Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптери и потове


Recommended Posts

Здравейте !

На скоро се сдобих с Vintage v100aw и сега мисля да сменям адаптерите и евентуално потенциометрите, защото има кофти проблема, при който само 1/4 от завъртането дава ефект. Първо за адаптерите.. не са толкова лоши сток адаптерите, но ми се иска нещо повече. Свиря доста разнообразни неща, което мисля че би било проблем при такъв избор, но най-вече издирвам топлият, дебел звук с мноогото състейн. Изобщо не си падам по-тежки неща ии най-тежките, които свиря са може би няколко парчета на Гънс ии School's out на Alice Cooper. Нямам никакъв опит в смяна на адаптери ии най-вероятно това ще се прави при лютиер.. но както някой съфорумник бе казал "По-трудно е избора от колкото слагането". Та молбата ми е да ме насочите към магазини от където мога да си взема адаптери ии евентуално да ги чуя по някакъв начин. Колебая се дали сега да дам повечко пари за един добър адаптери ии да посъбера за другия или да взема 2 за по-малка сума. Разполагам с около 200лв. Другия ми въпрос е относно потенциометрите. За тях нищичко не разбирам и искам да попитам дали проблемът ми е от адаптерите или самите потове се ебават нещо. И също евентуално от къде мога да си взема потенциометри ? Надявам се да съм бил ясен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи за потовете - често срещан проблем е част от завъртането да не дава никакъв ефект.В магазините за електротехника има но трябва да гледаш в зависимост от това колко и как ще слагаш,защото те са 2 вида А и Б.Едните усилват равномерно,а при другите се забързва.За 200 лева мисля че можжеш да си вземеш добър комплект адаптери втора ръка,а за да ги чуеш как звучат - гледаш/слушаш демо на китарата от която са свалени/за която са произведени.Разгледай секциията "Продавам" и успех :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометър:

http://www.farnell.com/datasheets/27516.pdf

BOURNS Model 95 Premium Guitar Potentiometer - Това е от каталога на Фарнел, чиито представители в Бълхария са Комет! Така че в нашта мила татковина имаме достъп до хай-тек на света, само трябва да заплатим 20 лева за потенциометъра и отделно транспорта! Приблизително 22,50 лева ми струваше на мен в магазина!

 

Адаптер:

http://www.ilitchelectronics.com/pickups.htm

Българина който правеше в Милин Камък - гр.Враца адаптери и ефекти избяга в Америка. Е те това му е фирмата, част от продукцията му заминава за Suhr Guitars. Адаптерите му са качествени, пиши му по имейла и скайпа и ще те ориентира в звученето им. Но има голяма разлика между неговите и стокови произвеждани на конвейр, с неговите ще си "чуеш" китарата си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз харесвам тези http://www.guitarpartsresource.com/electrical_ctspots.htm, колкото до адаптерите, те не могат да бъдат чути, преди да бъдат монтирани на съответната китара, аналогията е като при микрофоните, не можем д апробваме микрофон с гласа на някой друг или сам по себе си. По обяснението ти и съобразно с вкуса ти (доколкото мога да съдя от поста ти), бих ти препоръчал http://www.seymourduncan.com/products/elec...9_model_sh1_an/ kato добри и не много скъпи.

 

Смяната на волум пота, сам по себе си , може да не реши проблема с работата му, има доста възможни причини за проблема (утечки, лошокачествени кондензатори и тн) и често проблема се дължи на всичко по малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не пречи да свържеш адаптера директно към изходния жак на китарата и да чуеш как звучи без потове, кондензатори и шракалки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За адаптерите имам въпрос... Имате ли наблюдения върху следните ии ...какво мислите за тях :?

SEYMOUR DUNCAN SH1N

SEYMOUR DUNCAN SAPH-2B SLASH ALNICO II PRO

GIBSON P-498T

GIBSON 500T

SEYMOUR DUNCAN CUSTOM STB-11

Изобщо не разбирам от адаптери и нямам наблюдения върху никакви. За това се обръщам към вас. Не търся нещо, което да ми предлага мноого голям обхват на звук, а търся по-топъл, дебел звук с много състейн. Знам че който и от тези адаптери да сложа на Винтиджа ще е мноооого по-добре от Wilkinson-ите, но искам да направя най-добрия избор ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Gibson 500T - доста добър керамичен адаптер с топъл звук, балансиран, доста силен аутпут.За махагонова китара е супер, все пак е един от малкото пасивни, които ми харесват ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едно най-често изтъкваните качества на Алнико 2 Про, е че предава във висока степен присъщия звук на самата китара (някои даже го окачествяват като "hi-fi") и въобще оставя звука да се определя основно от китарата и усилвателя. По тази причина мисля, че не е добър вариант за средна хубост инструменти и апаратури, с каквито и аз, и ти разполагаме, като гледам. Лично аз се изкушавах да пробвам Алнико 2-ките на GFS (2-3 пъти по-евтини и радващи се на сравнително не лоши отзиви като за хамбакърите от тази марка), но засега съм само с идеята ...

Иначе, мисля, че СД '59 са по-доброто решение за теб, но имай предвид, че за бридж позиция някои хора ги намират за слабички.

 

П.П. Да се включа и за потенциометрите - CTS са много добри, но имай предивд, че са малко по-различен стандарт (диаметърът на shaft-а е по-голям) - провери дали ще паснат на фабричните капачки.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Смятах да пускам нова тема, но видях тази и реших че е по-добра идея да се включа тук. Надявам се автора на темата да не ме намрази :(

Аз също съм с Vintage V100 (CS) и скоро ще направи 2 години та мисля да и ръгна нови адаптери щото тези с които е са си доста мътни и... тъмни... Нек адаптера честно казано ме дразни вече като свиря на чисто... А него за това го ползвам главно, чиста китара или с малко драйв. Също така ми се иска за нек да сложа адаптер който да мога да разделям на Сингъл.

Свиря по принцип и аз разнични работи, най-често рок, хард рок, метъл също доста като най-често е хеви и така по-старичък. Пари в момента имам спестени но честно казано не ми се дават много. В смисъл искам ако купя адаптери да не са по-скъпи от китарата...

Ще се радвам на мнения, препоръки и съвети!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново. Искам да попитам какво означават тези омове в адаптерите ? Защото виждам че някои са с повече други с по-малко. Какво е значението им ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.