Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранване за лампов усилвател


Recommended Posts

Останах с впечатление,че се уточни,че става въпрос за стерео за домашно слушане.

Иначе за китарна глава монтажа от снимките на Parni Valjak e по подходящ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да попитам защо все пак си избрал визията на инструментен усилвател? Тя е съобразена с начина на ползване на такива усилватели (поставяне върху озвучително тяло, често пренасяне...). За Hi-Fi усилвател, според мен, би могъл да се спреш на нещо далеч по-добре изглеждащо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът на Галин, а и на много други е, че получават разнопосочна информация от интернет. Това ги обърква и не могат да направят правилен избор.

Или правят избор, който мислят, че е правилен, но в действителност е избор на други хора, които не винаги са идеалният съветник.

Конкретният случай е по-труден от започване на "гола поляна", защото той вече има някакъв уклон, и според мен търси подкрепа в тази посока.

Това, което няма как да стане, е да получи одобрение от хора, неприемащи този негов уклон. Затова по-горе писах за "идеологически ралики" на територията на звукотехниката.

Затова, аз лично досега избегнах конкретни съвети. Ако нещата се развият така, че намерим общ език, мога да дам едно рамо, както съм го правил и друг път.

НО! Известно е, че това зависи от другата страна - едни получават, други не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, доста неща се написаха за което благодаря.

 

Усилвателя ще е за домашна употреба. Ще се изпълни с два канала. Източника ще е компютър.

 

Цел и краен резултат:

Запълване на малкото останало свободно време и добиване на опит с техника с която по-малко съм се занимавал.

Успех ще е достигането на работещ усилвател с параметри не по-лоши от описаните към схемата и добър "фабричен" външен вид.

 

Избор на схема:

Схемата според мен класическа с не голяма сложност и най-вече оживявана в няколко екземпляра което е голям плюс.

 

Захранване:

Отделни намотки, изправители (силициеви диоди) и филтри за анодното напрежение на двата канала. Изправено напрежение за отоплението на предусилвателя и фазоинвертора. Отоплително напрежение за крайните лампи от отделна намотка. Източниците на отоплително напрежение могат да бъдат и общи за двата канала. Консумацията там е постоянна така че това решение едва ли да доведе до някакво снижаване на параметрите. Изправителите и филтрите ще бъдат на печатна платка.

 

Захранващи трансформатори:

Най-добрия вариант според мен е два трансформатора, един за анодните напрежения (навити симетрично) и втори за отоплителните. По елегантно ще стане превключването OFF/STANDBY/ON. Другия вариант е общ трансформатор.

Имам всъщност един СТ-310 който с малко доработка ще стане но външния му вид не е толкова добър и е големичък.

 

Изходни трансформатори:

Все още не са осигурени.

 

Конструкция:

Желязно шаси с приблизителни размери 40х30х6 см. В задния край ще бъдат разположени трансформаторите, изходните в краищата, захранващия в средата. Захранващия ще бъде със завъртяно на 90 градуса ядро спрямо изходните. В предната част лампите за двете стъпала съответно в ляво и в дясно. В средата платката с изправителите и филтрите.

На предния панел: В ляво селектор за входовете (2 или 3 входа) и потенциометър за усилване, в средата стрелкои индикатори за изходно ниво, в дясно ключове POWER и STANDBY с индикатори.

На задния панел: Куплунг за мрежовия кабел и предпазители. Изходни куплунги с ключ, при изключване на колоните изходите се включват към изкуствени товари, мисля да ползвам 1/4" жакове ако не намеря нещо по подходящо. Входни куплунги, най вероятно чинчове.

 

Дизайн:

Наистина красиви са усилвателите които масово се правят с открити лампи но не искам все да се страхувам че ще закача някоя лампа докато се мотам около него. Искам да е по затворено и с леко ретро излъчване. Също не искам да изглежда като щайга с насипани части от радио вътре. Имам опит с конструирането и мисля че ще стане добре.

А относно пестенето на място... не мисля че се пести кой знае какво. Височината на шасито е ограничена от елементите под него, височината нагоре зависи от трансформаторите най вече. Тези неща са едни и същи независимо дали усилвателя е отворен или затворен.

 

Свършеното до момента:

Уточнена е схемата, връзките между елементите и допълнителните елементи които трябва да се добавят, индикатори и други. Набавени са пасивните елементи без куплунгите и някои дреболии. Проектирана е платката за захранването и платка за стъпалата (може и да не се ползва). Започнал съм проектирането на шасито.

 

Това което не е свършено:

Осигуряване на захранващ и изходни трансформатори, куплунги и още много други...

 

В процеса на работа може да се наложат и някои промени разбира се.

 

ПП Да в нета информацията бълва и най вече е крайно противоположна. Затова и не приемам всичко за чиста монета а го пресявам през собствените си разбирания и нещата които съм научил. Това може да доведе и до грешки но по добре тъй отколкото сляпото повторение.

Разбира се в един конструктивен диалог ще се роди и истината.

 

Не търся подкрепа за посоката в която съм тръгнал а мнение, всеки си има различно такова. Разбира се тук има хора за които смятам че мнението им тежи повече.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре късно отколкото никога! Галине, с това трябваше да почнеш, за да не се чекнем две страници с догадки.

Като цяло добре се справяш. Имам обаче някои неодобрения.

 

Правенето на платка за захранване, преди да се знае всичко по трансформатора/рите, не е добро решение. В това може да се крие огромния проблем за организирането на "земните" вериги. Това важи с още по-голяма сила при стерео/двуканалните устройства.

Същото е в сила с избора на трансформаторите. Събиране на различни трансформатори, за да излезне по-евтино не е моето решение. Винаги предпочитам специфично изработените трафове. Може би, защото сам ги правя и мога да не се съобразявам с даденостите на готовите такива.

 

Моят избор ( не твърдя, че трябва да е твоя) е:

 

два еднакви мрежови трансформатора, с пълния комплект намотки -

анодни,

мощно отопление (6.3V),

отопление 12v след изправяне, стабилизиране и плавно включване (!) за предусилвателните стъпала,

и набор от маломощни (или средномощни) напрежения за контрол и управление - релета, осветление, индикатори и т.н.

Това решение сигурно няма да се върже с "готовата платка". Но е за предпочитане, защото каквото и да стане, напреженията ще са в "комплект", което няма да стане , ако трансформаторите са разделени на анодни, отоплителни и др.

 

Част от лампите са с повдигнат потенциал на катода, което налага някои съображения по отношение на пробивното напрежение отопление/катод. И не само това, но и с влиянията отопление/катод. Едно повдигане на отопленията на добре преценено положително напрежение може да осигури две неща - намаляване на разликата в потенциалите с катодите и намаляване на влиянието върху катодите. Тук има още нещо - паралелното свързване на "правотоково" свързаните отопления на лампи в различни стъпала ще наложи внимателно да се помисли как точно трябва да се направи.

 

Чувствителността на крайното стъпало, което е посочено като избор, може да се окаже недостатъчна за всички възможни случаи на източници. Особено компютърни звукови карти. Затова ще е разумно решение да се разполага с едно "линейно" предусилвателно стъпало. Това естествено трябва да се предвиди при конструирането и пресмятането на трансформаторите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря :bravo:

Много добри насоки. Ще помисля по сериозно върху отопленията. До сега не бях задълбавал толкова сериозно по този проблем. То захранването стана по-сложно от усилвателя :bravo:

По важното което свърших до момента:

Измислих как да включвам мрежовото и анодното без да разкарвам кабели с 230VAC напред назад. Малък трансформатор от който ще захраня индикациите, осветлението и три реленца.

Почесах се днес по главата как да направя стабилизирано напрежение 12V за отопленията при това с плавно нарастване. Измислих го че даже го и тествах. При включване на изхода са 5V и за 30 секунди нараства до 12,5V. Времето и напрежението могат да се променят разбира се.

Премерих какво ми излиза от звуковата карта на компютъра - 1,1Vpp

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Хайде, на знам дали на някой ще е полезно или интересно но като съм почнал... Ще взема да покажа нещо, платките. Не са реалните за съжаление, само проектите. Днес са пристигнали истинските, само трябва да си ги взема от куриера.

 

Захранването... дето стана по сложно от усилвателя.

Две независими групи за анодното напрежение.

Анодното се подава от трансформаторите през релета с цел намаляване на кабеляка който ще отива към лицевия панел.

Две независими групи за отопление на предусилвателните лампи. Изправяне на отоплителното нарежение, стабилизиране на 12,6V и плавен старт.

022518211-thumb.jpg

 

Индикатори и осветление.

Нищо особено, платката ще се монтира към VU метъра. На нея са делителите за VU метъра и елементите за осветление на скалите.

022518209-thumb.jpg

 

Дежурно захранване.

Осигурява 12V за управление на релетата, за индикаторите и осветлението. На него се намира и релето чрез което се захранват мрежовите трансформатори. Планирани са два трасформатора, по един на канал.

022518207-thumb.jpg

 

Усилвател, две идентични платки.

Е накрая реших да го направя на печатна платка. Харесва ми как се получи. Лампите ще бъдат разположени в права линия (V3, V1, V4) покрай платката като връзките са с къси проводници. R2, R4, R11 и R12 са изнесени, ще бъдат монтирани между цоклите и платката. Ако пък резултата не е добър може да се опита и обемен монтаж.

022518204-thumb.jpg

 

Май това е за сега. :):cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захранването... дето стана по сложно от усилвателя.

Две независими групи за анодното напрежение.

Анодното се подава от трансформаторите през релета с цел намаляване на кабеляка който ще отива към лицевия панел.

 

По добре кабеляк отколкото релета , защото след време ще почнат да дефектират.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Parni_Valjak, благодаря за добрата оценка :)

 

Такам... Днес рано рано прибягах до офиса на Спиди. Нямах търпение да видя какво са свършили от платкаджийницата.

Ето ги новите придобивки:

022534965-thumb.jpg 022534968-thumb.jpg

 

Млако шлайфане на страните и за хванах за... поялника. Няколко часа по късно...

Захванването:

022537205-thumb.jpg

 

Дежурното захранване:

022537200-thumb.jpg

 

VU метъра:

022537218-thumb.jpg

 

Усилвателите:

022537210-thumb.jpg

 

А такова ще е приблизителното разположение, погледнато под шасито:

022537198-thumb.jpg

 

За регулаторите ще взема радиаторчета и тогава ще ги сложа. Има някои резистори на които трябва да подбера стойностите, те също са за по натам.

Следващата стъпка: събиране на пари за трансформатори.

:cheers2:

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересното ще е накрая.

Имах предвид крайния резултат - Пускане в действие, измервания на параметрите на захранванията - напрежения, пулсации при номинален товар, ниво на странични смущения (RF например), ниво на шум, товарна характеристика и тем подобни работи.

Това са неща, които ще съответстват на професионалното отношение към процеса на разработване, което личи до сега.

(Ако има проблем с възможностите за осъществяване на тези измервания, може да помогна доколкото мога :rolleyes:.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам по-добре ще е да видим реално какво сме свършили, не само хубави картинки. Само да го оборудвам с трансформатори и да придобие по малко хвърчащ вид :)

Измервателната техника ми е ограничена: мултицет и осцилоскоп Radiotechnika ST-315A II. В службата разолагам с още един осцилоскоп, Kenwood двуканален 10 MHz но не мога да го разнасям.

Може би след месец два ще е пуска, поне на захранващата част.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Захранването е пуснато. Използвах два трансформатора INDEL TSL 100/001 със следните данни:

първична - 230V

екранираща

вторична 1 - 260+260V, 0,12A

вторична 2 - 5+1,3V, 2A

вторична 3 - 3,15+3,15V, 3A

вторична 4 - 12,6V, 0,3A (навита допълнително)

 

Схемата на захранването е следната:

023279130-thumb.jpg

 

В отоплитените вериги са включени резистори заместващи лампите.

Снимки от измерванията:

023279030-thumb.jpg 023279037-thumb.jpg

 

И резултатите:

023279050-thumb.jpg

 

Товара се включва между точки T2-3R/GNDR и съотвветно T2-3L/GNDL

Ut, напрежение върху товара

It, ток през товара, изчислен It=Ut/Rt

+-Ut, напрежение върху товара с честота 100Hz измерено от връх до връх

Кп, коефициент на пулсации, изчислено Кп=+-Ut/Ut

Rps, вътрешно съпротивление на захранващия блок, изчислено Rps=(Utпр.ход-Ut)/It

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.