KeRRANGKid Отговорено Март 13, 2006 Отговорено Март 13, 2006 (Редактирано) За траш те оправя и Drop D - Trivium бичат така, а те не са от вчерашните. Drop C също идва блажко. Така свирят As I Lay Dying, SOAD в първите три албума и ако се не лъжа - Machine Head. Според мен най-добре е ти сам да си експериментираш с различните строеве и сам да откриеш този, който най ти допада. Хващай брадвата за врътките и почвай да чегърташ :guitar: Редактирано Март 13, 2006 от KeRRANGKid Цитирай
gently Отговорено Март 13, 2006 Автор Отговорено Март 13, 2006 мерси много)) значи от всичко написано реших да си взема един тунер по нататък като сабера пари)а някви по евтини от посечения по доло дали има? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 13, 2006 Отговорено Март 13, 2006 Главната прецаквация при смъкването на китарите е, че им отиват интонациите, и започват да бият струните в прегчетата. Затова единственото свястно решение на въпроса е да имате една китара със да кажем средно дълга мензура, с 0.09 - 0.42 струни, настроена в МИ, и друга, по-здрава, по-дълга китара, направена за струни 0.10 , или 0.11, и настроена и интонирана на РЕ, или ДО. ДА се слагат 10-ки и особено 11-ки на китари, направени за 9-ки най - малкото ще разшири гнездата на магарето/ заключването/ флойда/бридж-а, а да не говорим, че се измята грифа. Ако после искате китарата да си свири пак нормално, цената на ремонта ще е в ценовия диапазон 30 - 200 лв. Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Март 13, 2006 Отговорено Март 13, 2006 Малко офтопик е това, ама, Евтиме, ще обясниш ли на младото какво е мензура? Цитирай
npace Отговорено Март 13, 2006 Отговорено Март 13, 2006 абе казано на човешки - срендо дълга китара мензура, ако не се лъжа, е дължината от нъта до бриджа иначе всъщност ако знаеш какво да правиш с тръс рода единствената реална прецакня от от сменянето на дебелината на струните е, че ти се разширяват дупките на нъта. а интонацията се коригира с няколко часа играчка Цитирай
DaftFunk Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 Мензурата се дели на 2 равни части 1. от нът-а до 12-то прагче 2- от 12-то пр. до струнника. Трябва да циепят средата тия две рязстояния. Сорри за офтопика ма нали се образоваме тук Цитирай
DaftFunk Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 Главната прецаквация при смъкването на китарите е, че им отиват интонациите, и започват да бият струните в прегчетата. Затова единственото свястно решение на въпроса е да имате една китара със да кажем средно дълга мензура, с 0.09 - 0.42 струни, настроена в МИ, и друга, по-здрава, по-дълга китара, направена за струни 0.10 , или 0.11, и настроена и интонирана на РЕ, или ДО. ДА се слагат 10-ки и особено 11-ки на китари, направени за 9-ки най - малкото ще разшири гнездата на магарето/ заключването/ флойда/бридж-а, а да не говорим, че се измята грифа. Ако после искате китарата да си свири пак нормално, цената на ремонта ще е в ценовия диапазон 30 - 200 лв. Евтиме кво ще рече китара направена за 9-ки !!!??!? И как да знае човек неговата за какви е. Че на китарите не пише за какви струни са освен размера с който ти я продават. Джазменските значи *archtop* китари не знам за какви струни трябва да са..... Питам щото си позволих 0.11. на моята. /от джазменска страст де/ да не си помислиш че свиря някви джангъри / Ама това че дадена китара се прави за 9-ка а друга за 10-ка, 11-ка за пръв път го чувам Цитирай
gently Отговорено Март 14, 2006 Автор Отговорено Март 14, 2006 ми тея дни скъсах стрина и мисля ся да слагам други до сега бях с кирливите 9-вятки но сега съм зе запътил към хибрида 11-10..можели това да повреди нещо моя СТРАТ? Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 (Редактирано) Би трябвало нищо да не стане . Освен да не ти се съберат струните в нъта горе , но това е рядък случай . Aз лично нямах проблеми , но от 9ки минах първо през 10ки и тогава на 11 . Не знам дали това е повлиало на цялата работа . (Грифа ми още не се е изопнал ) Редактирано Март 14, 2006 от RockMan2005 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 (Редактирано) Китарите, които се продават с 9-ки, са предвидели най вече за 9-ки. Особено моделите с тънки грифчета(което стана ТВЪРДЕ на мода у нас, хората напълно забравиха, че тънкия гриф не е задължително най-удобен, а и намалява дължината на тона). Дебелите струни, предназначени за ел.китара имат 20-40% по-голямо напрежение, и извиват видимо грифовете на по-соло-предназначените китари. Те разширяват и гнездата за струните на магарето горе, и флойда долу. След като върнете обратно 0.09 струни, те мърдат леко в по-широкия образувал се луфт, от което звънят леко, и губят енергия. Ако китарата ви струва 200-300 лева, това не е болка за умиране, защото магасрцето ви струва 5 лв, а тремолото - 20-30, а и те и без това не звучат добре и звънят тук таме(което почти не се улавя от скапаните адаптери). Но при хубави скъпи китари, направо ще ги съсипете. Редактирано Март 14, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
DaftFunk Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 (Редактирано) Ок. Аз свиря с китара за 200-300 лева със средно дебел гриф и скапани адаптери. Надявам се че смяната към 011 не е повлияла.. преди това и 10-ка съм слагал./ Но ми е направило впечатление че почти всички китари ги продават с 09. струни .... не мислиш ли ? П,.С я моля те дай примери за марки ( модели ) от "по-соло" и по не соло .. съответно такива за по-дебели струни и такива за по тънки. Благодаря предварително. Редактирано Март 16, 2006 от DaftFunk Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Интонацията се оправя за 5-10 минути, ако знаеш как точно се процедира и имаш малко опит. За разширяването ми звучи странно, нали всичко е желязно по Ibanez-а... П.П. Специално Ibanez пишат, че китарите им идват и са направени за 9-42 стрингс. Затова и пак мисля да сложа такива и да я настроя в Е (поръчах си Еликсир Наноуеб). Сега съм с 10-52 в Д, ама нещо почна да не ме кефи май... Цитирай
KingdomX Отговорено Март 18, 2006 Отговорено Март 18, 2006 Ок. Аз свиря с китара за 200-300 лева със средно дебел гриф и скапани адаптери. Надявам се че смяната към 011 не е повлияла.. преди това и 10-ка съм слагал./ Но ми е направило впечатление че почти всички китари ги продават с 09. струни .... не мислиш ли ? П,.С я моля те дай примери за марки ( модели ) от "по-соло" и по не соло .. съответно такива за по-дебели струни и такива за по тънки. Благодаря предварително. ми щом искаш Ibanez, Jackson, ESP...общо взето китарите които са по соло са с флоид което помага на соло китаристите...примерно за какво би му била "ръчка" на ритъм китарист...а за китари с по дебели среуни-всяка стига да няма заключване щото не моиш да и сложиш 12-ки примерно Цитирай
SomeoneElse Отговорено Март 19, 2006 Отговорено Март 19, 2006 (Редактирано) Айде стига глупости, не можеш да сложиш 12-ки на китара със заключване, а Jackson, Ibanez и ESP били "по-соло" китари... И един мармот... Единият (за другите не съм сигурен) от Slipknot свири на Ibanez, ама не е соло китарист. Джеймс Хетфилд свири на ESP(най-долу на страницата), ама той е ритъм китарист, а не соло. Флойд Роуз-ът не е решаващ дали китарата е ритъм или не, на китарата се свири независимо какво, да не говорим че има групи, в които двамата китаристи се редуват на солата, т.е. са едновременно и ритъм и соло китаристи, ама и двамата са с китари със заключване. Ето една снимка по въпроса с 12-ките и заключването (Единият от китаристите на група Amon Amarth, които свирят в В-настройка и ползват 12-ки): А ето го и китариста на Slipknot за който говорех (знаете и те свирят в Drop-В с 12-ки): И още една малка: Хайде със здраве. Редактирано Март 19, 2006 от SomeoneElse Цитирай
Recommended Posts