Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Преди няколко години информирах тук музикалното воинство за неиздаден теоретичен труд в рубриката /Знаете ли, 4е.../ Разви се разгорещена полемика. Но, за съжаление, тази тема сега неможах да я намеря. Затова използвам възможността за нова информация в друга тема. И така...

С удоволствие уведомявам този музикален форум, че от печат излезе дългоочаквана теоретична книга на Христо Питев, с работното название "Композиция със свободни елементи и форма - КСЕФ".

Печатното издание, което държа в ръка, е със заглавие "До Питагор и напред - ново музикално познание". Изд. "Фабер", 2010 - В. Търново. Рецензент - ст. н. с. II ст. д-р Ангелина Петрова. Предговорът е от доц. Марияна Булева. В тази книга е включена и втора студия, занимаваща се с Геометрията на тона. Корицата е дело на Ивелина Николова. Книжното тяло съдържа около 180 печатни страници.

Представянето на книгата в София ще е към края на този месец. Ще се продава вероятно в книжарница "Хеликон". Тиражът е изключително малък.

Отговорено

Вчера /09.11.2010/, в Търновския университет, пред студенти и част от преподавателския състав бе представена книгата на Христо Питев "До Питагор и напред - ново музикално познание" в която е поместена съвременната му теория КСЕФ /вж. по-горе/. Презентатор беше доц. М. Булева. Беше подчертан интереса, в международната музикална общност, към подобени авторови разработки. Предстои превод на тази книга, в която е поместена и музикалната студия "Най-великото откритие - A,G,F,E", занимаваща се с геометрията на струната /тона/.

Отговорено

Честито за издаването. Повече информация за геометрията на тона? От така назованото се насочвам към физическите характеристики на телата и трептенията, в частност - на струната, към разделянето й, обертонове и тембър, ролята им във формирането на звукореда и тоналната система, които са предмет на музикалната акустика.

Отговорено

Имаше преди време един човек, дето беше написал някаква книга, май беше същия Христо Питев и тогава искахме да даде някакви примерни композиции, направени по тази система, май така и не даде, или пък даде едно нещо, дето не съм сигурен точно какво беше. Дали ставаше дума за същата теория или се бъркам?

Отговорено

За същия човек става дума. И за същата теория, но претърпяла още две редакции преди отпечатването си: едната на автора, другата - на доц. Марияна Булева от В. Търновския университет. Според мен, книгата си заслужава да бъде прочетена без предубеждения. Така сторих и аз. Много е любопитна, но и иска определени предварителни познания върху Теория на музиката. Както и математика! А за допълнителната студия, включена в същата книга - и малко геометрия!

Отговорено
Честито за издаването. Повече информация за геометрията на тона? От така назованото се насочвам към физическите характеристики на телата и трептенията, в частност - на струната, към разделянето й, обертонове и тембър, ролята им във формирането на звукореда и тоналната система, които са предмет на музикалната акустика.

Да, за това става въпрос. Но и отговори: Защо Централния тетрахорд "Ла-Сол-Фа-Ми" на древните гърци е от Ла? Защо е в низходящ ред, Защо е определен за Централен, Защо по тетрахорди е построена древногръцката музикална система? И още: Как да построим геометрията на обертоновия ред, Защо "ла-то" е "Ла". Тризвучието "Ла-До-Ми" и още много други. Има и приложения: 1. Пълният ред на "сеченията-тонове" 2. За хиатус - тетрахордите 3. и 4. Квантова симетрия на тон-числата по тетрахорди на бихармоничния минор и мажор.

Останалото може да се намери в книгата на Хр. Питев: "До Питагор и напред - ново музикално познание".

Отговорено

Явно има немалко допирни точки с тематиката, която ме интересува и върху която възнамерявам да пиша свои текстове. Част от тези неща всъщност ги разглежда Хелмхолц преди доста време и това наше познание сега лежи до голяма степен върху неговите трудове, като разбира се е доразвито. Както той показва, методът за постройка на музикалната система с тетрахорди е единият начин - чрез "слепване" на тетрахорди, след като са били генерирани и запълнени предвид хармоничната свързаност на тоновете в тях, а най-ранната древногръцка музика била с ограничен диапазон в рамките на тетрахорд. Другият начин за извеждане на същия резултат днес е рационалният метод, както го назовава.

Все пак не мога да не отбележа според мен ненужната натовареност в терминологичния подбор, което трудно може да се види в чуждестранна литература, но за нас е много типично: "тон-числа", "сечения-тонове".

Отговорено
Явно има немалко допирни точки с тематиката, която ме интересува и върху която възнамерявам да пиша свои текстове. Част от тези неща всъщност ги разглежда Хелмхолц преди доста време и това наше познание сега лежи до голяма степен върху неговите трудове, като разбира се е доразвито. Както той показва, методът за постройка на музикалната система с тетрахорди е единият начин - чрез "слепване" на тетрахорди, след като са били генерирани и запълнени предвид хармоничната свързаност на тоновете в тях, а най-ранната древногръцка музика била с ограничен диапазон в рамките на тетрахорд. Другият начин за извеждане на същия резултат днес е рационалният метод, както го назовава.

Все пак не мога да не отбележа според мен ненужната натовареност в терминологичния подбор, което трудно може да се види в чуждестранна литература, но за нас е много типично: "тон-числа", "сечения-тонове".

Може би, трябва да се запознаете!

Отговорено
И не се разбира книгата продава ли се вече или само във ВТУ (В. Търново)? И кога е представянето в София всъщност. Нещо като мостра няма ли, дори и само текст да е? :)

Книгата още не е пусната в продажба. Чака се представянето и в София. Датата се бави поради заетост на презентатора. Иначе, досега да съм ви я съобщил. Малко търпение и това ще стане.

Не зная за каква мостра става въпрос. Пък и не е моя работа това. А поместен текст от книгата във форума има в старата тема "Знаете ли, 4е" в рубриката "Теория и композиция", която открих някъде към 8-ма страница.

В. Търновският университет помогна тази книга да види бял свят. Продажбата ще се осъществи чрез книжарница "Хеликон".

Отговорено

Моля уважаемите колеги, които искат да поместят своите мнения за новата музикална теория на Хр. Питев да изчакат и се запознаят с цялостното съдържание, поместено в книгата му "До Питагор и напред - ново музикално познание". Всички евентуални, кардинално изказани заключения, позовавайки се само на отделни цитати от нея във форума са неприемливи.

• 1 month later...
Отговорено

Вероятно вече някои знаят, че на 17 декември т.г. /петък/ в София е било представянето на книгата "До Питагор и напред - ново музикално познание", за която ставаше реч по-горе. Автор - Христо Питев. Презентатор - акад. Васил Казанджиев. Книгата се продава в кн. "Хеликон" , а отделни бройки има вече и в кн. "Български композитор".

Съжелявам, трябваше да направя това съобщение, както обещах, още миналата седмица, но накои лични телефонни неразбории попречиха на това. За което се извинявам. По-важно е, че тези, които се интересуват от тази материя, могат да намерят вече тази книга по книжарниците.

Да поздравим Христо Питев за този негов уникален, съвременен български музикален труд и с настъпващото Рождество Христово.

Отговорено
А ти ли си Христо Питев? ;)

Не съм длъжен да отговарям на подобни въпроси, но за да се избегнат евентуални бъдещи недоразумения потвърждавам: Не, аз не съм Христо Питев, авторът на съвременния теоретичен труд в областта на музиката "До Питагор и напред - ново музикално познание". Аз, в случая, съм само този, който поради лични симпатии представи г-н Питев пред форума още преди години. Направих го и сега. Защото имаше за какво!

Все пак не мога да не отбележа факта, че както обикновено става у нас, един българин се осмелява да създаде съвременна музикална теория, описва я в книга подкрепяна от доцент, ст.н.сътрудник, дори от академик, успява да я издаде и представи пред обществото и няма кой дори да го поздрави по повод Рождество Христово! Толкова много ли са тези, които ни представят пред света с уникалните си идеи, трудове и постижения? Чудя се, какво трябва да стане, та на българина да му трепне сърцето от гордост при подобна проява на научна потентност!

И да засвидетелства мъничко уважение. Към по-възрастния, по знаещия, по-мъдрия. Към тези, на които това вече не е толкова важно!

Отговорено

^^ Пич, мисля, че от 3тия пост в тази тема правиш антиреклама на господина...

С високопарни излияния няма да набиеш уважение у хората към някои и нещо, за което дори нямат ни най-бегла представа, защото

уважението не е даденост, а се гради
.

Съвсем искрено си признавам, че представянето, което направи на тази книга не ме грабна дори за стотна, защото не разбрах абсолютно нищо за материята на книгата - за каква аудитория е предназначена, ЗАЩО да си я купя? с КАКВО ще ми помогне? Ей такива елементарни въпросчета. Единственото, което чета са някакви увъртяни теоретични думички, които, както и да ми ги сервираш, няма как да изградят нито уважение, нито гордост.

Вярно е, че темата ти има за цел да информира за някакво си събитие, свързано с нещо, което някой е създал и е съвсем в реда на нещата да те питат какво, аджаба е туй нещо. Ти обаче не успяваш да отговориш, което е твоя грешка.

Поздрави :)

Отговорено
^^ Пич, мисля, че от 3тия пост в тази тема правиш антиреклама на господина...

С високопарни излияния няма да набиеш уважение у хората към някои и нещо, за което дори нямат ни най-бегла представа, защото

уважението не е даденост, а се гради
.

Съвсем искрено си признавам, че представянето, което направи на тази книга не ме грабна дори за стотна, защото не разбрах абсолютно нищо за материята на книгата - за каква аудитория е предназначена, ЗАЩО да си я купя? с КАКВО ще ми помогне? Ей такива елементарни въпросчета. Единственото, което чета са някакви увъртяни теоретични думички, които, както и да ми ги сервираш, няма как да изградят нито уважение, нито гордост.

Вярно е, че темата ти има за цел да информира за някакво си събитие, свързано с нещо, което някой е създал и е съвсем в реда на нещата да те питат какво, аджаба е туй нещо. Ти обаче не успяваш да отговориш, което е твоя грешка.

Поздрави ;)

Аз ако взема да обяснявам в детайли всеки мой пост, някой друг трябва да ме храни. И въобще защо трябва да обяснявам постоянно нещо, за което е писано и обяснявано от мен, разисквано от други и т.н. още преди две години! Ами в първите ми два "информиращи" поста тук /признати по-горе/ имаше някакво указание къде да се прочете нещо за книгата, теорията и личността на г-н Питев. Е, като не ни се чете, значи и че не ни интересува. Но то не е задължително! Само не корете други за това.