Evtim Djerekarov Публикувано Април 6, 2006 Share Публикувано Април 6, 2006 (Редактирано) От доста време правя ефектите си с тру байпас, с цел по-добро звучене при изключен ефект. Истината, до която достигнах е, че въпреки по-доброто напасване на импеданса, тази конфигурация има лека склонност да прави обратна връзка по индукция, и в дисторшън ефектите може да се усети леко писукане, ако ефекта е включен в устройство, имащо някакво голямо усилване. Понеже при тру байпас конфигурация(средните две клеми на DPDT ключето са вход и изход към буксите, долните 2 клеми са вход и изход от платката с ефекта, горните две клеми са свързани заедно) когато ефекта е изключен, входа на ефекта не е заземен, то в някои положения, самия ефект осцилира на някаква честота, което по индуктивен път се предава в самото ключе в чистия сигнал. Това ме навежда на мисълта, че тази конфигурация не е много подходяща за устройства, имащи голямо усилване над 40 дБ. В тези случаи е добре да се използва триредов превключвател, който да заземява входа на ефекта, когато е байпас-нат, или електринно превключване. Редактирано Април 6, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 6, 2006 Share Отговорено Април 6, 2006 аз съм чувал, че фирми като Босс не слагат тру байпас, а буферно стъпало, за да не се претоварва сигнала ако има много ефекти един след друг и да не се получава точно това което каза когато е изключен ефекта (и аз го забелязах наскоро). Това което каза, че се прави с троен ключ става спокойно и с двоен, ще се опитам да ти обесня: входния жак свържи с горната клема на първата секция на ключа, и с долната клема на 2-рата секция; долната клема на първата секция свържи с маса; средния извод на 1-вата секция - с входа на ефекта; горната клема на 2-рата секция свържи с изхода на ефекта; средния извод на 2-рата секция - с изходния жак. Надявам се да си ме разбрал Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 8, 2006 Share Отговорено Април 8, 2006 Стига, бе! Как да няма файда, аз тъкмо мислех да си правя един суич бокс за тру байпасс на двата ми ефекта - ТюбСкриймър и Дилей... Последно? Из нета толкова голямо значение отдават на тру байпаса... П.П. Ако е с Милениум ПЦБ пак ли се получават "осцилирания" и "индуктирания", каквото и да значат тоно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 8, 2006 Share Отговорено Април 8, 2006 предполагам, че с това което обясних по-горе (ако си разбрал нещо) и се сложи троен ключ, 3тата секция на който да включва светодиод ще е най-добре. Наскоро правих един Fuzz Face с millenium bypass и нямах проблем, но както каза Евтим проблема върниква при устройства с висок гейн, а тоя фузз беше с германиеви транзистори и определено не е hi-gain device Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 9, 2006 Share Отговорено Април 9, 2006 Много добре те разбрах, има ги всичките тия схеми в един .пдф на Tonepad. Но не знам дали ще намеря такъв ключ, имам от двойните само... Инак ще байпасс-вам Ibanez TubeScreamer TS-7 & DigiTech DigiDelay. Не знам дали се води хай-гейн Тюба. А и аз го ползвам с познатите настройки драйв - 0, тоне - 5, левъл - 10... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Април 9, 2006 Share Отговорено Април 9, 2006 тоест не го ползваш за драйв, ами само за бууст? няма смисъл да правиш външен байпас бокс - не мисля че ще има проблеми направо да смениш ключа с двоен и да направиш миллениум бипасс във самия ефект, е да няма да е винтаге вече, но ще е с тру бипасс. Тубе скреамер се води овърдрайв и не е хи-гаин. Пробвай с милениум, пък ако има гадни шумове (брум, високочестотни осцилации) докато е изключен, тогава трябва да го направиш както казах Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 9, 2006 Share Отговорено Април 9, 2006 Не ми се пипа из вътре още. Освен това вкл./изкл. е електронно, натиска се едно мнооого малко бутонче като на видеоплейърите дето са (кръглички, стоят под пластмасовия бутон с надпис плей/пауза/етц)... Ще опитам по двата начина с външен бокс, пък да видим... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Април 10, 2006 Автор Share Отговорено Април 10, 2006 Ами той, педала ако е с вътрешно електронно превключване, почти цялата файда от труе-байпас-а отива на кино. Наистина, при байпаснат ефект, сигнала минава направо през ключето, но при включен ефект, сигнала минава през електронното превключване, което добавя шум, и лека компресия на сигнала. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Април 10, 2006 Share Отговорено Април 10, 2006 Аз незнам Baby Thomas какво му се плаши. Направо да шунтира всички гадости по превключването и да си сложи трю. Тва незначи че ефекта ще бъде прецакан безвъзвратно. Слага се да работи само на дист а отвън да му е бай паса. Мода е само презапояване на няколко жици които за 2 мин се възстановяват. На сайта на кели има външен трю байпас което е една кутия с фуут суич и 2 жака. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 10, 2006 Share Отговорено Април 10, 2006 ...На сайта на кели има външен трю байпас което е една кутия с фуут суич и 2 жака. Нещо такова мисля да си правя. Поне за тест, защото не съм убеден, че ми се осира саунда. Плюс това: 1. не давам драйв от Тюба; 2. не свиря без него :green: Ама да има щракалки там да се радвам... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Април 12, 2006 Share Отговорено Април 12, 2006 и аз малко по въпроса.. Ако ефекта пука с тру байпас се слага 1 резистор от 1 мегаом от входа към маса. Иначе ето схема как с ключ с 6 извода се прави тру байпас и да има и светлодиод: http://www.geofex.com/Article_Folders/Millenium/millen.htm Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts