Jump to content
Българският форум за музиканти

Проект Gibson Les Paul '50 - Esp Eclipse Etc.


Recommended Posts

С един приятел замислихме преди време проект (за следващото лято при добри условия - най-вече финаносови) да се опитаме да направим от Gibson Les Paul модел от 50 или 60-те на 20 век (ако греша ме поправете не съм много наясно с Гибсъните), та от един такъб модел да направим китара от типа на ESP Eclipse. И двата вида са с подобни форми имат съвсем малки разлики според мен и разполагам със схема на Gibson Les Paul. Аз не разбирам от дърводелстване и електроника за разлика от приятеля ми, но пък имаме идеи как да стане нещо от типа на ESP Eclipse II. Разликата е че съм харесал характеристиката на един друг модел китара а не точният еклипс а именно те са :

Body: Alder

Neck: Maple with Black Binding

Finger Board: Rosewood

Construction: Neck-thru-body

Scale: 25.5"

Tuners: Gotoh

Bridge: Original Floyd Rose

Hardware color: Chrome

Fret: 24 Xtra Jumbo

Neck Pickup: EMG 81

Bridge Pickup: EMG 81

Control: 1 Volume. 3 way Toggle Switch

 

къде бих могъл да намеря Елша из България? На каква цена мога да намеря яворова дъска за грифа и какво още трябва да знам?? Има ли и палисандър защото аз лично досега не съм намерил да се продава някъде палисандър. От къде или от какво се правят прагчетата за да ги поставим после по грифа, нещо специфично което трябва да знам за конструкцията Neck-thru-body, за тунерите Готох какво точно ще рече това, по-лесно ли се работи с Floyd Rose от обикновенните струнници?

предварително благодаря на всеки които ми даде повечко информация за тези неща за да имам някаква яснота и да може все пак с приятеля ми като намерим време а най-вече и повечко финанси да се пробваме с този проект.

П.С. до някъде предполагам, че ще се базираме на инструкции на подобни клипове :

(схемата е подобна като тази която имат и ползват) Редактирано от rzk465
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

Пу пу за момент си помислих, че искате живо, налично, истинско Гиби да го направите на ESP Eclipse...пу да не дава Господ....:)

 

BassTraffic & още доста други лютиери из форума могат да дадат адекватна информация за дървесината. Така обаче като чета - ще е сериозен експеримент (най-вече експеримент :) ). Но всеки е започнал отнякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да се опитаме да направим от Gibson Les Paul модел от 50 или 60-те на 20 век (ако греша ме поправете не съм много наясно с Гибсъните), та от един такъв модел да направим китара от типа на ESP Eclipse.

:) Това като го прочетох така написано, звучи като че ли искате от винтидж

Гибсън да стъкмите ESP.

Вероятно нямаш това предвид, но така изглежда.

Иначе успех с начинанието, ще имате нужда...

 

Редакция:

Пу, Сънчо е с една броня пред мен. :offtopic-001:

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ммм исках да кажа, че от Gibson Les Paul както ги знаем стандартните да измаисторим със схема за такава китара, китара която като визия и дизайн по-скоро прилича на тази (най-долу на страницата Eclipse-II FR) http://www.espguitars.com/guitars_eclipse.html извинявам се, че не се изразих правилно но този Еклипс съдя за формата му е приблизителна до тази на Гибсaн ЛП. все пак чертежа не е на ESP Eclipse, а на Gibson Les Paul.

Редактирано от rzk465
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи без да се сърдиш, ама това твоето си е абсолютна стрелба в тъмното. Само че с гранатомет.

Ето все пак някои отговори:

 

От къде или от какво се правят прагчетата за да ги поставим после по грифа?

Прагчетата се купуват готови или като цяла пръчка ( примерно нещо такова ) или предварително нарязани (ето така ). Някои лютиери са популярни с това, че сами изработват прагчетата си, съмнява ме обаче ти и приятеля ти да се справите с тази задача. Освен това намирането на прагчетата остава най-малкия проблем. Трябва да се има предвид, че след като се набият следват продцедури по изравняване, оформяне на коронките и други прецизни операции, без които е невъзможно да се мине.

 

Нещо специфично което трябва да знам за конструкцията Neck-thru-body?

Нек-тру конструкцията се отличава с това, че при нея грифа не е захванат към тялото с видии като при болт-он или с лепило като при сет нек конструкциите. При нея дъската, която оформя грифа продължава през тялото на китарата. Самото тяло се оформя, като към тази дъска от двете страни се залепят още две парчета дърво.

Ето тук може да видиш една заготовка за гриф на нек-тру китара.

 

За тунерите Готох какво точно ще рече това?

Готох са популярна фирма, произвеждаща китарен хардуер (ключове, бриджове, тремола и т.н.). Тук можеш да разгледаш различни модели ключове с тази марка.

 

По-лесно ли се работи с Floyd Rose от обикновенните струнници?

Никак даже. Флойда си е тремоло, при това бих казал капризно тремоло. Има си определени изисквания към това как ще е монтирано, как се интонира и така нататък.

 

Надявам се да съм бил полезен. И понеже за акъл не вземам пари ето един съвет: Ако не сте наясно какво правите - не се захващаите. С малко търсене из нета могат да се намерят доста хубави и изчерпателни книги обясняващи стъпка по стъпка изработката на електрически китари. Дори ако се поровите малко из темите назад може да намерите една книга, която един колега беше пуснал за свободно изтегляне. На английски е, надявам се да не е проблем чак толкова. Също така из форума има някои интересни теми, описващи изработка на китари, където са посочени и конкретно допуснати грешки. Първо почетете малко, потърсете малко клипчета и други шашкании из нета, касаещи китаростроенето и едва когато сте напълно наясно с тези неща се пробвайте. В противен случай рискувате просто да съсипете известно количество качествен материал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако разчитате на клипчета от итернет ще ви е трудно да се справите иначе единственото което не ми допада че искате да слагате на такава китара флойд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и аз реших да правим една космическа сувалка,ама....както и да е, ето моя принос строене на ел. китара от а-я :thumbs_up:

 

П.П.Иначе всичко останало, включително и дървесината може да получиш от "Stewart McDonalds".Са, колко ще ти харесва цената...

Редактирано от rockozaurus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи пропуснах да отбележа и този факт - Гибсън ЛП е с мензура 24,75", а Еклипса е с 25,5". Ако свалиш размерите от ЛП със сигурност няма да се получи. Може и да стане някаква китара, но със сигурност няма да е тази, която си мислиш, че правиш. Също така ЛП е с 22 прагчета (поправете ме ако греша), а характеристиките на тази, която си посочил е с 24. Тоест със сигурност ще е необходимо сериозно преизчисляване на цялата история. Сигурен ли си, че знаеш как става това?

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Деца, не си играйте с дърводелски машини и нищо-неговорещи-ви инструкции от Internet. Въпроси от сорта "Какво са ключове Gotoh?" са абсолютно тъждество на "Какво са колите SUBARU?". Относно "струнниците" Floyd Rose - с тях се борави много-много трудно, особено когато в играта се включи напълно начинаещ.

 

Пич, ако за теб най-добрата китара е RZK-йката, вър' си я вземи да видиш какъв цуй е (защото май оценката ти се базира само, единствено и изцяло на промо-клиповте от LIFAD, където си я видял тая китара за малко), после иди пробвай KH2-йката, после пробвай нещо друго, стигни до извода, че Floyd не е за тебе, нито пък нечия сигничър китара като цяло, па върви си купи един твой инструмент накрая, който да пасва на тебе лично и мирясай. Или, ако толкова много държиш да имаш custom китарка, лютиерите от форума ще се радват да те изслушат (надявам се :thumbs_up: ).

 

Само съвет.

 

Тук искам да вметна, че нямам нищо против signature китарите (или "подписките", както ги зова накратко), но за мен те са оправдана покупка, когато са налице следните условия:

 

1. Сте професионален, кадърен музикант

2. Сте почитател на китариста, чиято signature китара купувате, за да свирите също такъв стил музика, с какъвто ви е захранило вдъхновението получено от въпросния звезден китарист

3. Пробвали сте всякакви други инструменти, но единствено тази китара ви пасва най-много за конкретния стил музика

4. Имате налични евро в излишък, за да си позволите безбожно скъпия за (не)редов(н)ия музикант лукс

 

или

 

1. Сте колекционер и трябва да имате И тази премиум-китара на стената си

2. Не ви пука к'ви кинти струва, бъркате в другия джоб и вадите златната карта

 

 

Ама да тръгнеш да си купуваш кашони, за да си сглобиш Ферари, при положение че още не си сядал зад волана на Москвича ...

 

Между другото, същите wanna-be пишлемета ги има, бол, в Herzeleid.com форума. И там обяснявах за тия работи, ама малко от тях чуха. Разликата тук е, че тях не ги бърка да извадят спестените си през лятото 3600 AUD и да платят за ESP RZK-II, докато ти едва ли можеш да се похвалиш със същото.

 

 

Най-добри чувства, между другото. Ако все пак стане китарата и не сте си надробили ръцете на блокчета от LEGO с циркуляра, нямате трески в гъза си и сте разбрали що са ключовете Готох, ще се радвам да видя снимки и да чуя семпли.

 

П.П. Прав си за ХХ-тия век, наистина оттогава са Gibson Les Paul. Връзката между магнетизма и електричеството я откриват чак в края на XIX в. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че Rammkopf изчерпа темата и даде нужните напътствия към младите китаростроители.Според мен няма какво да се добави към казаното по горе,още повече съдейки по първоначалния пост от който си личи че вие момчета си нямате и елементарни познания по дърво обработване а също и по изчисленията нужни за да се получи една китара.Все пак ви желая успех и внимавайте с инструментите.Много дърводелци ходят без пръсти а за музикант човек това е фатално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам! Искате да окепазите една скъпа китара, за да получите по-евтина. Защо ви е, като можете да я продадете и да си купите готова, пък ако ви е такъв зор да направите китара ,купете си направо заготовки и си я направете!

Редактирано от bustard
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря на всички за коментарите ви и съветите :wallbash:. колкото до въпроса кой от двама ни разбира повече от дървета, китари и изобщо майсторлък, това е въпросният ми приятел, а аз съм този дето дрънка :) ще имам предвид казаното от вас. към Rammkopf - да луд фен съм на Rammstein и на Richard Kruspe, свиря доста тяхни парчета и собствена музика в този стил, също и на Emigrate пак основана от Круспе, и да фен съм на серията китари които е измислил и поръчал. не съди от концерти, защото съм я виждал на снимки доста добро качество а лятото (не искам да се фукам) но съвсем случайно докато бях на гости в Германия при едни близки ме запознаха с Круспе и видях на живо китарите му ESP RZK-1, RZK-2 а ако искаш толкоз да чуеш нещо от мен в този стил, кажи ми къде да ти пратя някой кавър (за съжаление не е добро качество записахме го на лаптопа, но мисля стават и са само инструментални тъйкато нямаме мъжки вокал, а момичетата няма как да се дерат) и пак благодаря за съветите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Не, бре. :) Те имат само чертеж на Гибсън. На базата на чертежа, плюс малко фантазия, да си направят друга китарка.

 

rzk, aз свиря всички парчета на Щайн, както и повечето на Emigrate. Водя се основен табер на Rammstein в нета и с екипа ми държим единствения сайт само с табове на песни на Rammstein. :wallbash: И съм си фен на Паул, извинявай. Рихард е забавен човек, но само толкова. :rulez: А за кавърите - аз ползвам Acid Planet и YouTUBE.

Редактирано от Rammkopf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.