Fallenblood Публикувано Януари 19, 2011 Публикувано Януари 19, 2011 абе, имам проблем. китарата ми уж май е вярно интонирана. според тунера, отклоненията по всички прагове са в рамките на нормалното, само че свободната струна ми е с 20 цента по-ниска това от трета до шеста струна, първа и втора се ядват. тъкмо минах от 9-ки на 10-46 (свиря в ми бемол). има ли каво да направя, та да ми просвири вярно китарата? щото пълен ужас... мисля си да си направя един компенсиран нът, ама е голяма играчка... Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 Тунера лъже понякога,от бриджа я интонирай,ако си с кофти струни може и да няма настройване. Цитирай
chris_barnes Отговорено Януари 19, 2011 Отговорено Януари 19, 2011 Когато сменяш размера на струни почти винаги има нужда от настройка на бриджа Затова моят съвет е, намери размера, който те кефи теб, интонирай си китарката и свири Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Януари 20, 2011 Отговорено Януари 20, 2011 А погледна ли грифа? Може като си минал на по-дебели струни малко да се е огънал. Това е само предположение, но все пак... Поздрави! Цитирай
SomeoneElse Отговорено Януари 20, 2011 Отговорено Януари 20, 2011 (Редактирано) само че свободната струна ми е с 20 цента по-ниска Това означава, че ако примем за база свободната струна - всички останали прагчета са високи. Това е нормално, когато се преминава на по-дебели струни. А и като цяло, по-дебелите струни са по-чувствителни на опън - забелязал ли си, че като настройваш първа струна, е нужно да въртиш ключа повече пъти, за да вдигнеш един тон, а шеста струна вдига един тон с около 1/2 оборот? Така е и когато натискаш струните - по-дебелите бягат повече, особено на първите прагчета. Направи си интонацията отново, като особено за 4, 5, 6 струни обърни внимание да са по-точни до 10-12 прагче да кажем, защото в зависимост от стила ти на свирене, може и почти никога да не ги ползваш на по-високите прагчета. Без компенсиращи прагчета и nut е невъзможно да се направи перфектна интонация на всички прагчета. Дори съм чел, че някои студийни музиканти си интонират китарите в точно определен диапазон от прагчета за всеки отделен риф, образно казано. Затова първо направи интонация от бриджа и след това кажи как е положението. Редактирано Януари 20, 2011 от SomeoneElse Цитирай
Fallenblood Отговорено Януари 20, 2011 Автор Отговорено Януари 20, 2011 (Редактирано) с ърни бол съм, играх си да я интонирам от бриджа - седлото на 6-а е до дъно, махнах пружината и даже винта рязах, да не опира в струната. отклоненията по праговете са в рамките на нормалното и ме задоволяват напълно, само свободните струни бягат. грифът наистина има нужда от изправяне, ама така няма ли да се задълбочи проблемът? двама колеги имат същите китари като моята, единият е с 10-ки, трябва да проверя и при тях ли има такова нещо... чувствам се направо осакатен. :x не знам сега седлото ли да пиля (от задния край), бриджа ли да местя, кво да правя... ей тва ще пробвам, като имам време - дано стане... http://www.mimf.com/nutcomp/index.htm Редактирано Януари 20, 2011 от Fallenblood Цитирай
L.K. Отговорено Януари 20, 2011 Отговорено Януари 20, 2011 Потърси някой окаян бридж, вземи си седло и го препили. Вероятно китарата като по-нова се е интомирала добре с някакви струни? Защо не пробваш с такива? Цитирай
Aureliano Отговорено Януари 21, 2011 Отговорено Януари 21, 2011 Сложи 12-ки да опъват повече. Струва ми се също, че са високи струните при нът-а по това, което описваш. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 21, 2011 Отговорено Януари 21, 2011 Ako kитарата е фалшива на първите прагчета, когато октавите са верни и екшъна е нормален, проблема е горе, в нъта. Ако нъта не е на точното място или струните не са на необходимата височина при нъта, китарата винаги ще е фалшива, без значение колко си играеш с бриджа. Ще ти пиша на ЛС за подробности. Цитирай
Fallenblood Отговорено Януари 23, 2011 Автор Отговорено Януари 23, 2011 (Редактирано) хм. след като похабих 4 камилски кокала, махнах нъта на китарата и установих, че каналът е изрязан по китайски, а именно в единия край е по-плитък може би с повече от милиметър. май че в тва е причината. като си намеря инструментите, ще отстраня проблема. междувременно с усърдието и сръчността на героите от рекламата на "капчица" си правя и нещо като компенсиран нът. и май накрая ще си сложа него, че напоследък слухът ми е станал доста чувствителен към фалшивеенето. а присъствието ми във форума, помня, започна с една тема какъв е тоз тремолиращ звук (между две разстроени струни с дистър) Редактирано Януари 23, 2011 от Fallenblood Цитирай
Recommended Posts