Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене наобратно?


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Аз пък съм левичар, имам проблеми с подвижноста на дясната ръка и свиря с десничарска китара. С желание всичко се постига. :cheers2:

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 65
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да се включа и аз , "десничар" съм но свиря като "левичар" :girl_cray2: , тоест с лявата ръка държа перото а с дясната се "движа" по грифа. Звучи странно, но по нормалния начин не ми е удобно и съответно трябва да си обръщам китарата :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в интерес на истината много пъти съм се замислял да мина на левичавска китара. принципно не съм левичар, но забелязах, че имам доста повече контрол и скорост в пръстите на дясната ръка и ми се стори добра идея точно тя да е на грифа. проблема при мен е, че лявата ръка се представя адски зле с перото и още не мога да прескоча този момент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моето мнение също е, че можеш да се научиш и по двата начина, когато тръгваш от нулата (това не е мнение, то направо си е факт), НО десничарската и левичарската постановки не вървят с десничари, респ. левичари, случайно и за това си има някакви естествени причини, които не се наемам да обясня, но също са факт. При това е възможно колкото повече напредваш, толкова повече да се проявяват, а, свикнал ли си веднъж, е доста по-трудно да се върнеш в правия път (бил той у лево или у десно:icon_shithappens:). Не го казвам само на теория - познавам човек, който по принцип си е левичар, но под натиска на системата се е научил да си служи равностойно с двете ръце и с тази увереност тръгна да се учи с дясна постановка на китара, че му било и удобно и т.н., но в момента, в който премина нивото "три акорда на китара, леко дрезгав глас" изведнъж взе да осъзнава, че наобратно (по левичарски) май си му е по-естествено, ама, докато се начуди как да свири, животът го грабна и беше дотам с китарата.

 

Това, че системата оказва натиск в посока дясно, между другото, е причина, поради която бих насърчил хора, които се водят десничари, но се почувстват левичари ... просто защото е възможно да са такива под прикритие. Левичарите обаче нямат друг стимул да бъдат такива, освен че действително са, поради което ми се струва, че трябва да си следват посоката. Е, положителни изключения винаги има не едно и две и в други области, особено при барабаните, такива се свързват с доста оригинални изпълнители (напр. Картър Бофор), но изключенията са си изключения.

 

... и, не на последно място, струва ми се, че доста хора бъркат "неудобството" на слабата ръка по грифа с това, че просто тепърва трябва да се учат да я използват за тази цел, съответно се подвеждат, че по-силната им по принцип ръка е по-сръчна и по-подходяща. Самият факт, че хора, решили да използват слабата си ръка за picking, се оплакват, че тя пък им е слаба за целта, за мен е показателен, че, за каквото и да я използваш, слабата ръка все ти се струва слаба, докато не я "обучиш". Освен това, ако едно време някой е определил ролята на ръцете върху китарата на база сравнителни предимства, то може-би логиката е била, че, дори водещата ръка да е и по-силна, и по-сръчна от другата, по-важно е тя да осигури силата, отколкото сръчността ... който е учил икономическа теория и двуфакторния модел, ще ме разбере:) ... и още нещо ... може да е само мое усещане, но по-слабата (лявата) ми ръка пък има едно друго предимство - по-висока чувствителност на допир - което пък може да й дава преимущество при пръстовката и тонозивличането чрез натиск (за разлика от това с дърпане / удар).

 

Леле що чудо изписах ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако тепърва започваш да се учиш прави алтърнет пикинг още от самото начало (натискаш струната когато движиш перцето и нагоре и надолу, а не само надолу) в началото може и да ти е малко трудно, но след месец-два ще имаш доста завидни техника и бързина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За два месеца или пък за две години не се постига нищо повече от това, да успеем да понасвирваме някак. Свиренето на всякакъв инструмент на някакво ниво отнема страшно много време и труд (като всичко). Не пиша това, за да дразня някой, а само да поддържам реалистичния тон :)

 

Също и животът не грабва почти никой, просто повечето хора, откриват, че други неща са им по интересни и важни (а и по лесни ) от свиренето, тоест поне временно (или пък за постоянно в много случаи) им позавяхва мерака. Случва се при болшинството от свирещите на възраст около двайдет/двайсет и нещо, меракът има навика да се завръща след 30така, защото свиренето на китара си е много готино, а и евтино хоби :D

 

П.С. Алтърнейт пикинг е една от най мръсните и неблагодарни техники за упражняване. Не бих казал, че е най добрата за начинаещи мераклии като единствена техника (макар, че безспорно трябва да се упражнява), в малко по бързи темпа се отдава прекалено трудно и на хора с много опит зад гърба си

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

защото свиренето на китара си е много готино, а и евтино хоби

Абе то че е готино, готино си е, ама никак не е евтинко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В инетерес на истината, нямам никакъв опит по въпроса (мога да свиря само по стандартния начин), затова и си позволих единствено офтопик :)

 

Но генералния ми съвет към всички на които им се свири е, да се упражнява повече, а по малко да се работи върху концепции, поне на ранен етап. Разбира се, генерално погледнато, трябва да се мисли като се свири, но в началото, най важно е да се развиват базови технически умения, а това се прави просто с работа по въпроса.

 

На темата лява или дясна постановка, отговорът ми изглежда очевиден. Пробват се и двете и си избираме кое ни се струва по удобно. С времето нещата си идват на място. Виждам, че повечето хора с опит по темата това и са направили

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами ако дай Боже някой ден се взема насериозно и реша да (се пробвам да) свиря блек метъл? :) Защото аз в момента съм на куха китара и "свирене" май е доста силна дума за това, което аз правя, защото акустичната китара не ми създава интерес а и съм малко непостоянен. :D

Редактирано от Петър Стамболов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудно ми е какво мислите за следното нещо: Левичар съм, но свиря на нормална китара, т.е. за дясна ръка. Установих с вземането на китарата, че ще ми е по-лесно да свиря, ако лявата ми ръка е по-грифа, защото е доста по-подвижна от дясната. Дали е възможно да прогресирам по този начин? :D

 

Сега ще ти дам моето мнение но от личен опит. Аз също съм левичар, но се научих да свиря на нормална "дясна китара". През 1-вите 5-6 месеца (и повече даже), не ми правеше впечатление и ми беше удобно, но с течение на времето, лявата ми ръка напредваше а дясната си стоеше почти на едно ниво. Това се превръщаше във все по-голям проблем и все повече си давах сметка, че нещата не са наред. След 2 години стигнах до положениепри което с лява ръка имах вече що-годе добра техника, но установих че с дясната нямам АБСОЛЮТНО НИКАКВА техника. Абсурд беше да направя с дясната ръка тремало (дори и съвсем бавно). Не мога да ти опиша кави усилия положих след това за да си оправя дясната ръка(а аз съм много търпелив), започнах от А-Б, но напредък никакъв. Дори и перото не можах да се науча да държа нормално, без да ми се стягат пръстите и китката. Започвах да се уча наново и наново, държейки ръката и китката по различен начин, но безуспешно. Единственото което успях да постигна със страшно много усилия беше - да започна горе-далу да свиря (мъчеъки се с дясната ръка) и то след след 2-3 часова загрявка(не е нормално) и след като оставя китарата за 1-2 часа и след това отново отначало (бавно и едвам едвам), хах направо си беше мъчение. Това стана и причина да се откажа да свиря на китара.

Така че ти препоръчвам добре да си прецениш възможностите на дясната ръка и добре да си прецениш дали ще можеш да поддържаш синхрон м-у двете си ръце. Казвам ти го от собствената си грешка, че не се научих в началото да свиря наобратно (не се замислих защо Хендрикс, Томи Айоми и други левичари свирят наобратно). Ина мен всички ми казваха "спокойно,бавно-бавно и с упражненияи лека-полека ще се научиш). Е да ама не стана, съдрах се от упражнения, но нищо не стана. Егати резила, всички се учудвяхя - с лявата ръка добърпо грифа, а с дясната почти като начинаещ. Много често можех да изсвиря някои сложни работи, а елементарни неща се оказваше че не мога да изсвиря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....Ами ако дай Боже някой ден се взема насериозно и реша да (се пробвам да) свиря блек метъл?...

 

Ако някой ден решиш да се вземеш на сериозно, ще трябва да се пробваш да правиш доста по предизвикателни неща, от това да се опиташ да свириш Блек метъл :D . Но съдейки от атитюда ти, на дали, тъй че не с епритеснявай ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Познавам само един човек, който свир/еше/и на китара и в в двете посоки. По принцип е левичар. Много отдавна на съм го виждал и слушал. Спомените са ми, че и в двете посоки свиреше добре, но с различен маниер, тоноизвличане, даже мислене. Никой не можеше да каже в коя посока свири по-добре. Страннна работа... Не мога да си спомня, дали свиреше на левичарски китари или просто обръщаше китарата без да обръща струни./по-скоро второто/ :godbless: Нямам и никакъв контакт с него, за съжаление. Помня само първото му име, някои незначителни подробности и толкова.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пък ако се научим да свирим и по двата начина, накрая ще можем да правим това. :bravo:

Michael-Angelo-Batio-3.jpg

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.