неподходящ по-скоро за тежкия рок или по принцип, защото е по-евтин и некачествен материал. За да съм максимално конкретен, ще поясня, че горе долу бюджетът, който съм отделил, е около 500-600лв. Разгледах почти всичко, което се предлага в този клас, и общо взето окото ми хванаха два баса Ibanez SR300 и Yamaha RBX374, съответно 5-струнните им варианти SR305 и RBX 375. Наясно съм, че е по-добре да се пробва лично, но при мен първо това ще е свързано с пътуване и второ - все пак е необходим някакъв опит, за да може да се прецени, а аз реално нямам никакъв що се отнася до баса, до специфичната му електроника, по-специфични техники на звукоизвличане и т.н. Така че помагайте - Ibanez или Yamaha, 4 или 5 струни? Евентуално някакъв друг модел, който да съм пропуснал. Склонен съм да отделя и някой лев отгоре на принципа "не съм толкова богат, че да купувам евтинии", но като цяло се въртя в тези граници около 600 кинта. Цитирай
alxlz Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 (Редактирано) Здрасти Много ме радва, че има хора които се кефят на фънк и джаз Ето ти малко зарибяващо линкче (може да изгледаш всички видеа на този пич) По въпроса с избора на бас, бих казал че за фънк везните определено клонят към 4 струнен бас. Аз самия вече използвам 5 струнен но си имам и четворка точно за по-фънкарски цели. От басовете които си посочил нямам преки впечатления, но като че ли нито един от двата не е за мен фънкарски бас (лично мнение). Аз бих се ориентирал към нещо с комбинацията ash or alder body + maple neck maple fingerboard. В ценовия клас който си посочил бих взел бас с пасивна електроника. На външен вид всеки си има свой вкус, аз се кефя на по-класическите precision bass, jazz bass и техните клонинги И накрая, но не на последно място, бих препоръчал да си вземеш бас на старо, за тези пари може да си вземеш наистина добър инструмент. Сашо Редактирано Март 5, 2011 от alxlz Цитирай
IgniteAll Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Дървесините на басовете на Ibanez от ниския клас на SR серията не съм много убеден, че ще ти даде дълбокия тон, който ще търсиш и вероятно ще се наложи да използваш много корекции, за да опиташ да го догониш. SR 300 и SR 305 са с тела от агатис, което за мен винаги е причина да избягам от този инструмент ако търся нещо определено като дълбочина на тона. По-скоро Ямахите, на които си се спрял ще ти свършат работа. Моят съвет е да се метнеш на нещо с 4 струни. Хем ще имаш един приличен бас, хем ще имаш и нужното пространство за "работа" с различните бас методики, защото междуструнното пространство е голямо и няма да имаш пречки да слапиш, да бъркаш между струните за плъкинг и да си играеш с дабълтъмб техника. Ще ти насоча окото към ето този бас също Omen Extreme-4. Махагонено тяло, кленов топ, добър тон. Цитирай
johniebgood Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 (Редактирано) Аз бих казал, че слап може да се свири на всякакъв бас...Ако това ще е първият ти бас, най-вероятно не си съвсем наясно какъв звук точно търсиш, по тази причина препоръчвам да обиколиш магазините и да пробваш. Много важно за слапа е да ти е удобен баса, в смисъл нисък/висок екшън, плосък/заоблен гриф, разстояние между струните, но това е въпрос на вкус. Аз лично предпочитам нисък екшън, почти плосък, "тънък" гриф и не много голямо разстояние между струните(както е при фендерите)въпреки, че имам голяма ръка.Като звук обаче, разнообразието е голямо и като чуеш правилния, ще си наясно, че е той В този ред на мисли, препоръчвам активна електроника, броя на струните не е от ключово значение, но според мен 5 е по-добре от 4. Важно е и в какво ще включиш баста... Редактирано Март 5, 2011 от johniebgood 1 Цитирай
MDFk Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Всичко което ще напиша е личното ми мнение, и не ангажирам никой с него: Свикването с какъвто и да е инструмент изобщо не е проблем, преминаването от 4 на 5 струни коства принципно доста малко време (няколко дена) неудобство и бъркане. За мен е пълна глупост мислъта "ако си начинаещ почвай на четворка". Ако имаш опит с китара, преминаването е доста безболезнено. А ако не си пипал бас - т.е. нямаш база за сравнение, тогава е (вярвай ми) още по-лесно. Далечен и идиотски пример - след известно време ползване, като научиш че има нещо по яко от пишещата машина - компютъра, бързо ще свикнеш с него. Ако не знаеш и за двете, да се научиш да пишеш на което и да е от тях ще ти е еднакво трудно. Аз обаче ти препоръчвам петица - не че се смятам за soul man и не съм особено вещ в стила, но един път ще ти се прииска да можеш да добавиш няколко ниски тона. От приятели дето слушат обаче такива неща, по-"new school" нещата определено много се възползват от увеличения диапазон, както в ниските така и във високите регистри. Ако стила който целиш е , значи ще ти дойде много добре. Вслушай се в бас партията тук - използването на ниските тонове е малко, но на точните места. Не съм съгласен с IgniteAll за препоръката за бас. Този не съм го пипал, но имайки предвид в кои стилове са се ориентирани Шектър по принцип, мисля че звука му няма да е баш "фънки". Чудесна машина е, но за други стилове. Междуструнието - въпрос на удобство - големи ръце, малки ръце? - и съответно по-тясно или по-широко. ps. johniebgood е ппостнал докато пишех - "вслушай" се и в неговите писания. Edit: пипал съм Ибанез SR305 (courtesy of Yordaniy )- дори и директно в пулт вади много приличен слап тон и добри възможности за корекции на тона, а като се прекара през mxr m80...ама там вече влизаме в друга математика! Успех и поздрави! Цитирай
blr Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Не си уточнил едно нещо, какво имаш предвид под "funky bassline" Ако етърсиш т.нар. Motown sound от 60-те и 70-те на басисти като James Jamerson, има едно решение и то е Precision с гладки струни. Ако целта ти е slap, вече има повече възможности. Класическата е Fender Jazz Bass, но и много други ще ти свършат работа. 2 Цитирай
johniebgood Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 (Редактирано) ^При бюджет 5-600, малко трудно Фендер...Иначе наистина не е уточнил слап или мотаун, на мен ми се стори, че за слап иде реч. Редактирано Март 5, 2011 от johniebgood Цитирай
blr Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Достатъчни са за висок клас Squier например Classic Vibe сериите, а вероятно и за нещо мексиканско втора ръка. Аз обаче бих препоръчал високия клас Squier пред мексиканците. Цитирай
bmo Отговорено Март 5, 2011 Автор Отговорено Март 5, 2011 Първо, благодаря на всички за отговорите. Да уточня, че това, което ме кефи като музика (Ал Търнър, Уейман Тисдейл, Тони Делгадо и т.н.) , едва ли ще ми е по възможностите за изпълнение. Това, което аз разбирам под funky bassline, предполагам, че вие го нарекохте мотаун - мелодични, арпежирани линии. Май му викат още и walking bass, но като цяло това ми е идеята - басът да носи и мелодия, да не е само украшение на ритъма. Пръстите ми не са от най-дългите - общо взето стигат ми да си покривам една октава на пианото и да си бъркам в носа. При това положение предполагам, че ще ми трябва по-плосък и тесен гриф, за разстоянието между струните не съм много сигурен. Имам известен опит с китара, но дебелината на струните и свиренето с пръсти предполагам, че изискват доста по-различен подход. Ако съм разбрал правилно петата струна покрива допълнителни ниски, а не високи тонове и обичайно се настройва като "си"? Що се отнася до електрониката съвсем се обърках - перфектният вариант би бил активна, но с възможност за изключване - ако някой знае такъв модел, който да отговаря и на другите ми изисквания, ще му бъда благодарен да сподели. За формата имам само едно изискване - да е удобен най-вече за свирене в седнало положение. Цитирай
blr Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Голяма част от това, което искаш да свириш е изсвирена в оригинал с Fender Precision Bass с гладки (flatwound) струни. Тази комбинация има уникален тон, станал известен именно благодарение на този тип музика и великите музиканти , които са я сътворили. Парите, които си заделил са достатъчни за висок клас Squier Precision, който в комбинация с гладки струни ще ти даде този звук. 2 Цитирай
IgniteAll Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Тотално съм съгласен с Иван и blr. За това, което си избрал като желан звук това е най-доброто решение. Относно изказването за Шектърите, Искрене, никак не си прав, но няма да изнасям лекции за модели и приложението им в тази тема. Обаче за този стил, към който се е насочил bmo този модел, който аз предложих няма да свърши работа. Цитирай
cecob Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Ето нещо, което би свършило работа: http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/98803-idhiaeaaai-5-nodhoiaai-aan/ 1 Цитирай
bmo Отговорено Март 5, 2011 Автор Отговорено Март 5, 2011 Видях я тази обява, но ми се стърува прекалено хубава, за да е истина - няма снимка, няма описание, цената по-малка от половината като нов, а пише, че е почти нов - лично аз не бих рискувал. Цитирай
blr Отговорено Март 5, 2011 Отговорено Март 5, 2011 Дори и да е истина, този бас няма да ти даде тона, който търсиш. Не, че е лош инструмент, напротив, но след като търсиш точно определено звучене ще трябва да се съобразиш със звука на инструмента. Цитирай
ste1977 Отговорено Март 6, 2011 Отговорено Март 6, 2011 FUNK мелодията е колкото се може по непоклатима. За мен идеалните Бас китари са Fender Precision Bass . В момента свиря с HAMMER 5 струнен - доволен съм но немога да се доближа до Фънк тона Още някой лев да събера и си взимам тая класика Fender А между другото някой може ли да ми подскаже,от къде мога да си сваля малко симбеци без бас линия ( джаз, фънк,блус) Цитирай
Recommended Posts