Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпросно относно техниката на лявата ръка.


PaCaTa

Recommended Posts

Започнах да "свиря" преди 3-4 дена.Всеки ден се упражнявам и имам един проблем.Гледах доста гайдове как трябва да стои лявата ръка върху грифа,но имам чувството че нещо неправя както трябва.

Доста започва да ме боли ръката в областта от лакътя до китката.Като се опитвам да извиря някой акорд (C , F ,G7 ) постоянно ми се случва с някой пръст да заглуша някоя струна.Също така ми е доста трудно когато трябва да притисна 2 струни с един пръст (като при акорд F примерно) дане "прецалам" някоя от 2-те струни,докато притискам с пръсти останалите.Започвам да си мисля,че ръката ми нестава за китара :huh: .Всякакви мнения и препоръки са МНОГО добре дошли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ръката можеш да си я сложиш на мостчето :) а иначе не си стягай ръката просто се отпусни...а относно другото то иде с времето :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нормалното обучение на струнен инструмент има няколко начални стъпки, които е добре да се преминат преди да се започне ученето на акорди и т.н.

обикновено се почва с упражнения за дясна ръка и свирене на празни струни на нотите като цели, половинки, четвъртинки, осминки и т.н. с тактуване на крак

след като обучаващия се герой усвои това се пристъпва към лява ръка само на първа струна - бавно постепенно включване на пръстите и свирене отново на горепосочения начин

и т.н. до момента в който се започва учене на гамите и акордите

трудно ти е защото нямаш изградени постановки на ръцете

най-добре си намери учител макар и 10-15 урока да ти покаже подробностите

 

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редки изключения са хората които нямат твоите проблеми

 

гледай палеца ти да е в средата на грифа (в задната част) като хващаш акорди с баре така ще имаш повече пространство за струните

това че те боли ръката е от необиграната мускулатура. Все още не си усетил колко трябва да стиснеш струните за да не си мориш ръцете. все пак китарата е т. нар. мързелив инструмент при който не се свири със сила а с техника :huh:

 

упражнявай се и всичко ще си дойде на мястото :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен също не се започва веднага от акордите,първо постановка на китарата спрямо теб да знаеш как да я държиш правилно защото ако не го научиш на време и ти остане навик става лошо няма отказване трудно се отказва после после упражнения за пикването на струните демек как да ги нацелваш без да ги бъркаш със перцето после упражнения за постановка на ръката върху грифа там се разтягат пръстите доста и акордите но докато стигнеш до тях трябва да мине време а може и година зависи как схващаш материала А не от вратата за краката както го викаха май :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръката, която мога да ти дам е просто да продължаваш да се упражняваш. Ако не са ти развити мускулите в ръцете е нормално да те боли. И недей чака година за да почнеш да учиш акордите, без тях си за никъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, вярно бе! Сайтове с уроци! Никога не бих се сетил!

 

Ще потърся тази вечер, и ако случайно намеря нещо в интернет, ще постна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казаха колеги вече - нужен си е учител и не е желателно да се почва с акорди от самото начало. според мен първо е правилно да се започне с елементарни рифчета на една - две струни, като целта най-вече е да се усвой както постановката на ръцете, така и ритмично свирене. След това бавно да се навлезе през гамите и чак тогава акорди.

Също бих препоръчал малко да си раздвижваш ръцете преди свирене. Малко масажи и елементарни упражненийца, целящи да разгреят мускулите на ръцете не са излишни, а и спестяват много болки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уроци по китара, бас китара, солфеж, хармония, анализ и импровизация-до пазар „Чаталджа”. Магистър по китара от ДМА „П.Владигеров”- София, богат преподавателски опит, индивидуални задачи за възрастни и деца. Цена 6лв. Тел 052 756492 Варна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема ти е в сетъп-а на китарата ти

От това което си написал ми става ясно, че струните ти са прекалено високо

А това че ръката ти не ставала за китара просто си го избий от главата ако мислиш да се занимаваш с инструмента

За другите мнения не съм много сигурен :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж занеси на някой който има доказан опит с тези работи

И му кажи също какъв ефект искаш да има в крайна сметка

Ако действаш сам имаш не повече от 10% да успееш да направиш нещо, особено като се има предвид че си и начинаещ може и да са по малко :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.