Jump to content
Българският форум за музиканти

Изкуствен фретлес


anti-human

Recommended Posts

Здравейте! Свиря на 5-струнен Ибанез и много си го обичам. Само че искам да свиря и на фретлес. А нов фретлес е скъп,ако не е Стаг. Та въпросът ми е - добра идея ли е да пробвам да си го направя фретлес и как да стане това? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят личен съвет към теб е да не дефретваш баса си, а да изчакаш и да събереш пари за добър фретлес. Рискуваш да не ти допадне крайния резултат и след това да плачеш с кървави сълзи и да плащаш за рефрет. В крайна сметка можеш да намяташ по едно очо на Купува-Продава. Там изскачат добри инструменти на не лоши цени.

 

Успех с начинанието!

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако ти е за свиренето - вземи от някой, опитай.Ако ти хареса и искаш само на фретлес да свириш - купи си или дефретни твоя.Ако ти е само за вука - има достатъчно ефекти с defret със задоволително качество, които ще ти свършат работа...не вярвам все пак да записваш в Abbey Road :)

Редактирано от Abbath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ди Джорджио ми е фаворит и от него се запалих по тва. Наистина искам да пробвам,само че съм малък и не мога да си позволя да дам 1000 лева за бас,а и не съм толкова добър. Дали един Стаг за 350 лева ще е удачен вариант?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не го дефретвеай - ти дори не знаеш дали искаш, а познавам много хора, които бяха убедени, че друго не искат и след дефретването се оказа, че нямат нито дисциплината, нито времето, нито отношението за да изкарат два, последователни, верни тона :)

 

Ако успееш да размислиш и да се лишиш от 5-та струна, силно ти препоръчвам да започнеш с 4-струнен (но не защото продавам два такива :) ) - лявата ръка изцяло се променя и начало с още една струна не ми се струва особено практично (Лично, за мен смея да твърдя, че ако бях започнал с 5-струнен фретлес, щях да се откажа, а сега се измъчваме с един 7-струнен).

 

Иначе, ако обясниш какво означава (за теб) "разумна цена" и "хубав" бас, би могъл да получиш препоръки (че и за 5-струнен ако настояваш).

 

Когато решиш, че искаш/можеш на 4-струни, вече има и 6, че и 7-струнни фретлеси нан ашия пазар на "разумни цени".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, аз свиря с defretted Ibanez SR505 и съм много доволен от резултата :)

Радвам се че се кефиш на фретлес и бих те посъветвал няколко неща:

 

Колегите по-горе са прави - от всяка пръчка свирка не става, т.е. ако си дефретнеш иначе хубавия 5струнен Ibanez (не си писал какъв модел), може да не звучи добре като фретлес.

 

Не си вземай ефтин фретлес - ще се разочароваш. Имах Yamaha RBX270F оригинално фретлес и въпреки че си беше добре звучащ бас така и не изкара характерния фретлес звук който аз харесвам (всъщност и някои фретлес басове от висок клас също го нямат този звук).

 

Търси нещо по-качествено на старо, като не е задължително да е фретлес - може да го дефретнеш (особено ако и без това прагчетата са му износени и са за смяна). Естествено че като вземаш готов фретлес хубавото е че може веднага да прецениш дали ти звучи добре, пробвай колкото се може повече басове - ако имаш възможност.

 

Мнението ми за ефектите, които симулират звука на фретлес, ами не е същото усешане и звук - както разликата да свириш на пиано или на синтезатор.

 

Ако си в София пиши едно Л.С. може да подрънчиш на моя Ibanez и да погледна дали твоя ще е удачен за дефретване :)

Редактирано от alxlz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз много искам фретлес, но да си прецакам баса не ми е минавало през ума дори..

Защо не провериш в Тhomann.de ?

За пари - има прекалено евтини китари,

за качество все още не знам, но скоро ще разбера.

Доколкото знам има доставки и до България, така, че разгледай.

За 350лв? Ами и за 250 можеш да си купиш фретлес на Харли Бентън, 5 струни.

За по качествените просто разцъкай по сайта :music336:

Недей да си дефретваш баса, ще съжаляваш, според мен.

Успех! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Послушай ...taka li e? - a taka.

Моят съвет е да си вземеш стар 4 струнен, стаг, скеър или корт, и да си го дефретнеш сам, мога да ти обясня как става без да го прецакаш, тъй като имам сравнително богат опит и с дефретването и с рефретването

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И защо трябва да го дефретва, като направо може да си купи Fretless, като например Squier VM JB Fretless, който е съвсем приличен инструмент за парите си. Ako пък иска да мине съвсем тънко може да потърси Stagg BC300FLNS. Не виждам защо ще трябва да си купува инструмент и да му изтръгва праговете.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали всички хора изпитват същото удоволствие практикувайки "Направи си сам" аз определено не съм един от тях. При наличие на готови решения ми се струва абсолютно безмислено, освен ако някой не се изживява като Джако, но това вече е медицински проблем на изживяващият се.

Има и друго важно нещо. При покупка на fretted инструмент няма как точно да знаеш как ще се усеща грифа, след като го обработиш с клещите, докато fretless-a може да се пробва в състоянието, в което ще се ползва.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

как трябва да се усеща?

Като цигулка ли?

 

НОрмално е когато го дефретнеш да се пренастой, да се изглаи фингър борда, да се запълнят праговете, да се лакира (няколко пъти ако няма да се ползват гладки струни)

 

Това не е работа за всеки, но аз съм се научил сам и лош проект нямам до момента, нито с дефретването, нито с рефретването

 

Kогато свириш с дефретнат фретлес, имаш бонус да си ползваш белезите от праговете къде са ти тоновете ако си по-неопитен

 

ПП. А за това относно Джако... нямам какво да ти кажа просто .... живо престъпление е да се изказваш така :thumbs_up:

Редактирано от Viper-X
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бая глупости си написал, но щом ти харесва-дерзай. Може пък и да излезе добър лютиер от теб след време (и още доста унищожени инструменти). Желая ти успех.

 

 

ПП: Не разбрах точно кое е престъпление. Според мен, някой на твоята възраст да се изживява като Джако и по тази причина да разкоства използваеми инструменти, говори наистина за медицински проблем в главата на РАЗКОСТВАЩИЯТ. За Джако не си спомням да съм се изказвал в този форум.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми до сега нямам неуспешен проект

и съм оправил не една или две китари или бас,

За да си лютиер просто трябва да имаш елементарни познания за инструментите и да не са ти заврени ръцете отзад

Tеб сигурно те е страх да си настройш инструмента сам, и за това сигурно ходиш при лютиер

Редактирано от Viper-X
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.