Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно записи в домашни условия.


Otveqn

Recommended Posts

Предварително се извинявам, ако има отговор на моите въпроси. Найстина прекарах много време ровейки из темите в "Звукозапис > Хардуер", но не намерих такава, в която да са адресирани такива елемнтарни и простички неща. Надявам се да не се сърдите :greenangel:

 

Това, което искам да направя, е да използвам китарния си процесор с електрическата си китара и/или клавира си, като ги включвам в line-in-a на вградената си звукова карта, и да си правя елемнтарни записчета. Колкото и да е самоделно това, съм доволен от качеството на звука, не ми трябва нещо повече, от гледна точка на качество на самия запис. Това, което искам да мога да правя е да запиша един трак, и след това да пусна да записвам пак, едновременно слушайки вече записания трак, и да записвам отделен втори, трети и тн (съвсем банално). Преди години правех нещо подобно с разни програми и имах подобни проблеми.Сега когато опитах, винаги има някакво забавяне, и траковете се разминават. Записвам един трак, записвам втори докато слушам първия и като ги пусна двата се разминават много (сигурно почти с цяла секунда). Пробвах просто да записвам тракове с метрономи, и забавянето колкото и малко да е понякога, е непостоянно и неможе да се оправи с просто съкращаване на траковете.

 

Въпроса ми е: това от ниското качество на звуковата карта ли е, от ресурсите на компютъра, или от софтуера. Какво ми трябва за да мога да записвам без никакво забавяне, или поне със забавяне, което да не е толкова забележимо. Предполагам, че има цяла вселена от техника, пултове, външни звукови карти за стотици и хиляди долари, но се надявам да има и някакво по-нормално(евтино) решение. Съдейки по темите, който видях тук, повечето звукови карти, които се обсъждат, са 200-300лв+ - толкова ли пари трябва да дам за мога да записвам по този начин(трак по трак, най-много два едновременно)?

 

Каквито и да е съвети ще са безкрайно полезни.

 

Весела Коледа на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Латенцията при запис е фактор, който се определя от много показатели - мощност на процесора, архитектура на драйверите, на звуковия интерфейс, тип на връзката, хост програма, плъгини, скорост на хард диска и т.н.

С вградената звукова карта резултата (особено при използване на софт емулации на китарни усилватели) винаги ще е близък до плачевния - латенции от порядъка на 1 секунда не са изключение, а по-скоро правило. Дори и при използването на сочените като панацея от някои недотам запознати колеги драйвери ASIO4All пак няма да има кой знае какъв ефект, тъй като предназначението на тези драйвери е да емулират (разбирай направо - лъжат) хост програмата, че има ASIO (AudioStreamInputOutput) хардуер, в резултат на което те са просто един междинен слой между стандартните за Уиндоуз WDM (WASAPI при по-новите версии от Виста насам) драйвери, и, поради същото, допълнително внасят закъснение на сигнала. Изхода е в някои от низкобюджетните карти, най-добре PCI, PCIx - при тях латенцията е най-малка. Но при ноутбуците този вариант (естествено) отпада поради очевидни причини. Следват бюджетни решения на базата на USB или FireWire, като последния вариант все повече отива към графа "забравени технологии". Та в този ред на мисли - погледни някои от не най-евтините варианти за USB аудио интерфейси. И да - в случая Беринджер е мръсна дума :girl_witch:

Разгледай M-audio, Presonus, Line6, комбинираните решения на Yamaha, бягай от Таскам, че те така и не се научиха да пишат свестни драйвери (лично мнение, подплатено с години борба с техния съпорт)

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което искам да мога да правя е да запиша един трак, и след това да пусна да записвам пак, едновременно слушайки вече записания трак, и да записвам отделен втори, трети и тн (съвсем банално
Аз съм абсолютен лаик с компютрите,но ползвам Куул едит про,както описваш за траковете ще ти свърши работа.Дали с амп симулатор или скайп микрофон -не забелязвам да ми бави,компа ми е поне на 13год,IBM.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз записвам по същия начин и нямам такъв проблем а пцто ми не е много младо .Като записваш изключи всички други програми за да не цокат ресурсите и пробвай да преинсталираш драйвъра на звуковата карта .При мен също се получават едни такива прескачания на плейбек уейва докато записвам но рядко и предполагам че е от звуковата карта защото това си и създава доста работа хем обработва изходния сигнал хем входящия. Та както ти предложиха по горе пробвай няква алтернатива за хардуер на компа предполагам ще изчезне.А имам и идея да пробвам точно със усб хардуер да го ползвам само за инпът предполагам че ще става по добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:punk_guitar: @presly ,не знам за "ноутбуците",ама аз съм с ноутбук и латенцията с ASIO драйверите ми е около 12-13 милисекунди,което е почти нечуваемо от човешкото ухо,така че не знам за какво говориш,че отпада като вариант за тях..

 

п.п.Въпреки всичко смятам да си закупя аудио интерфейс,но не заради латенцията,а заради по-доброто качество на звука.Всеки да си прави сам изводите после кое му е по-изгодно или по-удобно.

Редактирано от crionic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не четеш Внимателно :

 

Изхода е в някои от низкобюджетните карти, най-добре PCI, PCIx - при тях латенцията е най-малка. Но при ноутбуците този вариант (естествено) отпада поради очевидни причини

 

А очевидните причини са, че такава карта няма как да я ръгнеш на лаптопа си :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.