Тео Публикувано Август 8, 2010 Share Публикувано Август 8, 2010 (Редактирано) Интересно ми е защо. Търся по клавиатурата тона, с който започва мелодията.Намирам го, после намирам втория и евентуално третия. И тук свършва всичко, защото четвъртия или е прекалено висок или прекалено нисък. Аз съм доста начинаещ... Редактирано Август 8, 2010 от Тео Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fractal Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 (Редактирано) Тип пианистична клавиатура щом си в раздел Клавишни ползваш, нали? Може и четвъртия тон вече да го смесваш с хармония някаква в музиката (два различни по честота тона, звучащи заедно) и да се объркваш кой от тях ти трябва (всъшност може би и двата ти трябват да ги изсвириш). дай по-конкретно инфо за музиката също. Редактирано Август 8, 2010 от Fractal Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 Защо не мога да изсвиря нещо чуто? Като казваш, че си начинаещ имаш предвид в областта на "вадене" на мелодии или по отношение на инструмента ти? Съвсем нормално е ако си начинаещ и в двете, а си чул нещо примерно веднъж по радиото и искаш да си спомниш мелодията да не можеш. Нямаш развита музикална памет и не си познаваш инструмента достатъчно добре. Как си с изпяването на чута мелодия: можеш ли лесно да я възпроизведеш или е същото като с изсвирването? Нужно ти е по-задълбочено слушане. И опознаване на инструмента ти. Почни с прости мелодии: има детски песнички, които се ползват за солфеж. Зайченцето бяло и Тихо се сипе първия сняг примерно са идеални. Мелодиите им съдържат само тонове от съответната гама, имат в себе си възходящи/низходящи поредици от тонове, написани така, че "водят" към следващия, и най-важното имат повтарящи се мотиви, които лесно се запомнят и ти помагат да чуваш вътрешно мелодията и да сравняваш с това, което се опитваш да изсвириш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
paralax Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 Сигурен ли си, че записа който слушаш е качествен? Колко силно го слушаш? За изолиран случай ли става въпрос или по принцип? В горния пост има много ценни съвети за развиването на слуха и музикалната памет. Използвай ги. А за ваденето на дадено парче по слух ще ти помогне, ако първо намериш тоналността, след това всички акорди и конкретните тонове сами ще си дойдат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 Почвай с "Мила моя мамо" - свири я, пей я, транспонирай я нагоре-надолу през разни интервали. С това парче можеш сероиозно да си размътиш главата или да си натренираш първоначално слуха. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
peterko Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 (Редактирано) Аха... ...момчето с келтската музика. намери нотите на песента (табове или пръстовки ако не си нотно грамотен ) сравни твойта версия и тази - написаната Аз имах такъв проблем с Тейк Файв в началото докато свикна да чувам определени неща (става въпрос за преди 10 години ) П П - сещаш ли се как звучи казаното от тебе в двете теми ... Редактирано Август 8, 2010 от peterko Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Тео Отговорено Август 10, 2010 Автор Share Отговорено Август 10, 2010 Благодаря за помощта, съжалявам за безпокойството и предполагам, че съм опитал нещо като Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 10, 2010 Share Отговорено Август 10, 2010 Те правят нещо, дето засега не можеш да опиташ. Първо трябва да се справиш със Allegretto in A minor от Piano Sonata No. 11, Mozart или както му казват Турския марш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
miro2bg Отговорено Август 11, 2010 Share Отговорено Август 11, 2010 Абе човек, ти ебаваш ли се с нас??? Да не мислиш, че тези хора ей така от улицата са хванали кой каквото докопа и свирят по слух? Казваш, че нямаш опит. Ами придобий опит - примерно с ходене на уроци, солфеж и яко свирене (най-малко пет години по един час на ден) и след това няма да имаш проблеми дори с турския марш! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Август 11, 2010 Share Отговорено Август 11, 2010 (Редактирано) и яко свирене (най-малко пет години по един час на ден) и след това няма да имаш проблеми дори с турския марш! Колеги не се заблуждавайте, че с един час на ден се става добър инструменталист. Аз този го упражнявам на кухарка почти всеки ден по 2-3часа(а, останалите 2-3часа от деня свиря нещо ), вече няколко години за да го докарам поне до това състояние и пак е слабо изпълнението ми. Трябва да се свири сериозно, а не дрън-дрън, та пляс, поне 4-5 часа всеки божи ден докато си жив. Редактирано Август 11, 2010 от Лими Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 11, 2010 Share Отговорено Август 11, 2010 Свирене и упражняване на слуха - колкото повече, толкова повече. Друг вариант няма. Четене на теория би могло да ти помогне донякъде, за да разбереш логиката на хармонията в една песен, което би могло впоследствие да ти помага по-лесно да следваш интервалите, тъй като ще ги чуваш и функционално. Но пред всичко "труд, труд и пак труд", както е казал "мъдро" нашият велик вожд Георги Димитров Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Тео Отговорено Август 11, 2010 Автор Share Отговорено Август 11, 2010 Абе човек, ти ебаваш ли се с нас??? Да не мислиш, че тези хора ей така от улицата са хванали кой каквото докопа и свирят по слух?... Сметнах за коректно да кажа към какъв отговор се насочих, след като аз пуснах темата и хора загубиха време да ми обясняват. Не мисля, че Игудесман и Джо са хванали от улицата да свирят по слух, техния клип го дадох като илюстрация. Според мен съм свирил грешната тоналност, ако това е терминът. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts