Jump to content
Българският форум за музиканти

luda kitariska

Members
  • Мнения

    20
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от luda kitariska

  1. Я, точно щях да обяснявам на колегата MasterOfDisaster за неритмичната китара, ама сега чух демо 2 и има голяма разлика. Струва ми се, че вече няма 2-ра неритмична китара или бъркам? Да не сте го изгонили тоя некадърник, дето маже на предния запис? Сега китрата е много по-отчетлива, с какво е записвано, май не е с касетофонче все пак? Баса много "п*рдящо" ми звучи, това как се е получило? Инче има лек напредък като цяло сякаш Продължавайте да се мъчите, някой ден може и да успеете да привлечете нечие внимание...
  2. Записът на китайско моно-касетофонче ли е правен? Май има наченки на стерео с 2 китари уж... обаче еданата ми е много неритмична - ту избързва, ту забавя и потъва в целия микс когато трябве да се чува. Не е добре това. Научете се да си свирите нещата първо, после се излагайте публино!
  3. Е, дано поне изкарате някой лев от труда на човека Явно той не си цени информацията като някои други тук.
  4. Г-н Parni_Valjak, от горенаписаното от теб и бидейки един от видните специалисти по ламповите техники тука, разбрах единствено, че за да уважиш подобна "глупава и безсмислена тема" и да помогнеш със съвет на някой, поинтересувал и помъчил се да опита да направи нещо сам или с чужда помощ, трябва същият този да ти се "моли" под формата на "финикийски знаци"! Вярно, "информацията струва пари" е казано, ама щом твоята е толкова скъпоценна, може да си я държиш само за себе си Не виждам къде е "отвратителното, самочувствено и неуважително държание" в началото на темата, но вероятно вече е налице именно заради някои насмешливи инамеци. Все пак ще изкажа още веднъж благодарност на останалите непрофесионалисти, които за разлика от специалистите като теб, ми помогнаха достатъчно!
  5. Благодаря liquid_death, но не виждам кое те кара да мислиш, че някои от тези теми не са вече прегледани. А щом питам за някои конкретни неща, сигурно отговорът не е бил намерен там. Да беше казал поне нещо по въпроса с дилемата за широколентов или нискочестотоен говорител. Ясно е, че за китарен говорител не си струва да се дават пари за подобна самоделка. По въпроса с намалянето на изправеното напрежение намерих в един друг форум отговор - ценерови диоди свързани последователно, мощен транзистор, 2 съпротивления, 1 концензатор и малко елементарни сметки. Благодаря на много разбиращите от ламповата техника, които естествено не ми помогнаха с нищо, защото "всички отговори вече са ги дали неколкократно". Чак мисля да ги обобщя накрая в "ръководство за профани по пресмятане на лампови усилватели", само дето май няма какво да се обобщи специално от тия теми Намерих си пълната схема на BH5, като си набавя липсващите необходими елементи, ще се оправям на принципа "проба-грешка". От първия път е ясно, че няма как да стане, но знае ли се... В такъв случай смятам темата вече за изчерпана, дразнеща и излишна - може да бъде заключен или още по-добре изтрита! Ще задавам другаде "тъпите си въпроси", пък има и литература все пак по тях. Само време иска и четене... П.П. Евентуално като един ден завърша самоделката, не очаквайте да споделя как и какво е станало накрая. Тука всеки е повче от "професор" и сам се оправя най-добре Живи и здрави!
  6. bratmito, хубаво е да взема точно "китарен говорител" но предвид цените им, нуждата от 2 такива и още по-трудното намиране на китарни говорители с импеданс 4 Ω... алтернативата ми са точно някакви нискочестотни благоевградски "боклуци". Благодаря за съвета все пак! L.K., още нищо не е решено окончателно като схема и изпълнение. По твоите точки положението е следното: 1. Мислих и за вариант с 1 говорител 4 Ω в паралел с по-мощен резистор, но това ще се реши преди събирането на всичко в "сандък". 2. Ами няма да е лошо при добро желание от твоя страна, да ми пратиш тия прословути изпитани схеми, независимо дали са с предусилвателан лампа 12AX7 (ECC83 - поне тези се намират лесно) или някаква друга. Едва ли са толкова "секретни" Тук намерих една тема, където беше упомената схема на BlackHeart от liquid_death, но не се вижда добре цялата. 3. От старите части няма да се ползват платките и пасивните елементи. Цокли, кондензатори, резистори, потенциометри, палтка - ще се взеамт нови, понеже 50 годишните електролитни и хартиени кондензатори едва ли биха били в по-добро работно състояние и параметри от новите китайските боклуци. Ами това е - чакам предложенеито ти за схеми с 12AX7 (ECC83) + EL86. П.П. Идеи за намаляне на анодното напрежение към EL86 от мрежовия траф?
  7. Благодаря за отговорите на christov64, lyubohar и g_vayov! Така след още "умуване" стигнах до следното: Изходящия трансформатор, предвид състоянието и конструкцията си, наистина няма да може да се преработи и пренавие за 8 Ω говорител. Остава схемата с 2 говорителя по 4 Ω в паралел, като вече са намерени 2 подходящи 5" широколентови на 4 Ω по 4 W "Начлао" и "край" са относителни означения на краищата на намотката и се приемат според нуждата от съпосочност или противопосочност на свързване на намотките в случая. Мисля, че и тях лесно ще ги определя за изходящия трансформатор по стария изпитан метод с батерийка и стрелкови волтметър Ще търся лампа EF86 за изпълнение схемата на орязаната версия VOX. Схемата, която даде колегата christov64, малко я преработих пак за тия стари чаркове, обаче възникна един проблем: анодното напрежение и това на едната решетка на EL84, което ще даде мрежовия траф от съветското радио е 285V, а на схемата е дадено, че е 250V (или поне така ми се вижда)... та някакви идеи за намалянето му на 250V? Намаляне броя на навивките на вторичната намотка на трансформатора пак не е решение, заради конструкцията му. Нещо с ценерови диоди за 250V или ???
  8. christov64, схемата която имам, я намерих точно в тоя сайт. Благодаря все пак. На изходящия трансформатор изводите вече са определени, само не знам как трябва да са посоките на намотките - това ми беше питането: има ли значение начало-край една спрямно друга? За оригиналните говорители (2ГД-8 ВЭФ), свързани към Тр3 намерих това: Наистина са по 4 Ω, а аз мислех, че са 2 х 8 Ω... Значи по простата сметка за паралел: 4*4/(4+4)=2 Ω импеданс на говорителя Май тоя трансформатор няма да свърши никаква работа за която и да е схема. Едва ли тая лампа EL84 ще може да храни 2 говорителя с 4 Ω импеданс с достатъчна мощност. Пък и от къде ще намеря широколентови 2-3 W с 4 Ω импеданс ?! Явно ще трябва да се смята и навива ново трафче за 1 говорител с 8 Ω импеданс. Ако все пак стане това, май наистина ще е по-удачна схемата на VOX-a, която ми даде. Ще трябва да търся и ламБа EF86...
  9. Наистина в тоя самоделен проект нямам нужда от каквито и да е драйвове, ефекти - само чист канал и най-много корекция на тона с 1 потенциометър. Така, след като се потвърдиха съмненията ми, че изходящият Тр2 е за т.нар. ВЧ "пищялки", ги разкарах и тях от схемата: Остана това. Ако някой забележи, още нещо излишно, некоректно или необходимо на тая схема, нека пише. Благодарности на christov64 за информацията и схемите! Тази схеам наистина ми се вижда доста подходяща. Предполагам обаче, че ако се ползват само 2 намотки от Тр3, ще трябва да се променят и параметрите на други елементи по тази схеам, а тия сметки вече май не са моя работа. П.П. И пак да пипитам за началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори: Това ли е правилният начин на свързване?
  10. Здравейте! Понеже ми попаднаха едни части от старо руско радио с грамофон "Латвия", реших, че може би ще успея да ги използвам за направата на китарен амп с малка мощност за домашно ползване. Видях, че тук има вече няколко опита с подобни самоделки къде успешни, къде - не. Та имам няколко въпроса отосно частите и схеми, в които биха могли да се използват: Значи частите, които имам от радиото, са тези заградените с червено на схемата - мрежови трансформатор, лампа EL84 (6П14П), лампа 6Ж1П и двата изходящи (съгласуващи) трансформатора за 8 Ω импеданс говорители. Въпросите ми са: 1. Може ли да се преработи тази схема на усилвателя от радиото, за да се ползва за китарно кубе - например по подобен начин? 2. Как да свържа началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори, понеже на означенията на жиците им нищо не е отбелязано, след като са били изкормени от радиото? На схемата също не виждам означения за намотките. 3. Ако тази схеама не е подходяща да се преработи за целта, може ли да ми предложите друга схема в която да се ползват захранващият и другите 2 изходящи трансформатора, заедно с лампата EL84? Ето и пълната схема на радиото. Ако някой има "предложения" от типа: "не се занимавай с глупости, купи си готов амп", моля да ги запази за себе си и да не спами в темата! Благодаря предварително на отзовалите се с отговори, съвети и насоки!
  11. Ами да, то преди така беше най лесно като свирехме заедно, но в момента нямаме репетициона... ще видим тия онлайн тунери, май ще помогнат Мерси за отговорите на всички
  12. Значи номера с телефона неможе да стане вече. така ли?
  13. Баби отдавна нямам, но мога да питам твоята дали не си го пази. Да не съм ти изяла десерта нещо? На всичко останали, благодаря за отзивчивоста и съветие! Не знаех, че има онлайн тунери. Ако мога да ви помоля да ми препоръчате някой по-лесен за работа?
  14. Ама как да се клиброват тунерите? Нали уж трябва да са калибровани фабрично, като сиги купиш?
  15. luda kitariska

    питанка

    Здравейте! Понеже разбрах, че тук има много знаещи и можещи музиканти, реших и аз да се регистрирам, понеже от скоро свиря на електрическа китара и имам някои питания. Имаме проблем да си настройваме с един колега китарист (не е от форума) инструментите в еднаква тоналност, защото по принцип сега нямаме репетиционна и всеки си свири и записва по отделно у тях си... А той миказва, че винаги настройките на тоналността ни се разминавала като се мъчи да смесва моите и неговите китари. Мъчим се за нещо като демо азапис на наши си идеи... Преди по телефона беше лесно - вдигаш слушалката и чуваш: "ту-туууууу" с честотата на нотата Ла - сега с тия тунери цифрови, всеки тунер за него си показва - един с друг не си съответстват! Та моля някой, ако знае как може пак да се накарат тия новите телефони да дават тоя сигнал "свободно" с честота 440 Hz, че да си настройваме лесно китарите с колегата от разстояние
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.