Yo The Real Публикувано Ноември 12, 2010 Публикувано Ноември 12, 2010 Здравейте! Значи всяка втора тема тук е "дали тази китара е добра", и това дразни 70% от потребителите. Нормално. Само дето въпроса ми не е свързан с това. Въпроса ми е КАК разбираме коя китара/кое кубе/кой ефект е добър/лош. Пример : Темата за "хубаво кубе <> лоша китара или хубава китара <> гадно кубе" 50% беше в това как кубето прави голямата разлика, след което в няколко други теми се споменава как дори различния фингърборд ти обръща звука на 360 градуса. Въпрос 1 : Как решаваме дали едно кубе е хубаво или лошо, след като според второто твърдение в пример 1, китарата прави звука, т.е. от къде да знаем коя китара е "стандарта" ? Въпрос 2 : Как да знаем дали дадено педалче е добро, след като то вероятно ще звучи по съвсем различен начин в две различни вериги (ала Гибсън -> педалче -> Маршал Плекси и Скуайър -> педалче -> Фендер ФМ15), т.е. при толкова теми "кой дистър да си купя" (и толкова забележки + още толкова противоречия), как наистина знаем кое? Въпрос 3 : Ами китарите? Един наистина уважаван съфорумец каза в темата за "гадно кубе/хубава китара или обратното", че ако е хубаво кубето ти, разликата във Фендер и Скуайър ще е минимална. WTF? Значи да си купя един Маршал за 2000 лв. и да си карам с Корта, понеже и да си купя Гибсън, то същата работа? Въобщеееееееее, нещата се изчерпват до "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? Как знаем как звучи едно кубе, като при всяка китара ще е различно? Как знаем как ще звучи едно педалче, като това ще зависи поне наполовина от това какво има от двете му страни? Как знаем коя китара е по-хубава/по-добра/по-гадна, като и тя във всяко кубе ще звучи различно?? Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 Когато ти попадне нещо добро за твоя вкус просто ще го усетиш и ще знаеш:" е това е нещото , което искам да имам". В последствие може да се окаже че си сгрешил , но това ще е само защото напредваш и вкусовете ти се променят. Според мен няма кой нае какво за схващане. Купувай си това което ти харесва в момента и можеш да си позволиш, а всички знаем че по принцип няма място за компромиси- добра китара, добър кабел, добър усилвател, добро вдъхновение, добро питие и т.н. все добри работи за да ни е добър и живота, но уви трудно се постига Цитирай
Yo The Real Отговорено Ноември 13, 2010 Автор Отговорено Ноември 13, 2010 Е, това го знаех. Не мисля, че някога пак ще пусна тема с питане "това става ли?" във форума. Просто питам, след като толкова хората се дразнят от питанията на новите във форума, знаят ли те самите какво пишат? Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 Някои знаят, други си мислят че знаят, но сега аз не схващам - теб какво те тревожи? А и тези които наистина се дразнят не би трябвало да вземат участие в такъв вид теми. Освен това Форума си е много хубаво място, като изключим раздела в който се намираме в момента Цитирай
Yo The Real Отговорено Ноември 13, 2010 Автор Отговорено Ноември 13, 2010 Съгласен съм с последното твърдение, въпреки че това е любимия ми под-форум. Мен какво ме тревожи? Тревожи - нищо. Просто по принцип такива съвети се дават от наистина умни и уважавани хора във форума, които надявам се наистина могат да отговорят на въпросите. Може би тази тема някак ще понамали даването на "уместни" съвети (или най-добре да намали "уместните" въпроси). Цитирай
MrDeath Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 Посвири още известно време и ще видиш как ще започнеш да се доверяваш повече на себе си, отколкото на съфорумниците. Няма шаблон или генерално определение коя китара, амп или ефект е хубав/а или лош/а, има изградени стереотипи, но въпреки това дадена китара може да е хубава за теб и лоша за мен, освен това трябва да се вземе под внимание съотношението цена качество и общо взето още куп относителни работи, вариращи за всеки по отделно. Хубава китара/хубав амп. Да генерално за звука е май по-добре хубав амп с не толкова "хубава" китара отколкото обратното, но пак няма как да заключиш, че ако имаш Маршал плекси можеш да си бичиш с корта и ето защо. Купи си Маршал плекси и виж дали няма да те засърби да си купиш нещо по-удобно и по-добре звучащо от Корт или ако щеш по-"хубаво". И в крайна сметка като отделиш всичко относително и всичко, което е въпрос на вкус остава като по-твърдо правило, че тонът и звукът ако щеш идват основно от пръстите, така че ако си кадърен и те бива, то и с по-скромен риг...мисля няма смисъл да продължавам! Цитирай
L.K. Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 За да те объркам още повече ще ти кажа, че ти с гадна китара и кубе можеш да свириш и изкарваш звук много по-успешно от мен с първокласното оборудване (не че го имам). Цитирай
peterko Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 добър инструмент = удобен + хубав звук, може би + красив.... Цитирай
James Hetfield Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 Ееее човеко не ги вини новобранците толкова. Все пак никой не се е научил научен, а и стандартна китара и кубе няма. Ако не спямят и флудят излишно на тебе кво ти пречи. Нека си питат. С питане и до Цариград се стига са казали хората. Само да не преклаляват де... Цитирай
Fashion Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 Ако питащите са наясно първо със себе си, каква музика ще свирят, в кой ценови клас ще пазаруват и до колко сериозно ще се занимават, това ще улесни избора. За съжаление отговора на тези въпроси изисква доста опит, купуване на инструменти пробването им в дадена ситуация и така нататък. Това изисква средства и време, и малко хора тук разполагат и с двете. Още по-малко искат да пишат по тези теми, заради спречкванията им с всезнайковци, разполагащи с много свободно време и виртуален опит. Мисля, че всичко се постига с времето и според упоритоста на човека. Аз примерно се старая да давам само съвети, само когато са близки до моите занимания, стилистика и опит. Цитирай
bmo Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 За да се опитам да приключа подобни дискусии и същевременно да перифразирам една друга приказка, ще кажа Един чейн е толкова добър, колкото най-слабото звено в него. Цитирай
Лими Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 (Редактирано) А, как знаем кое е най-слабото звено в чейна? "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? - пита автора на темата и порочният кръг се затваря и завърта до безкрайност! Май някои неща са въпрос на личен вкус! Спомням си преди 30г. един много известен(още тогава) български китарист отиде в студиото на радио София да прави запис на китарата си със стар и ефтин(до/под 100лв) соц. лампов радиоприемник(от завод "Ворошилов"- не помня марката), защото този звук много му харесваше. Онези "спецове" там реагираха така - Редактирано Ноември 13, 2010 от Лими Цитирай
bmo Отговорено Ноември 13, 2010 Отговорено Ноември 13, 2010 (Редактирано) Имах предвид, че не може да свириш на китара за 2000 лева например и да си я включил с хоуммейд кабел или амп за 100 кинта. Затова и звукът, който ще вадиш, няма да е звук като за 2000 лева, а като за 100. т.е. инвестициите трябва да се разпределят равномерно, а не да се чудиш защо не ти се получават6 нещата, въпреки че си се изръсил много за нещо, а за друго си се стиснал. Редактирано Ноември 13, 2010 от bmo Цитирай
tatkoogi Отговорено Ноември 14, 2010 Отговорено Ноември 14, 2010 А, как знаем кое е най-слабото звено в чейна? "НЕЩО НЕ СХВАНАХ"... Кое е стандарта? - пита автора на темата и порочният кръг се затваря и завърта до безкрайност! Ей тука е истината! Перпетуум мобиле! Това движи форумите по цял свят във всичките им форми. Такива въпроси винаги ще има, за добро или лошо. А иначе въобще не съм съгласен, че само новите питат. Всеки има нужда от съвет в определен момент. Разликата е в това как е зададен въпроса. И друго - това как звучиш в домашни условия е едно а какво се случва на сцена /ако я докараш до там/ е съвсем различно! Стандарта ти отива на кино... Поздрави! Цитирай
Recommended Posts