Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
Nalbantov :headbang:

Ти си роден за дзен учител. Та това си е жив коан :)

Споко - темата с DI Box изглежда няма да се изясни, ще трябва да си го купим и съответно изхвърлим или запазим. Писах на Берингер да ми обяснят необходимо ли е да се ползва DI Box между vamp-a и звуковата ми карта.

Като всеки един technical support (не изключвам и този който  предлагахме в предишната ми фирма :pray: ), времето за реакция е обратно пропорционално на изпитото сутринта кафе и съвсем естествено все още нямам отговор :)

Явно до тук нищо не разбра!

По принцип вампа е дивайс който звучи много зле

не очаквай да звучи дори и с ДИ бокс

Про версията има канони!

този няма аз го имах 2 години

като втората записвах с д бокс и вампа

и пак беше зле

Вампа неможе да даде силно и чисто ниво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А тва е от жизнена необходимост при записа на жив инструмент без микрофон

като китара

вампа като вземеш да го усилваш

вкарваш Бял шум

самата му платка шуми а

с ди бокс няма нужда да му записваш и шума

та и без тва си имаш от китарата кабелите и монитора

аре ся и ти с здраве!

Редактирано от Nalbantov
  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

малеееееее тука стана жежко. едно време докато още гледах телевизия ми беше интересно народното събрание. там всеки се ядеше и не се разискваше нищо др освен междуличностни конфликти. сега като гледам напоследък хората са мн изнервени/не само във форума/. айде бе празници са :headbang: не е хубаво така. не съм много набожен ама все пак свети празници са.

аре ше взема да изключа парното, че се сгорещи обстановката

:inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

Отговорено

Сега ... малко инфо по темата (това успях да изровя от разни нюзгрупи):

Първо въпросът с нивата:

1) Line-in. В този случай нивото на сигнала е около 0.3V. Това е което в същност очаква звуковата карта на входа.

2) Инструмент. То е по-ниско, обикновенно от 0.03 до 0.1V. За пример може да се вземе китарата.

3) Микрофон. Това ниво е още по-ниско, обикновенно между 0.001 и 0.01V.

Сега въпросът с импеданса:

1) Line-in на звукова карта: входният импеданс е обикновенно между 5 и 10 kOhm. Средно висок импеданс.

2) Китара: нейният импеданс е между 100 кOhms (електрическа китара) и няколко мега ома (акустична китара с пиезо адаптери).

3) Микрофон: обикновено импеданса е между 150 и 600 Ohms.

Изводът е следният - китарата има много по-ниско ниво на сигнала, отколкото е необходимо на звуковата карта (максимум 0.1V, при необходимо около 0.3V) и доста по-висок импеданс (100kOhms срещу 5 kOhms).

Резултатът е, че се получва доста по-ниско ниво на сигнала и съответно китара не звучи както трябва, което включва и доста шумове заради допълнителното усилване което и е необходимо.

В такива случаи се използва Direct Injection Box. Той обикновенно съдържа трансформатор (всички пасивни и някои от активните такива) и намаля както импеданса, така и нивото, за да може китарата да се "държи" като микрофон.

Сега малко личен опит по темата. Сглобих си един активен DI Box и си направих малко проби. Основният му плюс е когато се използва за свързване на китарата директно към звуковата карта. Особено ясно се усеща при Guitar Rig и Amplitube.

В комбинация с ефектите ми няма особен смисъл - vamp2 и boss metal zone имат доста приличен изходен импеданс, съответно 2kOhm и 1kOhm.

Все пак си купих един фабричен DI Box по две причини:

1) Забавно е да се играе с разни софтуерни ефекти

2) Този който си взех (Ultra-G GI100) има симулация на високоговорители (напълно аналогова), която прави звученето на boss mt-2 малко по-приемливо

Струва ми се, че изводът е следният DI Box е необходим когато се свързва китарата директно към звуковата карта или към мишпулт. Когато се ползват ефекти, всичко зависи от характерстиките на устройството. Behringer V-Amp 2 и Boss Metal Zone 2 нямат нужда от такова устройство (специално за МТ2 - да звучи ужасно вкаран директно в компютър или мишпулт, но лечението не е direct box, а speaker simulation или китарен усилвател + микрофон).

Надявам се това инфо да помогне на хронично бедните български музиканти да не си хвърлят парите на вятъра :beer:

Ето и две снимчици:

1) Niki Direct Box

di_box_niki.jpg

2) Behringer Ultra-G GI100

di_box_behringer.jpg

Отговорено
Ето и две снимчици:

1) Niki Direct Box

di_box_niki.jpg

2) Behringer Ultra-G GI100

di_box_behringer.jpg

Браво! :):D:D:D

Евала човек!

Я кажи твоята платка много ли се отличава

от берингера

:guitar: :beer:

Отговорено

Мерси :beer: Случайно ми попадна една схема от нета и реших да я пробвам.

За мое огромно съжаление - не се различава особено. Но има доста недостатъци сравнен с Ultra-G-то:

1) Няма speaker simulation (основната причина да си купя червената кутийка на берингер) :)

2) Няма GND Lift бутон

3) Няма екранирана кутия и съответно е податлив на външни влияния (особено монитора ми).

Но за 1 лев и 93 стотинки (толкова струват компонентите без пробната платка и буксите), си е много добре :D

Направих си го колкото да пробвам концепцията. Който иска може да погледне тук за схемата (последната картинка - Active Battery Powered DI Box).

Иначе Ultra-G-то ме кефи много, а и цената му е доста добра в момента - 67 лв в Динакорд.

Отговорено

Според мен нещо са се объркали, защото продават DI 100 (това е модел без симулация) за 92 лв.

Гледах по разни сайтове и навсякъде GI100 е по-скъп от DI100. Питах ги дали това не е нещо second hand, при което ме изгледаха на кръв (в Динакорд така си гледат) и ми извадиха от склада една неразпечатана кутийка.

Така че народе, граби докато има за 67 лв :lol:

• 4 months later...
Отговорено

А някой може ли да обясни какво е Ground Lift !?

По възможност да е като за идиоти и в контекста на D.I. кутиите :headbang:

Отговорено

В нета си има точно и технически грамотно описание, но аз ще ти го кажа просто: по някой път свързването на два "модула" води до брум, тъй като нещо се омазват сигналите. С цъкване на "Граунд Лифт" копченцето се прекъсва заземяването на единия "модул" (в случая ДИ БОХ-а) и така тоя брум изчезва. Аз като го свържа ДИ БОХ-а си към РА-то на комбото и става точно така. Но понеже не сметнах за необходимо да си сложа още едно копче, за да имам и Граунд Лифт, сега не мога да си ги ползвам така. Ама не ми и трябва, нещо не ме кефи да ползвам РС-то за звукоизвличане...

Отговорено

:think: Нещо ми е неясно - как така се прекъсва заземяването на ДИ бокса? И предполагам под заземяване се има предвид масата!? Мерси за помощта.

Отговорено

АХЕ просто масата се обрьща и не се прекьсва като по този на4ин избягваш гадния шум

като си купуваш DI BOX = гледай непременно да я има тая ехтра

Отговорено

Мерси. Ще гледам да има.

А можете ли да ми дадете линк с техническа информация по въпроса, понеже съм малко бос в тая област и не мога да схвана как се обръща масата :wall: Това което разбрах досега е, че като се вържат няколко устройства и има вероятност (голяма) да имат разлика в съпротивлението на заземяването, което причинява протичане на ток по кабелите на масата. А това значи шум. И понеже съм любознателен :greenball: искам да разбера как точно се елиминира тоя проблем.