Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Rga8 + Emg 808 = зверски шум


Recommended Posts

Взех EMG 808, единствената залежала бройка във Форте за RGA8-цата ми. Вижте първо ефекта (брум):

 

 

На същата система, само че с EMG 707TW на Шпектъра ми, брум в работно положение на инструмента НЯМА, има само малко шум, но това е от процесинга:

 

http://www.youtube.com/watch?v=RWJjfF5Kcnc

 

Как процедирах - изтръгнах стария адаптер (който нямаше грам шум) с все копчетиите и електрониката, навързах новия адаптер по схема 2 с ОРИГИНАЛНИТЕ EMG КАБЕЛИ:

 

808wire.jpg

 

 

 

Зверски шум, викам, сигурно трябва с монтажната EMG B157 платка да се връзва. Речено сторено:

 

 

808wire2.jpg

 

 

Тук вече пробвах няколко различни варианта - volume+tone (най-малко шум, noise gate затваря на -66dB) без volume, без tone, само volume, без нито едно от двете (най-много шум, noise gate затваря на -63dB). За сравнение Шектъра с EMG 707TW затваря noise gate на -76dB. Включвах-изключвах уреди, компютри, компотри - се тая. В Месата (да се слави името и) пак така бръмчи. Интересното е, че при навеждане от работно положение напред - шума намалява, а ако се изпъчи с грифа нагоре си е направо годно за употреба. Ама аз така не мога да стоя :wacko:

 

Да не ми убягва нещо генерално? Нещо не-генерално? В документацията на EMG изрично е написано да не се връзва bridge ground, аз пробвах и по двата начина - разлика няма. Идеи? Не стига, че е единствен, ами и да е дефектен ли ебаси!

 

Предварително благодаря за вниманието.

 

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мисля че проблема е от това,че седиш прекалено близко до монитора...в стаята в която се намираш е пълно с лъчения,но определено кутията на компютъра и монитора влияят доста.Аз свиря с 81 и забелязвам подобни шумове когато седя близко до монитора на компа.

Бай дъ Уей и аз чакам същото шеки да ми падне в ръцете до седмица само че ще е ляво и ще е на 6 :wacko:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"........На същата система, само че с EMG 707TW на Шпектъра ми, брум в работно положение на инструмента НЯМА....."

"....Включвах-изключвах уреди, компютри, компотри - се тая. В Месата (да се слави името и) пак така бръмчи......"

 

Negative :) за предположението и positive за Шектъра :wacko:

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очаквах да чуя много повече свирене на видеото.

Донт гет ми ронг, но след толкова хвалби с гиър....

ю хев ту шоу смтг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Necro - Имам над 10 дъски и само тая бръмчи. Иначе въпроса за екранирането е мистика за мен. С предните адаптори не бръмчеше и звучеше като говно, ама дали има екраниращ слой или не - не мога да установя. На капачката със сигурност има фолио.

 

@ТОНИ - Стига с т'ва мерене на пишки, мойта е по-дебела, а на оня е по-дълга, тук има проблеми за решаване. А и това което свиря едва ли ще представлява интерес за теб, визирайки списъка с естрадните групи в подписа ти :)

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен това е проблем, породен от екранирането. Аз имам същите адаптери на моята 8-ца но няма и грам шум независимо дали е включена в амп или в тонпорта на Лайн 6 към компютъра. Не изключвам варианта и за някаквъв фабричен дефект на самия пикъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно, хубаво е да се изкаже някой с опит, как стои въпроса с екранирането на активни адаптери, важат ли всички правила за ковчега, замасявания и т.н., защото инжинерите от EMG със сигурност не препоръчват bridge ground да е свързано на маса, което според мен прави тази теория на пух и прах. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже проблема на колегата ме озадъчи доста, набързо направих един тест и се оказа, че и при мен ИМА подобен шум, но само когато китарата е много близко до усилвателя или компютъра (по-малко от 50см). Което в реална ситуация (свирене на живо, записване) не би трябвало да се случва. Предполагам причина за това е силния аутпут на адаптерите. Направих същия тест с друга китара с активни адаптери и една с пасивни като резултата беше същия, с тази разлика че при пасивните адаптери шума бе по-малък. Така че, може да се успокоиш и просто да стоиш по далеч от източника на шум докато ползваш китарата е моя съвет.

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е няма, при мен се случва и на 3 метра от Месата (да се слави името и) с различни кабели. Утре ще пробвам и с дистанционното как е. Хмммм...

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес като запоявах пробно буксата към поредното си лампово творение бях разменил активния и масата (бяха 10 сантиметрови еднакви и обикновени проводници, не екраниран кабел). Към 5 минути въртях копчета по китарата и усилвателя докато разбера какво и откъде идва.

Разгледай си масите, ако трябва премери ги.

 

За ЕМГ-тата и другите активни с диференциален усилвател замасяването и екранирането практически нямат смисъл. Кои са с диференциален, обаче, не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е няма, това е с фабрични кабели, треа да си олигофрен за да ги объркаш кабелята. Проверихме ги старателно няколко пъти с колегата с поялника - така са. Обръщането на местата на сигнала и масата на адаптера (волтажа на червената жица не го пипам) води до приглушаването на брума, но звука на китарата става спънат, няма сеч, изчезва голяма част от атаката и чара на адаптора, както би трябва да се случва при обърната фаза. Шайзе :cheers2:

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде де, спецовете да не мълчат, приемам и комерсиални оферти в рамките на региона. :rulez:

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очаквах да чуя много повече свирене на видеото.

Донт гет ми ронг, но след толкова хвалби с гиър....

ю хев ту шоу смтг.

Очаквах преди няколко години от репетиционната да излезнат 13 годишни хлапета които се потят над сложно парче като Breaking The Law, но уви, видях един чичка с кичета отзад на който звуците от китарата са подобни на пръц-пръц по време на толкова тъпо и елементарно соло...

ТОНИ, не мисля, че ТИ можеш изобщо да свириш, за да критикуваш останалите. Дон'т гет ми ронг.

 

 

 

 

Сега по проблематиката с адаптерите и шумовете:

 

Адаптерите на ЕМГ са хубави поради факта, че са взаимозаменяеми благодарение на конектора с 3 пина. Без значение на типа активен адаптер (в повечето случаи) ЕМГ ползват еднаква (унифицирана) схема, за да е по-лесна смяната на адаптерите.

 

В този ред на мисли трябва да направиш следното (като за начало): Върни старата електроника и адаптери до положение в което нивото на шум е поносимо и нормално спрямо твоите виждания за тази китара. После САМО смени адаптерите и виж какво се получава. Ако шумът е осезаемо по-силен, то значи това идва от новите адаптери и нищо не може да се направи, или поне ти нищо няма да можеш да направиш :rulez:

 

Алтернатива е да се погрижиш за добро замасяване, като ползваш Star Ground. Виж пиннатата тема за екраниране на бас която съм поснал преди няколко години. Не е нужно да правиш като мен. Просто ползвай принципте заложени там до колкото позволява китарата. Това може леко да подобри нещата, но не е 100% гарант, че нещата ще са розови след модификацията ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Ники,

Ибанец активните адаптери са на 3 волта (LZ8-B, LZ8-N), няма как да направя теста с ЕМГ-тата :( Изскубах ги със страст, породена от неприятните честоти и тембър, които наторяват. Оставащите варианти са: първо, екранирането, щом има смисъл да се прави при активни адаптери, то ще го пробвам, и второ, пробата на този адаптер на вече работеща небръмчаща система. Мисля, че втория вариант скоро ще може да се уреди, ако се наредят нещата по определен начин. Ако и тези методики не помогнат - адаптера си има сериен номер, гаранция и така -_-

Благодаря за отговора, поздрави :P

Редактирано от death^metal
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.