Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да свирим сола?


neo118

Recommended Posts

Ако стане прекалено фалшиво ще дразниш тези които имат слух,

Солата никога не са фалшиви, просто акомпаниращите понякога свирят фалшива хармония :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам ти да започнеш да си вадиш и да свириш сола на различни групи. Мисля че това е най лесния(и най-разпространения) начин да се научиш да свириш сола. Може да си вадиш от разни табулатури, или клипове от интернет, но по- добре би било от уредба( т.е. като слушаш) - пускаш, спираш и така. Аз навремето бях изпотрошил касетофоните в нас.

От начало, ще започнеш да си избираш по-леснички за свирене сола(съвсем елементарни си подбирай в началото). След като си извадиш и изсвириш съответното соло обаче, много важно е (даже задължително) да разбереш какво всъщност свириш, т.е. хармонията и тоналността в която свириш. След 2-3 месеца ще започниш и сам да си инпровизираш.

Зависи какво имаш предвид под лесни сола . Има бързи сола които са елементарни откъм композиция и изискващи единствено техника , но има и бавни сола обикалящи целия гриф (някои на Блекмор) и само по слух някой начинаещ би се узорил :Д но да този метод с ученето на чужди сола помага много. И като оттренираш 3 - 4 техники и ако знаеш разположението на нотите по грифа ще можеш да ги правиш.

Ето тук и един сайт от който можеш да си гледаш скали има бих казал приличен избор

http://www.all-guitar-chords.com/guitar_scales.php

също така влизай във гитар ликс в същия сайт някой хора качват интересни попадения.

Редактирано от hendrixxx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, аз когато започнах солата забелязах кои тонове ми звучат добре и ми станаха солата, ето я скалата, ако ти харесва я ползвай:

1. В прагчета(коя да е струна): 0|2|3|5|7|8

става и по-надолу ,ако му хванеш цаката.На мен ми харесва, ако на вас ви харесва си е негово мнение.

 

то и аз не знам много ноти, ама ползвам и последователни прагчета понякога... а намерих и една картинка която е интересна :D и в може да се прилага при много акорди , след като се прочете още малко.

 

A-Minor-Pentatonic-Scale-5-Positions-For-Guitar.gif

 

на картинката е показана ЛАминор пентатоник скалата (започваща от 5 прагче на 6-та струна. ако преместиш за дапочва от 3-то прагче ще стане СОЛминор скала и т.н. по лесен начин е да пробваш върху дадената хармония от кое прагче ще се получи най звучно и точно. при по сложните хармонии може да се наложи да се модулира, да се премества и връща в същата тоналност, октава и т.н. с времето ще ги разбереш

 

друг начин е да движиш по тоновете на съответните акорди, и с тях да си правиш опити...или арпежи...

 

"на който не му харесва, също си е негово мнение"...

Много фундаментален спор се заформи, та да взема да се изкажа с няколко думи и аз. Според мен всяка пръстовка трябва да се разглежда винаги в контекста на определен тонален център. Значи, след като в цялата тема си говорим за Аm, в нея влизат следните степени: A,B,C,D,E,F,G. Ако хармонизираме тази гама използвайки темперирания строй получаваме следните акорди: Am,Bdim,C,Dm,Em,F,G. Понеже минорната пентатоника е изградена от 1-та,3,4,5 и 7-мата степен на лада Am то тогава следва че:

Първата пръстовка е основната пентатоника, покриваща акорда Аm, следващата е мажорнa пентатоника от C, следващата е минорна пентатоника от Dm, следващата е минорна пентатоника от Em и последната е мажорна пентатоника от G.

Редактирано от jocker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе... Академична дискусия за чудо и приказ.

 

 

ПЕНТАтоника - 5 тона (без да броим междинните за украсяване на блус звученето). Къде по грифа ще се свирят с какви пръсти, с коя ръка, няма значение, пак са си тези 5 тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jocker, С риск пак да се озова в спор, смятам да не се съглася напълно.

Само Аm и С са ясни че са : А- минор и С мажор. Другите не са определени защото нямат всичките 1ва, 3та и 5та степен за да се построи акорда.

Поне така съм го разбрал аз де .

И ще ти дам пример. Em пентатониката например не съответства на тази от картинката нали?

 

 

Тая тема може ли да се прекръсти на "Как да не свирим сола?" с подзаглавие "пишейки във форума" :D

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неизбежно е по някое време да стане голяма мешаница в главата - тоналности, ладове, акорди, схеми, пентатоники...

 

Ето няколко съвета за изграждане на стабилна база, над която да надграждаме:

 

- Сдобиваме се с учебник по теория на елементите (известна още като елементарна теория). Много е препоръчително да е на български, понеже дори и да ви е на високо ниво чуждият език, това все пак не е лесна за усвояване материя и изисква време - т.е. ще стане по-бързо и по-лесно, ако зацепваме колкото се може повече.

 

- Редовно се консултираме с учебника и в крайна сметка започваме да боравим точно с определен набор от понятия. Много е важно да можем да смятаме интервали, да знаем какво е лад (на английски - mode), какво е тоналност (key), какво е пентатоника.

 

- Когато имаме такава база, можем много по-лесно да се ориентираме и да проверяваме дали това, което си мислим, че сме разбрали, наистина е така.

 

- Постепенно разширяваме "твърдите" си знания, превръщаме ги в познания (т.е. придобити от опит знания) и създаваме подредена система от връзки в главите си. (Това е съвсем необходимо за импровизиране "не по слух".)

 

- Имаме си едно наум, че по всяка вероятност в Интернет, от приятели, във видео уроци и т.н. ще срещнем неточна и дори грешна информация. Това, че Джейм Хетфийлд да речем не вдява от теория, не означава, че е лош музикант. Просто на нас ни вършат работа тия, дето разбират и могат да ни посочат пътя, да ни улеснят развитието.

 

(списъкът е безкраен...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има няколко начина:

 

1.: Този е най-труден: "Хваща" се един тон, който отзвучава много, като през това време се добавя вибрато, микрофония, "ръчка" и др. под. фокуси. В неразвит вариант, за пример бих дал фийдбека на Гари Мур :girl_cray2:;

 

2.: "Хваща" се един тон, който се свири много бързо. Може от време на време да се мести нагоре нодолу по грифа, но много рядко. Справка - Сантана.

Ако бързият тон се мести често по грифа става Бисер Рачев;

 

3.: Свири се много бързо, без значение какво, важното е да е много бързо. Ако слагаш и паузи от време на време, направо започва да прилича на истинскомузикантско соло;

 

4.: Кърт Кобейн - няма значение какво, къде и как си "хванал" и свириш, важното е да си с китара, насочена към усилвателя и точно пред него.

 

 

Може да се правят и комбинации от изброените варианти, като това дали е "нацелен верният тон" няма значение ако се прави с отношение. Заеби ги тия схеми и точки по-горе :girl_cray2: Поне в началото.

 

Има и други възможности, но те са за напреднали, но пък повечето "напреднали" изобщо не могат да свирях по изброените методи (особено точка 1), така че, блъскай и режи глави :girl_cray2:

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то май Свилен е най-прав !! Бичи си там както ти е кеф и това е:thumbs_up:Резачка да има това му е майката :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Здравейте,

Процеса на учене поне за себе си съм го организирал на три етапа.

1. Разучаване на солото и изсвирването му самостоятелно.

2. Изсвирването му върху ритъм секция на песента, изсвирена и записана от мен.

3. Изсвирване върху бекинг трака на песента.

На последния етап за някои песни, просто другите инструменти ме объркват, как да преодолея това затруднение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.