Jump to content
Българският форум за музиканти

Генерален въпрос или "нещо не схванах"...


Yo The Real

Recommended Posts

Здравейте! Значи всяка втора тема тук е "дали тази китара е добра", и това дразни 70% от потребителите. Нормално. Само дето въпроса ми не е свързан с това. Въпроса ми е КАК разбираме коя китара/кое кубе/кой ефект е добър/лош.

 

Пример : Темата за "хубаво кубе <> лоша китара или хубава китара <> гадно кубе" 50% беше в това как кубето прави голямата разлика, след което в няколко други теми се споменава как дори различния фингърборд ти обръща звука на 360 градуса.

 

Въпрос 1 : Как решаваме дали едно кубе е хубаво или лошо, след като според второто твърдение в пример 1, китарата прави звука, т.е. от къде да знаем коя китара е "стандарта" ?

 

Въпрос 2 : Как да знаем дали дадено педалче е добро, след като то вероятно ще звучи по съвсем различен начин в две различни вериги (ала Гибсън -> педалче -> Маршал Плекси и Скуайър -> педалче -> Фендер ФМ15), т.е. при толкова теми "кой дистър да си купя" (и толкова забележки + още толкова противоречия), как наистина знаем кое?

 

Въпрос 3 : Ами китарите? Един наистина уважаван съфорумец каза в темата за "гадно кубе/хубава китара или обратното", че ако е хубаво кубето ти, разликата във Фендер и Скуайър ще е минимална. WTF? Значи да си купя един Маршал за 2000 лв. и да си карам с Корта, понеже и да си купя Гибсън, то същата работа?

 

Въобщеееееееее, нещата се изчерпват до "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? Как знаем как звучи едно кубе, като при всяка китара ще е различно? Как знаем как ще звучи едно педалче, като това ще зависи поне наполовина от това какво има от двете му страни? Как знаем коя китара е по-хубава/по-добра/по-гадна, като и тя във всяко кубе ще звучи различно??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато ти попадне нещо добро за твоя вкус просто ще го усетиш и ще знаеш:" е това е нещото , което искам да имам". В последствие може да се окаже че си сгрешил , но това ще е само защото напредваш и вкусовете ти се променят. Според мен няма кой нае какво за схващане. Купувай си това което ти харесва в момента и можеш да си позволиш, а всички знаем че по принцип няма място за компромиси- добра китара, добър кабел, добър усилвател, добро вдъхновение, добро питие и т.н. все добри работи за да ни е добър и живота, но уви трудно се постига :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, това го знаех. :) Не мисля, че някога пак ще пусна тема с питане "това става ли?" във форума. Просто питам, след като толкова хората се дразнят от питанията на новите във форума, знаят ли те самите какво пишат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои знаят, други си мислят че знаят, но сега аз не схващам - теб какво те тревожи?

А и тези които наистина се дразнят не би трябвало да вземат участие в такъв вид теми.

Освен това Форума си е много хубаво място, като изключим раздела в който се намираме в момента :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с последното твърдение, въпреки че това е любимия ми под-форум. Мен какво ме тревожи? Тревожи - нищо. Просто по принцип такива съвети се дават от наистина умни и уважавани хора във форума, които надявам се наистина могат да отговорят на въпросите. :) Може би тази тема някак ще понамали даването на "уместни" съвети (или най-добре да намали "уместните" въпроси). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Посвири още известно време и ще видиш как ще започнеш да се доверяваш повече на себе си, отколкото на съфорумниците. Няма шаблон или генерално определение коя китара, амп или ефект е хубав/а или лош/а, има изградени стереотипи, но въпреки това дадена китара може да е хубава за теб и лоша за мен, освен това трябва да се вземе под внимание съотношението цена качество и общо взето още куп относителни работи, вариращи за всеки по отделно.

Хубава китара/хубав амп. Да генерално за звука е май по-добре хубав амп с не толкова "хубава" китара отколкото обратното, но пак няма как да заключиш, че ако имаш Маршал плекси можеш да си бичиш с корта и ето защо. Купи си Маршал плекси и виж дали няма да те засърби да си купиш нещо по-удобно и по-добре звучащо от Корт или ако щеш по-"хубаво".

И в крайна сметка като отделиш всичко относително и всичко, което е въпрос на вкус остава като по-твърдо правило, че тонът и звукът ако щеш идват основно от пръстите, така че ако си кадърен и те бива, то и с по-скромен риг...мисля няма смисъл да продължавам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да те объркам още повече ще ти кажа, че ти с гадна китара и кубе можеш да свириш и изкарваш звук много по-успешно от мен с първокласното оборудване (не че го имам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ееее човеко не ги вини новобранците толкова. Все пак никой не се е научил научен, а и стандартна китара и кубе няма. Ако не спямят и флудят излишно на тебе кво ти пречи. Нека си питат. С питане и до Цариград се стига са казали хората. Само да не преклаляват де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако питащите са наясно първо със себе си, каква музика ще свирят, в кой ценови клас ще пазаруват и до колко сериозно ще се занимават, това ще улесни избора.

За съжаление отговора на тези въпроси изисква доста опит, купуване на инструменти пробването им в дадена ситуация и така нататък. Това изисква средства и време, и малко хора тук разполагат и с двете. Още по-малко искат да пишат по тези теми, заради спречкванията им с всезнайковци, разполагащи с много свободно време и виртуален опит. Мисля, че всичко се постига с времето и според упоритоста на човека.

Аз примерно се старая да давам само съвети, само когато са близки до моите занимания, стилистика и опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се опитам да приключа подобни дискусии и същевременно да перифразирам една друга приказка, ще кажа

 

Един чейн е толкова добър, колкото най-слабото звено в него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:ok: А, как знаем кое е най-слабото звено в чейна? :) "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? - пита автора на темата и порочният кръг се затваря и завърта до безкрайност! :greenangel:

Май някои неща са въпрос на личен вкус! :yes: Спомням си преди 30г. един много известен(още тогава) български китарист отиде в студиото на радио София да прави запис на китарата си със стар и ефтин(до/под 100лв) соц. лампов радиоприемник(от завод "Ворошилов"- не помня марката), защото този звук много му харесваше. Онези "спецове" там реагираха така - :blink:;):wacko::no::)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид, че не може да свириш на китара за 2000 лева например и да си я включил с хоуммейд кабел или амп за 100 кинта. Затова и звукът, който ще вадиш, няма да е звук като за 2000 лева, а като за 100. т.е. инвестициите трябва да се разпределят равномерно, а не да се чудиш защо не ти се получават6 нещата, въпреки че си се изръсил много за нещо, а за друго си се стиснал.

Редактирано от bmo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:hooray: А, как знаем кое е най-слабото звено в чейна? :) "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? - пита автора на темата и порочният кръг се затваря и завърта до безкрайност!

 

Ей тука е истината! Перпетуум мобиле! Това движи форумите по цял свят във всичките им форми. Такива въпроси винаги ще има, за добро или лошо. А иначе въобще не съм съгласен, че само новите питат. Всеки има нужда от съвет в определен момент. Разликата е в това как е зададен въпроса. И друго - това как звучиш в домашни условия е едно а какво се случва на сцена /ако я докараш до там/ е съвсем различно! Стандарта ти отива на кино... Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.