Jump to content
Българският форум за музиканти

Нови Адаптери Или...?


ivo3d

Recommended Posts

Здравейте,

 

имам един washburn, който замести старата кремона преди няколко години. Много нисък клас, WI14 е, китайче отвсякъде, обаче се свири доволно лесно на нея дори да не е минала през setup, не се разстройва, няма buzz, а и освен това е дървена (не е ясно какво дърво, но не е талашитена поне). Общо взето за цената си е достатъчно прилична, обаче имам чувството, че адаптерите бият яко на китайско - излизат предимно ниски и звукът е един глух, среди почти няма, а за високи да не говорим. Нови, стари струни - все тая, от китарата се чува хубав звук, обаче през адаперите излиза все едно бас китара.

 

Доскоро свирех само през компютъра и го решавах този проблем с един еквалайзер веднага след китарата, но сега съм с кубе (randall rg50tc) и ми се струва глупаво решение да купя eq на камионче и да го слагам преди усилвателя. Общо взето звукът е доста разпърдян, нито чистите се чуват читаво, а изкривени ниски честоти знаете как звучат. За стиловете, които свиря донякъде не е проблем, но усилвателят има вътък и за повечеко метал и там вече положението става слонска пръдня.

 

Въпросът ми е - дали ще има някакъв ефект ако сложа едни хубави адаптери? Покрай обзавеждане и такива глупости няма да имам много бюджет скоро за нова китара. А и тази за 4 години няма и драскотинка, освен това ми е подарък, а и предвид що годе приличната изработка, все още не искам да я пенсионирам.

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора които се занимават с правенето на китари ми казват че,18 процента от звука при електрическите китари идва от дървото,а другото от адаптерите.Моето мнение е че,ако тая китара ти е удобна,няма бъз по праговете и ти харесва как звучи без усилвател,сложи и едни хубави адаптери и няма да я познаеш.Имай в пред вид че ,адаптерите трябва да са съобразени с дървото,формата и грифа на китарата и най важното какъв звук искаш да имаш.Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не си много сигурен дали няма да се прецакаш, можеш да намериш на старо, често се появяват в раздел Продавам. Иначе според това, което свириш се ориентирай кои модели да търсиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нормално китарата ти да звучи така.Дори и най-евтините адаптери които съм виждал нямат такова описание.Възможно е и различно да разбираме думите.

Провери схемата на свързване да не би нещо покрай потенциометъра за тон да не е наред,защото поне от описанието си представям китара с намален тон потенциометър.

Ако можеш запиши някакъв звук и го пусни да чуем все пак за какво става въпрос,може грешно да съм си представил картинката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж отдалечеността на адаптерите от струните и пиши колко е? Да не би за това да не ти харесва тона на китарата? Аз имах подобен проблем с моята кремона и откакто ги регулирах по-се ядва, доби гласец китарката!:girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другиден ще си взема нови струни и ще поразбъзикам височината на адаптерите. Между другото, bratmito, това имам чувството че се получи изведнъж тоя ефект, в началото като че ли не беше така, може някоя спойка да е заминала, може и потенциометър да е, но малко ме съмнява, защото и при двата адаптера го има тоя "ефект", а всеки адаптер е с отделен потенциометър за тон. Но вярно звучи точно все едно съм намалил тона. Ако не се оправи с височината на адаптерите ще пусна едно демо тук да видим аз ли съм глух или наистина нещо не е уред.

 

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Имам такъв Washburn от 4 години и съм доста доволен от звука. Включвал съм го в 10 Ватов парк, Меса дуал ректо, Пиви 5150, Фендер чамп, компютър и разни солид стейти.

 

Китарата си е с оригиналните адаптери. При мен глухият звук се беше появил от некачествен, заводски капсулован, не ефтин кабел(ще пропусна марката). И аз не знам каква е причината, но дори с по-качествени кабели, при дължина над 3 метра звукът започва да става доста глух или по-скоро басов, дори с моделиращи глави или компютър.

 

Колкото до струните, свиря с GHS Boomers 10-46.

 

Не ми се вярва това да се оправи с адаптери. При мен се оправи със смяна на кабела.

 

Дано и при теб да е толкова просто :)

Редактирано от NoOne
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вдигнах малко адаптерите и чувствително се подобри, така може да се свири, а като сложа и нови струни, че тия глухтят вече мисля че съвсем ще е ок. Обаче проблемът май наистина е в кабела - като намаля volume потенциометъра, падат и високите, все едно въртя този за тон... А кабелът ми е самоделка, така че има голям потенциал да прави той мизерията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всички евтини китари при намаляне на volume започва да глъхне китарата.Този проблем се отстранява лесно с едно кондензаторче между 220-470pF между крачето където постъпва сигнала от адаптера и плъзгача(това е при схеми на свръзване,където плъзгача е изход).На моята съм сложил и 1nF,но е защото търся доста bright звучене при намалена китара,а когато е прекалено го реголирам с тона.

 

Съветвам те да елиминираш всички други неща по пътя на сигнала ,преди да инвестираш в адаптери,защото е много вероятно да не е от тях.Започни от кабела.Ако е много дълъг и некачествен можеш да го използваш,но след някое камионче с не-трюбайпас,дори и байпаснато съгласува импедансите,а преди това сложи по-къс.И все пак е пепорачително направо да го разкараш този кабел,ако е сигурно че е от него.

Възможно е някъде по пътя на сигнала да имаш лоша спойка,в китарата или след нея,когато си сигурен,че проблема не идва от кабел повтори спойките и особено тези между ключа и буксата на китарата,щом звучи глухо и при двата.Ако буксата е оксидирана и замърсена също е добре да се почисти.В краен случай вземи сигнал направо от проводниците на един от адаптерите,като свържеш и едно съпротивление около 470К между сигналния извод и маса за да елиминираш цялата схема.

Ако не се справяш с поялника помоли някой приятел който може,за да не съсипеш инструмента.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.