luda kitariska Публикувано Януари 31, 2011 Share Публикувано Януари 31, 2011 Здравейте! Понеже ми попаднаха едни части от старо руско радио с грамофон "Латвия", реших, че може би ще успея да ги използвам за направата на китарен амп с малка мощност за домашно ползване. Видях, че тук има вече няколко опита с подобни самоделки къде успешни, къде - не. Та имам няколко въпроса отосно частите и схеми, в които биха могли да се използват: Значи частите, които имам от радиото, са тези заградените с червено на схемата - мрежови трансформатор, лампа EL84 (6П14П), лампа 6Ж1П и двата изходящи (съгласуващи) трансформатора за 8 Ω импеданс говорители. Въпросите ми са: 1. Може ли да се преработи тази схема на усилвателя от радиото, за да се ползва за китарно кубе - например по подобен начин? 2. Как да свържа началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори, понеже на означенията на жиците им нищо не е отбелязано, след като са били изкормени от радиото? На схемата също не виждам означения за намотките. 3. Ако тази схеама не е подходяща да се преработи за целта, може ли да ми предложите друга схема в която да се ползват захранващият и другите 2 изходящи трансформатора, заедно с лампата EL84? Ето и пълната схема на радиото. Ако някой има "предложения" от типа: "не се занимавай с глупости, купи си готов амп", моля да ги запази за себе си и да не спами в темата! Благодаря предварително на отзовалите се с отговори, съвети и насоки! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
christov64 Отговорено Януари 31, 2011 Share Отговорено Януари 31, 2011 (Редактирано) Здравейте, Според мен за китарен усилвател ВЧ говорител няма да ви трябва, следователно и Тр2. Според мен ще стане нещо подобно на Vox AC4 без тремоло канала. Това е оригиналната схема на VOX: http://www.voxamps.com/downloads/circuits/ac4.jpg А това е опростена схема с Layout (без тремоло канала): http://i217.photobucket.com/albums/cc212/grog_album/VoxAC4aa1.jpg 6Ж1П (EF95) обаче е различна от EF86 и може да използвате руската схема за входното стъпало. Поздрави Редактирано Януари 31, 2011 от christov64 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Януари 31, 2011 Share Отговорено Януари 31, 2011 Дай си мейла ти пратя няколко подходящи схеми. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Януари 31, 2011 Share Отговорено Януари 31, 2011 ^ тъй, тъй.... после кафенце, разяснения и приспиване при приятел/ка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
luda kitariska Отговорено Януари 31, 2011 Автор Share Отговорено Януари 31, 2011 (Редактирано) Наистина в тоя самоделен проект нямам нужда от каквито и да е драйвове, ефекти - само чист канал и най-много корекция на тона с 1 потенциометър. Така, след като се потвърдиха съмненията ми, че изходящият Тр2 е за т.нар. ВЧ "пищялки", ги разкарах и тях от схемата: Остана това. Ако някой забележи, още нещо излишно, некоректно или необходимо на тая схема, нека пише. Благодарности на christov64 за информацията и схемите! Тази схеам наистина ми се вижда доста подходяща. Предполагам обаче, че ако се ползват само 2 намотки от Тр3, ще трябва да се променят и параметрите на други елементи по тази схеам, а тия сметки вече май не са моя работа. П.П. И пак да пипитам за началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори: Това ли е правилният начин на свързване? Редактирано Януари 31, 2011 от luda kitariska Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
christov64 Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 Здравейте, Намерих в този сайт технически данни на радиото (има и за изходните трафове и говорителите): http://www.radiopagajiba.lv/VEF/latv_m.htm От първичната трябва да се използват изводи 2 и 3, а към вторичната включвате говорител (изводи 4 и 5). Има обаче един проблем. Трансформаторът е проектиран да работи с 2 говорителя по 4 Ohm в паралел (2 Ohm общо). Тогава импедансът на първичната е около 6.8 kOhm, което е подходящ товар за EL84. Така че няма да може да се ползва китарен говорител 8 Ohm или 16 Ohm, а ще трябват два по 4 Ohm. В крайна сметка по коя схема ще го правите? Ако е на радиото, вероятно няма да звучи добре с китара, а е и много усложнена. Има обратна връзка, корекциите на звука са сложни и едва ли са подходящи за китарен усилвател. Ако имате EF86 (има по-голямо усилване от 6Ж1П) лесно ще направите опростената схема на VOX-а, като замените само двупътния изправител с грец. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
luda kitariska Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 1, 2011 christov64, схемата която имам, я намерих точно в тоя сайт. Благодаря все пак. На изходящия трансформатор изводите вече са определени, само не знам как трябва да са посоките на намотките - това ми беше питането: има ли значение начало-край една спрямно друга? За оригиналните говорители (2ГД-8 ВЭФ), свързани към Тр3 намерих това: Диапазон воспроизводимых частот 80 - 7000 Гц; Неравномерность частотной характеристики не более 15 дБ; Уровень характеристической чувствительности не менее 91 дБ; Номинальное сопротивление 4 Ом; Номинальная мощность 2 Вт; Габаритные размеры 152х75 мм. Вес 0,5 кг. Наистина са по 4 Ω, а аз мислех, че са 2 х 8 Ω... Значи по простата сметка за паралел: 4*4/(4+4)=2 Ω импеданс на говорителя Май тоя трансформатор няма да свърши никаква работа за която и да е схема. Едва ли тая лампа EL84 ще може да храни 2 говорителя с 4 Ω импеданс с достатъчна мощност. Пък и от къде ще намеря широколентови 2-3 W с 4 Ω импеданс ?! Явно ще трябва да се смята и навива ново трафче за 1 говорител с 8 Ω импеданс. Ако все пак стане това, май наистина ще е по-удачна схемата на VOX-a, която ми даде. Ще трябва да търся и ламБа EF86... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
christov64 Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 Не съм сигурен кои изводи са началата и краищата - ако се разгледа трансформатора би трябвало да си личи. Свържете го, както е на схемата - извод 3 към анода, 2 към B+, 4 и 5 към говорителя, като 4 е на маса. Ако е свързан неправилно, говорителят ще се движи наобратно, когато му се подаде сигнал. Може да пробвате с говорители от старо радио, могат да се намерят евтино по форумите, но не знам какъв ще е звука. Ако не е добър - Jensen правят говорители по 4 Ohm, но ще трябва да се купуват 2 броя. Не е необходимо да са 2-3 ватови - по-добре е да има запас по-мощност. По-маломощни китарни говорители от 15W едва ли се произвеждат. Фабричните 5W усилватели са с 12' или 10' говорител, 15W. Няма да има проблем да захрани 2 говорителя, даже ше свири по-силно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 Ако първичната на изходния трансформатор се върже неправилно вероятно стъпалото ще се възбуди и ще се чува силно бръмчене. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) П.П. И пак да пипитам за началата и краищата на намотките на изходящите трансформатори: Това ли е правилният начин на свързване? Според мен е правилно така. Подозирам че си означила краищата на намотките, а не началата както е прието но това не променя нещата. Изводите на първичната би трябвало без проблем с омметър да се определят, а правилното свързване на вторичната има пряко отношение към ООВ. Ако се свърже грешно, обратната връзка става положителна и стъпалото най вероятно ще започне да се самовъзбужда. Ако вторичната намотка на транцформатора е секционирана с явни изводи би могло да се пресвърже за друг импеданс. Имайки предвид какъв е донора едвали така е изпълнено. Редактирано Февруари 1, 2011 от g_vayov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
luda kitariska Отговорено Февруари 1, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 1, 2011 Благодаря за отговорите на christov64, lyubohar и g_vayov! Така след още "умуване" стигнах до следното: Изходящия трансформатор, предвид състоянието и конструкцията си, наистина няма да може да се преработи и пренавие за 8 Ω говорител. Остава схемата с 2 говорителя по 4 Ω в паралел, като вече са намерени 2 подходящи 5" широколентови на 4 Ω по 4 W "Начлао" и "край" са относителни означения на краищата на намотката и се приемат според нуждата от съпосочност или противопосочност на свързване на намотките в случая. Мисля, че и тях лесно ще ги определя за изходящия трансформатор по стария изпитан метод с батерийка и стрелкови волтметър Ще търся лампа EF86 за изпълнение схемата на орязаната версия VOX. Схемата, която даде колегата christov64, малко я преработих пак за тия стари чаркове, обаче възникна един проблем: анодното напрежение и това на едната решетка на EL84, което ще даде мрежовия траф от съветското радио е 285V, а на схемата е дадено, че е 250V (или поне така ми се вижда)... та някакви идеи за намалянето му на 250V? Намаляне броя на навивките на вторичната намотка на трансформатора пак не е решение, заради конструкцията му. Нещо с ценерови диоди за 250V или ??? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 Ако 285V е умноженото по 1.41 променливо напрежение след мерене на празен ход,то в работа с товар ще падне. Ако това ще е китарен усилвател с тея два говорителя по 5" ме съмнява да се получи нещо читаво.Ако не се свири с дисторшън вероятно ще е приемливо,но в противен случай дълбоко се съмнявам. Компромисен вариант е да ползваш един 4 ома говорител и паралелно на него да свържеш резистор 4-5 Ома/5W.Няма да използваш пълната мощност на усилвателя,но разликата в силата на звука ще е малка.Ако вземеш читав 12" китарен говорител ще се отрази изключително много на крайния резултат,в противен случай с тея 5" драйвери ще осакатиш много звука и смисъла от лампов усилвател е почти никакъв. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 1, 2011 Share Отговорено Февруари 1, 2011 Моите 50 стотинки (в дребни монети) по темата: 1. Това е едно относително слабо усилвателче. Не качва и два вата. Няма да се прецака на 4 ома товар. 2. С оглед на китарното му бъдеще бих препоръчал предусилвател с 2 триода в една ECC83, например. Класически схеми има доста. 3. Бих го започнал наново с нови компоненти. Старите гетинаксови печатни платки, руски цокли и кондензатори не ми харесват. В някой момент ще изпадне и подходящ изходен трансформатор, с което нещата съвсем ще си дойдат на мястото си. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
luda kitariska Отговорено Февруари 2, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 2, 2011 (Редактирано) bratmito, хубаво е да взема точно "китарен говорител" но предвид цените им, нуждата от 2 такива и още по-трудното намиране на китарни говорители с импеданс 4 Ω... алтернативата ми са точно някакви нискочестотни благоевградски "боклуци". Благодаря за съвета все пак! L.K., още нищо не е решено окончателно като схема и изпълнение. По твоите точки положението е следното: 1. Мислих и за вариант с 1 говорител 4 Ω в паралел с по-мощен резистор, но това ще се реши преди събирането на всичко в "сандък". 2. Ами няма да е лошо при добро желание от твоя страна, да ми пратиш тия прословути изпитани схеми, независимо дали са с предусилвателан лампа 12AX7 (ECC83 - поне тези се намират лесно) или някаква друга. Едва ли са толкова "секретни" Тук намерих една тема, където беше упомената схема на BlackHeart от liquid_death, но не се вижда добре цялата. 3. От старите части няма да се ползват платките и пасивните елементи. Цокли, кондензатори, резистори, потенциометри, палтка - ще се взеамт нови, понеже 50 годишните електролитни и хартиени кондензатори едва ли биха били в по-добро работно състояние и параметри от новите китайските боклуци. Ами това е - чакам предложенеито ти за схеми с 12AX7 (ECC83) + EL86. П.П. Идеи за намаляне на анодното напрежение към EL86 от мрежовия траф? Редактирано Февруари 2, 2011 от luda kitariska Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
christov64 Отговорено Февруари 2, 2011 Share Отговорено Февруари 2, 2011 Здравейте, Няма нужда да се намалява захранващото напрежение. Стойността на резистора 1К/5W може да се подбере така, че B+ да е около 270V с товар. Усилвателят ще изкара към 5W, но със 4Оhm говорител няма да работи оптимално, а с резистор в паралел ще се загуби половината мощност. Крайното стъпало и захранването са общо взето ясни (в схемата на Vox липсва само грид-резистор към втората решетка - може да се сложи 1.5K/2-3W като в руската схема). Добре е да се сложи и резистор 220K/2-3W, паралелно на първия филтриращ кондензатор (като в схемата на Blackheart), за разреждане на електролитите след изключване на усилвателя (иначе може да останат заредени с високо напрежение, ако усилвателя се тества без лампи). Предусилвателят и тонкоректорът трябва да се изберат в зависимост от звука, който се търси (Fender, Vox, Marshall и др.) В YouTube има много клипове на различни усилватели. Нискочестотните говорители наистина не стават за китарен усилвател - по-добре със широколентовите. Ако се инвестира в скъп говорител - тогава си заслужава да се търси и нов изходен траф, но за тестове може да ползвате и наличните говорители с този траф. Трябва да се помисли как ще се оформи крайния продукт - комбо, глава с кабинет? Ако се намери готов кабинет, усилвателят може да се монтира вътре и да се избегне изработването на кутия. Трябва да се изработи и шаси. Проводници и IEC конектор може да се вземат от старо компютърно захранване. Високоволтови кондензатори има по магазините на ниски цени, но са китайски и не са с аксиални изводи. С потенциометрите е по-сложно - у нас внасят само за печатен монтаж. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts