Evtim Djerekarov Публикувано Март 6, 2006 Публикувано Март 6, 2006 По форумните срещи често си говорим с pacman за всякакви китарно-басови направисисамщини, и седящите до нас съфорумци от време на време пускат по едно ухо, чудейки се дали им е отегчително, или им е по-скоро интересно да слушат нашите неразбираемите, обсипани със съкаращения и числа, сякаш свръхсекретни разговори. Та една от темите е за масла, с които е хубаво дървото да се третира известно време преди боядисване/пребоядисване, а фингърборда е хубаво да се третира с тях да кажем 2 пъти годишно, и особено ден преди смяна на прагчета. Става въпрос за кокосово масло - продава се в повечето аптеки, и е евтино. Преди време бяхме говорили и за байцове(оцветители, с които се маже дървото), но уви, вече съм позабравил разговора, а ми се налага да питам някои неща. От къде можем да си набавим байцове, има ли различни цветове, и каква е процедурата за нанасяне. Конкретния проблем е - имам един гриф със светъл фингърборд и бели точки по него. Преди това е бил боядисам с черен лак, което на мен не ми се нрави да оставя така. Мога ли да байцна само фингърборда(и отстрани), без да се боядиса и грифа, или трябва да го байцна само отгоре? И последен въпеос- как могат да се направят точки по грифа, от какъв материал(бели и черни). Цитирай
stratocaster Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 а отдавна чаках тази тема. използвам кокосово масло - наистина е супер!!! продава се в кутийки. при студено време има консистенцията на свинска мас. при затопляне се втечнява. затова преди употреба е хубаво да се сложи до печката за да се втечни. както си е китарата със струните - първо почиствате фингърборда и струните и после с памучен тампон обилно нанасяте кокосовото масло. да се намокри хубаво фингърборда и струните. чакате 20 минути и забурсвате хубаво - така че да не остане нищо. ефекта е много добър - струните стават сякаш минати с ФАСТ ФРЕТ, а самия фингърборд става доста освежен. по този начин се предпазва от проникване на пот от пръстите аз лично използвам кокосово масло на фирма Икаров... Цитирай
Свирациус до Побъркациус Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 От къде можем да си набавим байцове, има ли различни цветове, и каква е процедурата за нанасяне. Конкретния проблем е - имам един гриф със светъл фингърборд и бели точки по него. Преди това е бил боядисам с черен лак, което на мен не ми се нрави да оставя така. Мога ли да байцна само фингърборда(и отстрани), без да се боядиса и грифа, или трябва да го байцна само отгоре? Значи байцове има почти във всички железарии. До колкото знам има черен, светло кафяв и тъмно кафяв. А за грифа определено можеш да байцнеш само фингърборда. Облепяш с хартиено тиксо грифа до линията на слепване на фингърборда и мажеш. Като естествено преди това трябва да свалиш лака от местата върхо които ще нанасяш. Моя гриф беше същия. Черен отгоре и бял от страни. Но сега придоби доста приятен външен вид. Малко оф : ЕВАЛА на pacman. Човека определено си знае работата. Ако ми се наложи да сменям прагове на друга китара пак при него ще отида! Цитирай
Fenix Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 (Редактирано) а отдавна чаках тази тема. използвам кокосово масло - наистина е супер!!! продава се в кутийки. при студено време има консистенцията на свинска мас. при затопляне се втечнява. затова преди употреба е хубаво да се сложи до печката за да се втечни. както си е китарата със струните - първо почиствате фингърборда и струните и после с памучен тампон обилно нанасяте кокосовото масло. да се намокри хубаво фингърборда и струните. чакате 20 минути и забурсвате хубаво - така че да не остане нищо. ефекта е много добър - струните стават сякаш минати с ФАСТ ФРЕТ, а самия фингърборд става доста освежен. по този начин се предпазва от проникване на пот от пръстите аз лично използвам кокосово масло на фирма Икаров... Брех, не гхо знаех това, мерси за инфото! В аптеките викаш, тъй ли? А колко 4есто е хубаво да се прави процедурата? Имам предвидако не трябвада сменяü праг4ета. Редактирано Март 6, 2006 от Fenix Цитирай
stratocaster Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 ами колко често......правя това на 3-4 месеца. зависи от интензитета на свирене. приемрно аз не свиря много....следователно фингърборда ми не се плеска с мръсотии много. обаче има хора които по цял ден бичат - следователно повеече се омазва китарата. тогава трябва да се почиства хубаво и тогава да се минава с кокосово масло. по принцип то е козметичен продукт. ако не го намериш в аптеките пробвай в някой магазин за козметика Цитирай
stalowa_wola Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 а отдавна чаках тази тема. използвам кокосово масло - наистина е супер!!! продава се в кутийки. при студено време има консистенцията на свинска мас. при затопляне се втечнява. затова преди употреба е хубаво да се сложи до печката за да се втечни. както си е китарата със струните - първо почиствате фингърборда и струните и после с памучен тампон обилно нанасяте кокосовото масло. да се намокри хубаво фингърборда и струните. чакате 20 минути и забурсвате хубаво - така че да не остане нищо. ефекта е много добър - струните стават сякаш минати с ФАСТ ФРЕТ, а самия фингърборд става доста освежен. по този начин се предпазва от проникване на пот от пръстите аз лично използвам кокосово масло на фирма Икаров... Това масло, за което говориш става ли за такива грифове, които не са лакирани, а фабрично са само с някаква смазка (не знам на бг как се казва). Тоест то само за излъскване на лака ли е? Защото при мен се цапа грифа и не ми е приятно. Цитирай
KingdomX Отговорено Март 6, 2006 Отговорено Март 6, 2006 понеже вече съм много уморен и не ми се чете ще споделя с вас какво правих с една от китарите ми(като стана дума за масло) та кокосовото върши работа,но си мисля че терпентин и пчелен восък разтворено върши по добра работа 1.терпентина смазва и не позволява на влагата да навлезе в дървото(което е и идеята на маслото) 2.пчелния восък запечатва(доколкото съм чувал) Цитирай
stratocaster Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 понеже вече съм много уморен и не ми се чете ще споделя с вас какво правих с една от китарите ми(като стана дума за масло) та кокосовото върши работа,но си мисля че терпентин и пчелен восък разтворено върши по добра работа 1.терпентина смазва и не позволява на влагата да навлезе в дървото(което е и идеята на маслото) 2.пчелния восък запечатва(доколкото съм чувал) айде кажи нещо дето си го правил и тогава казвай кое е правилно и не Цитирай
stratocaster Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 а отдавна чаках тази тема. използвам кокосово масло - наистина е супер!!! продава се в кутийки. при студено време има консистенцията на свинска мас. при затопляне се втечнява. затова преди употреба е хубаво да се сложи до печката за да се втечни. както си е китарата със струните - първо почиствате фингърборда и струните и после с памучен тампон обилно нанасяте кокосовото масло. да се намокри хубаво фингърборда и струните. чакате 20 минути и забурсвате хубаво - така че да не остане нищо. ефекта е много добър - струните стават сякаш минати с ФАСТ ФРЕТ, а самия фингърборд става доста освежен. по този начин се предпазва от проникване на пот от пръстите аз лично използвам кокосово масло на фирма Икаров... Това масло, за което говориш става ли за такива грифове, които не са лакирани, а фабрично са само с някаква смазка (не знам на бг как се казва). Тоест то само за излъскване на лака ли е? Защото при мен се цапа грифа и не ми е приятно. значи по принцип маслата са ефективни когато грифа не е лакиран ако има лак маслото не може да попие в дървото. препоръчвам ти да вземеш една шкурка - от най-финната която продават и да минеш грифа отзад внимателно. отнема време но пък става готина работа. става доста по приятно на допир и като се третира с масло нямаш ядове относно навлизане на блага и мръсотия в грифа Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 7, 2006 Автор Отговорено Март 7, 2006 Ако грифа отзад е лакиран, най добре да си остане лакиран. А това с восъка в никакъв случай не трябва да се прави ако ще лакирате отгоре, защото лакът няма да хване. Имем проблем - пробвам да байцвам грифа, но после, като почиствам точките по грифа, байца се трие и изсветлява на места. Нормално ли е така да се трие байца, да не би да сум попаднал на кофти-байц? Каква е точната преоедура за нанасяне. Може ли след като се нанесе байца, дървото да се запечата/лакира и откъм фборд-а. Цитирай
Свирациус до Побъркациус Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 (Редактирано) Значи принципно байца трябва да попива в дървото. Добре ли си изшкурил грифа? Ако да нанеси няколко пласта изчакай да изсъхне хубаво и тогава чисти точките. Това че изсветлява само на места означава че може и да неси изстъргал хубаво лакът. Редактирано Март 7, 2006 от Свирациус до Побъркациус Цитирай
разбойник Отговорено Март 7, 2006 Отговорено Март 7, 2006 Има различни байцове - на водна основа, на спиртна и т.н. Някои се продават като концентрат, други са разредени и готови за употреба. Говори с някой, който е по наясно за конкретни препоръки, но аз не бих използвал за китара, пък била тя и българска, байц от анонимен български производител от Чукурово за 60 ст. , купен от близката железария. Не само че ще се трие, но ще си смени и цвета с времето. Може и да не е такъв случая, но от обяснението на това ми прилича. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 7, 2006 Автор Отговорено Март 7, 2006 Напълно възможно е. Грифа е току-що нивелиран, така че и спомен от лак няма по него. Препоръчайте някакъв байц. Цитирай
stalowa_wola Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 както си е китарата със струните - първо почиствате фингърборда и струните и после с памучен тампон обилно нанасяте кокосовото масло. Забравих да питам - с какво си почистваш грифа - щото май не е много добре да е със спирт и памук, т.е. реших да пробвам това с кокосовото масло, ама се сетих че не съм си почистил грифа , и се чудих. Мерси. Цитирай
stratocaster Отговорено Март 14, 2006 Отговорено Март 14, 2006 задължително почисти грифа с памучна кърпа преди да го намажеш с маслото просто го изтриваш от мръсотията с някой стар чаршаф иначе все едно мажеш мръсни ръце с крем Цитирай
Recommended Posts