Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на кремонска китара в Кремона - Казанлък.


Recommended Posts

Бях позабравил вехтата ми 20 (или повече) годишна кремонска ел.китара. Бях я поръчал на майстор Стойчо , вечна му памет, и с мно любов и желание я влачех къде ли не в бурните рокаджийски времена. Адаптерите бяха свързани по моя схема и вадеха неподозирани звуци. После я оставих в гардероба, свирих на кухарки, на други електрички и така до тази година. Преди няколко месеца и издухах праха, за да и оценя състоянието. Беше очукана отвсякъде, лакът ужасен, фретборда и прагчетата бяха износени, ефектите, които бях вградил в нея отдавна не ме интересуваха, а дупките за допълнителни щракалки зееха грозно. Хубавото беше, че това е сет нек китара, направена от явор и махагон, с добър тон и баланс. Определено не беше за изхвърляне, а и за продаване не ставаше.

 

Реших да си направя подарък, като възстановя старата метла. Отидох в Кремона - Казанлък и се срещнах с майстора, който беше останал от онова време. Слава Богу, че ме позна - от дете съм посещавал тази фабрика заради поправки на счупени от мен инструменти, а после и за нови. Та майстора ми каза в прав текст - Не се занимаваме, не ремонтираме. Мога да ти я направя, но ще стане бавно. Съгласих се на този вариант.

 

Свалих хардуера от китарата, направих списък с желанията си, нарисувах шаблон за новата плочка отпред и занесох всичко в Кремона. Беше края на лятото. Днес си взех китарата - изшлайфана, закърпена. лакирана, с нови прагчета и пластмасови капачета по кухините и нова плочка отпред. Мирише на чисто нова - както миришеше, когато я взех от фабриката преди много години.

Ето точно тази миризма ме вдъхнови да започна да пиша тези редове.

 

Ремонтът струваше колкото втора ръка китайска китарка, но поне за мен си заслужаваше. Предстои да я накича с джунджуриите и предусещам удоволствието. Ще има и снимки. Благодаря на МАРК В за ключовете - много я отварят!

 

Изводи дотук:

В старите метли има много хляб, особено ако са от качествен материал.

В Кремона не искат да ремонтират китари и не ги занимавайте с такива поръчки. Предпочитат да произвеждат нови акустични инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък искам хубава светлинам за да я снимам.

 

Трябват ми и две рамки за хъмбъкери, черни, flat top. Някакви идеи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази тема ме отнесе към неподозирани спомени :) , когато преди близо 25 години ревнах на баща ми за електрическа китара. След като му омръзна да го врънкам, през общи познати намерихме някакъв майстор от "Кремона" и се вдигнахме с колата до Казанлък. Там го намерихме човека, не му помня името (само помня, че беше с някаква синя престилка) и след като надълго и нашироко му обяснявах каква китара искам ( на моите години тогава обясненията се състояха в това каква форма и цвят да има китарата, а също така и да има тремоло за яка жица), човека каза, че чакали някаква пратка чаркове от Тайланд, ако съм искал качествена китара, да съм изчакал. Ходихме 3-4 пъти, баш майсторът отнесе няколко туби с вино :) , май и някаква дребна сума на ръка, обаче електрическа китара с тайландско тремоло от Кремона не видях. Така че хората там май още от отдавна предпочитат да правят нови акустични инструменти. Само че клиентът не го разбира веднага.

 

P.S. Сори за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Трябват ми и две рамки за хъмбъкери, черни, flat top. Някакви идеи?
Виж при Капъша (муз.магазин),ул Г.Вашингтон 4,безистена до книжарницата - срещу катедралата се пада.

май на 2 се пада,на 4 са колелата.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аааайде бе, какво стана с тази китара? Още ли отлежава? Снимки и семпли искаме! Или се отказа вече?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отлежава, да. Свиря си на другите китари, при това не много често.

Трябва да я метна на Евтим да и сложи един истински нът, че текущия нещо не ме кефи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.