Jump to content
Българският форум за музиканти

Пияници...

Recommended Posts

Колеги, здравейте!

Накратко да обясня проблемът, който ме мъчи. Снощи направихме супер яко участие в една кръчма. В 1 от почивките между сетовете, един пиян глупак (знам го кой е) съборил баса ми и паднал върху него с цялата си тежест (бил е поставен на стойка на сцената). Паднал е със струните надолу. Има козметични повреди, олющил е дървесината и лака, но по-големият проблем е, че не мога да го настроя. Изменя тоновете по дължината на грифа. Още снощи веднага след брейка установих, че е фалшив и няма настройване. Грифът малко се е изметнал (за съжаление на него не можах да му направя прилична снимка).

Сутринта хванах да се мъча да оправя тоновете на октавата и на горните прагове(макар, че може би първо трябваше да се опитам да изправя грифа и след това да интонирам). На първите 4 струни е вече ок. До 17 праг си дава верен тон. Обаче Си струната не ще и не ще. На октавата е някъде с 1/4 - 1/3 тон по-висок. То и без това на тази струна пружината на задния бридж още от преди това си и беше натегната почти до края и нямаше никакъв аванс, никакво поле за действие при случаи като този.

Цял ден съм се занимавал с това, носих я и при един колега и коментирахме и с него. Той ми дава следния акъл - да сваля струните, да отпусна тръс рода с да речем един пълен оборот (което на мен ми се струва доста неразумно) да я сложа да легне на някаква маса с лице надолу и да сложа някаква тежест върху грифа за да го изправи. Моят агент се опасява, че при тоя удар може самият тръс род да се е изкривил и ако се опитам да го натегна само да се усуче вътре.

Големият ми проблем в случая е, че летя за чужбина, в сряда сутринта ми е полета. Нямам никакво време, а не искам да си оставям инструмента в това състояние. Не знам какво да предприема. Звънях на един приятел на оня пияния, който е по-отговорен и по-съвестен и ми предложи да му го оставя да го занесе на лютиер в София (ние сме в Смолян), като те си поемат ремонта. Само че не ми се ще да им го оставям, нямам им вяра.

Както и да е, това вече аз ще си го реша, от вас искам съвет каква първа помощ да окажа на ел бахо. Освен това само ориентировъчно някой ако има идея и може да каже колко би струвала интервенцията на лютиера, да добия представа - 30, 50, 100, 200??? Може да им искам пари и да го оставя на някой приятел да го занесе. Това ще си го реша.

P.S. Имам чувството, че геометрията на грифа е нарушена не само дъговидно, а един вид е усукана. Обърнете внимание на снимките, след като интонирах октавите тази сутрин, как пружините на тънките струни са отпуснати, а на дебелите са натегнати до дупка. Ето и малко снимки.

P.P.S. Май-Спейса много е нахитрял и не отваря директно линка със снимките. Моля, който иска да ги види - www.myspace.com , на търсачката пишете kulov , излизат 2 страници с хора аз съм Михаил, най-отдолу на първата страница, албумът е BASS 2. Извинявам се за неудобството, ако някой може да ги качи така, че да се отварят с директен линк, моля нека ми пише да му ги изпратя, да ги качи.

Благодаря ви!

Редактирано от kulov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Развий винтчето от струнника за 5-тата струна, махни пружината и го сложи без нея - така ще можеш да натегнеш още няколко мм и пиши какво се е случило. Ако се налага, промени и височината и.

Съветите, които са ти дали не ми се коментират в момента, но не ги прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От снимките, които си дал се виждат повредите по fingerboard-а, но не се вижда кривината на грифа, за която пишеш. Най-добре би било да го види лютиер, а глупакът, причинил щетите да си плати за тях.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@...така-ли-е... - Не ми се ще да махам пружинката на Си-то, защото ъгълът на пречупване на струната много ще се увеличи, а вече съм късал Си струна, имам тук една тема по този въпрос от преди 1 година. Не става и да спусна струната по-близо до тялото, нямам екшън.

По-скоро проблемът е в усукването на грифа. На снимките се вижда как струните за да се интонират дължината на "интонатора"(въпросната пружинка) намалява стъпаловидно от тънките към дебелите струни, като вече на най-дебелата не стига, а от днес вече и за Е-то не стига...

Снощи разхлабих струните, без да барам тръс-а, с цел грифът да се поизправи. Тази сутрин настроих в Ре (за да не му давам много зор ако е в Ми, струните са '45 - '130) и проверих интонацията. Грифът верно се е поизправил, но усукването остава - долните 3 струни си стоят интонирани. Ми-то, която вчера беше перфектна днес се е качила на октавата. А си-то е толкова фалшива, че душата ме боли... Да беше малко, айде, ама на 5ти праг има разминаване около 1/4-1/5 тон, нагоре става ужас...

Пак ви казвам, неприятното е, че нямам време сега да го нося на лютиер, вдругиден сутринта заминавам. Мисля после да сваля струните, да разхлабя тръса, да го сложа да легне по лице на масата и да го затисна с нещо по средата на грифа. Но ми мирише, че трябва да се сменя гриф... :rulez:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не е скъп, към 600 лв., но си е моят инструмент, много рядко съм срещал друг бас така да пасне за моя стил като тон, като удобство за свирене.

М/у другото, оня Кърт Кобейн ми се обади преди малко. Съвестен излезе. За сега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо ти съчувствам, на мен ми се е случвало да ме напръскат с шампанско, ама това е бял кахър...

Щом нямаш време и ако не ти трябва за сега, разглоби го и се надявай като се върнеш природата да е свършила своето, не съм сигурен, просто импровизирам.

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен проблемът с интонацията най-често е породен от 2 неща: стари струни и кофти направен гриф.

Ако изключим второто, то остава първото. Както те посъветваха по-горе. Купи си нови струни и пробвай с тях.

В никакъв случай не върти наведнъж 1 оборот на шиша. Четири пъти по 1/4 оборот през кратък интервал да, но не и цял. Според мен не е добре да се оставя грифът без струни за много време, така че не го прави. Не се знае на къде ще я избие природата :) Каквото и да е направило пияндето, то едва ли е довело до кой знае какви трайни поражения, имайки предвид, че не е седял върху баса с дни, а само е паднал което е станало за кратко време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбрахме се с човека. Направо ще му го оставя довечера да го носят на лютиер. Моля, който има актуални някакви телефони и контакти на някой от въпросните да ми ги пусне на ЛС или да ги публикува в темата.

Струните са ми ротосаунд на 10ина месеца (а последните 6 месеца съм бил извън страната и басът е бил заземен, не е свирено на него).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове