Jump to content
Българският форум за музиканти

Diy Китарен Амп


Recommended Posts

Здравейте! Понеже ми попаднаха едни части от старо руско радио с грамофон "Латвия", реших, че може би ще успея да ги използвам за направата на китарен амп с малка мощност за домашно ползване. Видях, че тук има вече няколко опита с подобни самоделки къде успешни, къде - не. Та имам няколко въпроса отосно частите и схеми, в които биха могли да се използват:

 

Значи частите, които имам от радиото, са тези заградените с червено на схемата - мрежови трансформатор, лампа EL84 (6П14П), лампа 6Ж1П и двата изходящи (съгласуващи) трансформатора за 8 Ω импеданс говорители.

 

Въпросите ми са:

 

1. Може ли да се преработи тази схема на усилвателя от радиото, за да се ползва за китарно кубе - например по подобен начин?

 

2. Как да свържа началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори, понеже на означенията на жиците им нищо не е отбелязано, след като са били изкормени от радиото? На схемата също не виждам означения за намотките.

 

3. Ако тази схеама не е подходяща да се преработи за целта, може ли да ми предложите друга схема в която да се ползват захранващият и другите 2 изходящи трансформатора, заедно с лампата EL84?

 

Ето и пълната схема на радиото.

 

Ако някой има "предложения" от типа: "не се занимавай с глупости, купи си готов амп", моля да ги запази за себе си и да не спами в темата!

 

Благодаря предварително на отзовалите се с отговори, съвети и насоки! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Според мен за китарен усилвател ВЧ говорител няма да ви трябва, следователно и Тр2.

Според мен ще стане нещо подобно на Vox AC4 без тремоло канала.

Това е оригиналната схема на VOX:

http://www.voxamps.com/downloads/circuits/ac4.jpg

 

А това е опростена схема с Layout (без тремоло канала):

http://i217.photobucket.com/albums/cc212/grog_album/VoxAC4aa1.jpg

 

6Ж1П (EF95) обаче е различна от EF86 и може да използвате руската схема за входното стъпало.

 

Поздрави

Редактирано от christov64
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина в тоя самоделен проект нямам нужда от каквито и да е драйвове, ефекти - само чист канал и най-много корекция на тона с 1 потенциометър.

 

Така, след като се потвърдиха съмненията ми, че изходящият Тр2 е за т.нар. ВЧ "пищялки", ги разкарах и тях от схемата:

 

Остана това.

 

Ако някой забележи, още нещо излишно, некоректно или необходимо на тая схема, нека пише. ;)

 

Благодарности на christov64 за информацията и схемите! Тази схеам наистина ми се вижда доста подходяща. Предполагам обаче, че ако се ползват само 2 намотки от Тр3, ще трябва да се променят и параметрите на други елементи по тази схеам, а тия сметки вече май не са моя работа. :unsure:

 

П.П. И пак да пипитам за началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори: Това ли е правилният начин на свързване?

Редактирано от luda kitariska
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Намерих в този сайт технически данни на радиото (има и за изходните трафове и говорителите):

http://www.radiopagajiba.lv/VEF/latv_m.htm

 

От първичната трябва да се използват изводи 2 и 3, а към вторичната включвате говорител (изводи 4 и 5).

Има обаче един проблем. Трансформаторът е проектиран да работи с 2 говорителя по 4 Ohm в паралел (2 Ohm общо).

Тогава импедансът на първичната е около 6.8 kOhm, което е подходящ товар за EL84. Така че няма да може да се ползва китарен говорител 8 Ohm или 16 Ohm, а ще трябват два по 4 Ohm.

 

В крайна сметка по коя схема ще го правите? Ако е на радиото, вероятно няма да звучи добре с китара, а е и много усложнена.

Има обратна връзка, корекциите на звука са сложни и едва ли са подходящи за китарен усилвател.

Ако имате EF86 (има по-голямо усилване от 6Ж1П) лесно ще направите опростената схема на VOX-а, като замените само двупътния изправител с грец.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

christov64, схемата която имам, я намерих точно в тоя сайт. Благодаря все пак. На изходящия трансформатор изводите вече са определени, само не знам как трябва да са посоките на намотките - това ми беше питането: има ли значение начало-край една спрямно друга?

 

За оригиналните говорители (2ГД-8 ВЭФ), свързани към Тр3 намерих това:

 

Диапазон воспроизводимых частот 80 - 7000 Гц;

Неравномерность частотной характеристики не более 15 дБ;

Уровень характеристической чувствительности не менее 91 дБ;

Номинальное сопротивление 4 Ом;

Номинальная мощность 2 Вт;

Габаритные размеры 152х75 мм.

Вес 0,5 кг.

 

Наистина са по 4 Ω, а аз мислех, че са 2 х 8 Ω...

 

Значи по простата сметка за паралел: 4*4/(4+4)=2 Ω импеданс на говорителя :(

 

Май тоя трансформатор няма да свърши никаква работа за която и да е схема. Едва ли тая лампа EL84 ще може да храни 2 говорителя с 4 Ω импеданс с достатъчна мощност. Пък и от къде ще намеря широколентови 2-3 W с 4 Ω импеданс ?!

 

Явно ще трябва да се смята и навива ново трафче за 1 говорител с 8 Ω импеданс.

 

Ако все пак стане това, май наистина ще е по-удачна схемата на VOX-a, която ми даде. Ще трябва да търся и ламБа EF86...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен кои изводи са началата и краищата - ако се разгледа трансформатора би трябвало да си личи.

Свържете го, както е на схемата - извод 3 към анода, 2 към B+, 4 и 5 към говорителя, като 4 е на маса.

Ако е свързан неправилно, говорителят ще се движи наобратно, когато му се подаде сигнал.

 

Може да пробвате с говорители от старо радио, могат да се намерят евтино по форумите, но не знам какъв ще е звука.

Ако не е добър - Jensen правят говорители по 4 Ohm, но ще трябва да се купуват 2 броя.

Не е необходимо да са 2-3 ватови - по-добре е да има запас по-мощност. По-маломощни китарни говорители от 15W едва ли се произвеждат. Фабричните 5W усилватели са с 12' или 10' говорител, 15W. Няма да има проблем да захрани 2 говорителя, даже ше свири по-силно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако първичната на изходния трансформатор се върже неправилно вероятно стъпалото ще се

възбуди и ще се чува силно бръмчене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.П. И пак да пипитам за началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори: Това ли е правилният начин на свързване?

 

Според мен е правилно така. Подозирам че си означила краищата на намотките, а не началата както е прието но това не променя нещата.

Изводите на първичната би трябвало без проблем с омметър да се определят, а правилното свързване на вторичната има пряко отношение към ООВ. Ако се свърже грешно, обратната връзка става положителна и стъпалото най вероятно ще започне да се самовъзбужда.

Ако вторичната намотка на транцформатора е секционирана с явни изводи би могло да се пресвърже за друг импеданс. Имайки предвид какъв е донора едвали така е изпълнено.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите на christov64, lyubohar и g_vayov!

 

Така след още "умуване" стигнах до следното:

 

Изходящия трансформатор, предвид състоянието и конструкцията си, наистина няма да може да се преработи и пренавие за 8 Ω говорител. Остава схемата с 2 говорителя по 4 Ω в паралел, като вече са намерени 2 подходящи 5" широколентови на 4 Ω по 4 W :)

 

"Начлао" и "край" са относителни означения на краищата на намотката и се приемат според нуждата от съпосочност или противопосочност на свързване на намотките в случая. Мисля, че и тях лесно ще ги определя за изходящия трансформатор по стария изпитан метод с батерийка и стрелкови волтметър ;)

 

Ще търся лампа EF86 за изпълнение схемата на орязаната версия VOX.

 

Схемата, която даде колегата christov64, малко я преработих пак за тия стари чаркове, обаче възникна един проблем: анодното напрежение и това на едната решетка на EL84, което ще даде мрежовия траф от съветското радио е 285V, а на схемата е дадено, че е 250V (или поне така ми се вижда)... та някакви идеи за намалянето му на 250V? Намаляне броя на навивките на вторичната намотка на трансформатора пак не е решение, заради конструкцията му. Нещо с ценерови диоди за 250V или ??? :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако 285V е умноженото по 1.41 променливо напрежение след мерене на празен ход,то в работа с товар ще падне.

Ако това ще е китарен усилвател с тея два говорителя по 5" ме съмнява да се получи нещо читаво.Ако не се свири с дисторшън вероятно ще е приемливо,но в противен случай дълбоко се съмнявам.

Компромисен вариант е да ползваш един 4 ома говорител и паралелно на него да свържеш резистор 4-5 Ома/5W.Няма да използваш пълната мощност на усилвателя,но разликата в силата на звука ще е малка.Ако вземеш читав 12" китарен говорител ще се отрази изключително много на крайния резултат,в противен случай с тея 5" драйвери ще осакатиш много звука и смисъла от лампов усилвател е почти никакъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите 50 стотинки (в дребни монети) по темата:

1. Това е едно относително слабо усилвателче. Не качва и два вата. Няма да се прецака на 4 ома товар.

2. С оглед на китарното му бъдеще бих препоръчал предусилвател с 2 триода в една ECC83, например. Класически схеми има доста.

3. Бих го започнал наново с нови компоненти. Старите гетинаксови печатни платки, руски цокли и кондензатори не ми харесват. В някой момент ще изпадне и подходящ изходен трансформатор, с което нещата съвсем ще си дойдат на мястото си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

bratmito, хубаво е да взема точно "китарен говорител" но предвид цените им, нуждата от 2 такива и още по-трудното намиране на китарни говорители с импеданс 4 Ω... алтернативата ми са точно някакви нискочестотни благоевградски "боклуци". :) Благодаря за съвета все пак! ;)

 

L.K., още нищо не е решено окончателно като схема и изпълнение. По твоите точки положението е следното:

 

1. Мислих и за вариант с 1 говорител 4 Ω в паралел с по-мощен резистор, но това ще се реши преди събирането на всичко в "сандък".

2. Ами няма да е лошо при добро желание от твоя страна, да ми пратиш тия прословути изпитани схеми, независимо дали са с предусилвателан лампа 12AX7 (ECC83 - поне тези се намират лесно) или някаква друга. Едва ли са толкова "секретни" ;) Тук намерих една тема, където беше упомената схема на BlackHeart от liquid_death, но не се вижда добре цялата.

3. От старите части няма да се ползват платките и пасивните елементи. Цокли, кондензатори, резистори, потенциометри, палтка - ще се взеамт нови, понеже 50 годишните електролитни и хартиени кондензатори едва ли биха били в по-добро работно състояние и параметри от новите китайските боклуци. ;)

 

Ами това е - чакам предложенеито ти за схеми с 12AX7 (ECC83) + EL86.

 

П.П. Идеи за намаляне на анодното напрежение към EL86 от мрежовия траф?

Редактирано от luda kitariska
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Няма нужда да се намалява захранващото напрежение. Стойността на резистора 1К/5W може да се подбере така, че B+ да е около 270V с товар.

Усилвателят ще изкара към 5W, но със 4Оhm говорител няма да работи оптимално, а с резистор в паралел ще се загуби половината мощност.

Крайното стъпало и захранването са общо взето ясни (в схемата на Vox липсва само грид-резистор към втората решетка - може да се сложи 1.5K/2-3W като в руската схема). Добре е да се сложи и резистор 220K/2-3W, паралелно на първия филтриращ кондензатор (като в схемата на Blackheart), за разреждане на електролитите след изключване на усилвателя (иначе може да останат заредени с високо напрежение, ако усилвателя се тества без лампи).

 

Предусилвателят и тонкоректорът трябва да се изберат в зависимост от звука, който се търси (Fender, Vox, Marshall и др.) В YouTube има много клипове на различни усилватели.

 

Нискочестотните говорители наистина не стават за китарен усилвател - по-добре със широколентовите.

Ако се инвестира в скъп говорител - тогава си заслужава да се търси и нов изходен траф, но за тестове може да ползвате и наличните говорители с този траф.

 

Трябва да се помисли как ще се оформи крайния продукт - комбо, глава с кабинет? Ако се намери готов кабинет, усилвателят може да се монтира вътре и да се избегне изработването на кутия. Трябва да се изработи и шаси. Проводници и IEC конектор може да се вземат от старо компютърно захранване. Високоволтови кондензатори има по магазините на ниски цени, но са китайски и не са с аксиални изводи. С потенциометрите е по-сложно - у нас внасят само за печатен монтаж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.