Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ти така и не написа в каква сума искаш да се вместиш. Бих ти препоръчал да пробваш Squier by Fender, има един магазин в центъра на София. Цените са съвсем прилични, а на място ще прецениш кой от басовете ти е удобен. Сериите на Squire са може би най-близо по изработка и качество до истинските инструменти.

Безсмислено е да купуваш малък усилвател, не върши никаква работа и остава завинаги твой. Задължително е когато пробваш инструментите с теб да има човек, който свири и разбира от бас китари (консултантите в нашите магазините имат основна задача да продадат на всяка цена).

http://bad_link.eu/?gclid=CM_L6pGV_aYCFZMK3wodkw1SZw

• Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Еми от 200- 260 някъде нямам много средства в момента. Смятам да последвам съвета на Марински. И съм от Пловдив. ;)

Отговорено

Още един аргумент против малките усилватели - ако си намериш банда и нямате собствена репетиционна ще ходите по платени репетиционни. В тях в общия случай има достатъчно големи/мощни бас-усилватели, в които можеш да си включиш баса. Ако няма - има централно. Ако и централно няма значи не е пълноценна репетиционна :) Тия кортове Action много ми харесват на външен вид, но не ми се е отдавало да пипна такъв досега. Пипал съм един друг модел, приличащ визуално по цвят и форма на фендер - не беше лош. Можеш и да разгледаш из форума какво се предлага втора ръка. Въпроса с броя струни решил ли си го, че не видях да е разискван?

Отговорено

Squier имат наистина качествени инструменти, но не и в твоя ценови клас. За под 500 лв, дискутираните модели на Cort са по-добро предложение. Ако откриеш няко Squier от Classic Vibe или Vintage Modified сериите втора ръка, за добри пари-да, но такива не се появяват често.

Отговорено

Още един аргумент против малките усилватели - ако си намериш банда и нямате собствена репетиционна ще ходите по платени репетиционни. В тях в общия случай има достатъчно големи/мощни бас-усилватели, в които можеш да си включиш баса. Ако няма - има централно. Ако и централно няма значи не е пълноценна репетиционна :) Тия кортове Action много ми харесват на външен вид, но не ми се е отдавало да пипна такъв досега. Пипал съм един друг модел, приличащ визуално по цвят и форма на фендер - не беше лош. Можеш и да разгледаш из форума какво се предлага втора ръка. Въпроса с броя струни решил ли си го, че не видях да е разискван?

4 струнен бас искам.

Отговорено (Редактирано)

Относно кабела за свързване към компютъра ти трябва същия преходник, за който обясних за тунера. Колко ще е задоволителен резултата зависи от звуковата карта, но този въпрос е широко обсъждан във форума.

Редактирано от rinti
Отговорено

Резултата има голяма вероятност да е достатъчно задоволителен. При мен ситуацията за свирене вкъщи е такава:

1. Звукова карта - възможно най-тъпа, вградена в ASUS-ко дъно карта с 2 входа - mic и line и един изход. За баса ползвам Line in входа.

2. ASIO драйвери - това мисля, че е ключово за да имаш смислен звук. На непретенциозната ми и остаряла десктоп конфигурация с Pentium 4 на 3 GHz и 512 MB RAM докарвам достатъчно ниска латенция - тоест - не усещам закъснение. (Не твърдя, че закъснение няма!)

3. Reaper - DAW софтуер. Не е задължително да се ползва точно тази програма, има и други, които работят с ASIO драйверите. Слушам си сигнала от баса през мониторинга на Reaper-a. Дори съм си добавил лека компресия.

4. Слушалки - Philips SBC HP250 - елементарни стерео слушалки на Philips, купени за около 20 лева преди 6 години някъде. По думите на производителя - предназначени за гледане на телевизия и слушане на музика. Имат 6 метров кабел с регулатор на силата на звука на него, като голямата дължина на кабела е по-скоро недостатък - само се плете насам натам.

Тази конфигурация ми позволява да си свиря свободно през PC-то. Ако трябва да "вадя" песни - вкарвам ги в Reaper като отделен трак, което ми позволява да приложа еквалайзер или дори по-сериозното - цифров лентов филтър, за да ми е по-удобно да чувам баса. Така че - с тая конфигурация съм напълно доволен и ми позволява да се упражнявам вкъщи. Отделно, че със същата схема и едни 2.1 колонки Logitech X-230 съм вдигал достатъчно шум, та съседите да ми дойдат на вратата - оттогава свиря на слушалки :)

За броя струни - щом си решил колко ти трябват - супер. И моят съвет е да действаш с Cort-овете, ако няма нещо по-смислено втора ръка.

Успех,

Марински

Отговорено

Аз може ли да питам, добра идея ли е да се настройва 4-струнен бас като 5-струнен без горна струна, с уговорката, че ще ползвам баса предимно за записи и не толкова да се развивам и като басист. Има ли някакви тънки моменти откъм струни, мензура на грифа, интонация?

Отговорено (Редактирано)

Чух за някакъв дистръкшън бутон. Някой може ли да ми разясни дали е задлължителен при купуването на баса и за какво се използва?

Дистръкшън бутон за бас - невидим бутон в мозъка на басиста.Самоактивира се към втората година от купуването на първия бас.Води до нелечимо пристрастяване към басове и гиър.Изтънява бюджета до ниво филия с масло (при патологичните случаи - без).Води до развод, банкрут, мания, депресия и т.н. небивалици.Все още не е намерен лек за него, така че внимавай да не го натиснеш!!!

Редактирано от Abbath
Отговорено (Редактирано)

Аз може ли да питам, добра идея ли е да се настройва 4-струнен бас като 5-струнен без горна струна, с уговорката, че ще ползвам баса предимно за записи и не толкова да се развивам и като басист. Има ли някакви тънки моменти откъм струни, мензура на грифа, интонация?

Не е ясно точно какво питаш. Той по принцип така се настройва в повечето случаи, или по-скоро 5-струнният се настройва B-E-A-D-G, т.е. като стандартен строй на 4-струнен с добавена В0. Ако под "горна" (не се научихте да означавате струните както трябва и това си е) разбираш G, т.е. B-E-A-D, зависи дали nut-а ще има достатъчно широки прорези за да фиксира правилно по-дебелите струни и дали грифът ще издържи по-високото напрежение на опън.Интонацията, ней-вероятно също ще трябва да се прави наново. Ако това си имал предвид наистина, не е дообра идея според мен.

ПП: Как мислиш, че ще записваш бас ако не си се развил предварително като басист?

Редактирано от blr
Отговорено (Редактирано)

Ще разводним малко темата, ама... :offtopic-001:

Нещо не разбрах добре това червеното; стандартният строй за 4-струнен бас е E-A-D-G; за 5-струнен - B-E-A-D-G. С други думи, 5-струнният стандартен строй е същият като при 4-струнен, в допълнение разбира се с дебелата му B-струна. Ако искаш 4-струнен бас настроен в B-E-A-D, по-добре си купи един комплект струни за 5-ца и използвай съответните струни, които ти трябват, щото ако отпуснеш стандартните струни на 4-ката с 5 полутона надолу вероятно ще ти е бая трудно да свириш... :-) 4-струнен бас с поставени B-E-A-D струни вероятно ще иска малко пренастройка на грифа и евентуално височината на струните, също и интониране (както при всеки нов/друг комплект струни). Преди време мислех да си правя точно такъв експеримент, но в крайна сметка директно минах на 5-струнен бас. :rockon:

ПРОМЯНА: blr се оказа по-бърз (и по-изчерпателен - забравих за широчината на отворите на малкото мостче...). :godbless:

Редактирано от yordaniy
Отговорено (Редактирано)

Не е ясно точно какво питаш. Той по принцип така се настройва в повечето случаи, или по-скоро 5-струнният се настройва B-E-A-D-G, т.е. като стандартен строй на 4-струнен с добавена В0. Ако под "горна" (не се научихте да означавате струните както трябва и това си е) разбираш G, т.е. B-E-A-D, зависи дали nut-а ще има достатъчно широки прорези за да фиксира правилно по-дебелите струни и дали грифът ще издържи по-високото напрежение на опън.Интонацията, ней-вероятно също ще трябва да се прави наново. Ако това си имал предвид наистина, не е дообра идея според мен.

ПП: Как мислиш, че ще записваш бас ако не си се развил предварително като басист?

Питам точно за това, на което ми отговори. И ти, и колегата ме разбрахте. :) Благодаря, ще ги взема тези неща предвид. Подобен строй не е извънредна рядкост при китарата, но имах съмнения, че с баса е по-сложно. Иначе исках да кажа, че нямам намерение да ставам Стийв Диджорджио, а че басът ми трябва, за да уплътня микса - защото с миди не съм доволен. Никакъв дисреспект към инструмента, разбира се, просто имам други планове.

Редактирано от KeRRANGKid
Отговорено

Абе ние може да сме те разбрали, но такива понятия като горни, долни, предни, задни, леви, десни... струни НЯМА. Въпрос на музикална грамотност, а тук все пак е музикантски форум. Струните обикновено се означават буквено, според строя.

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.