Jump to content
Българският форум за музиканти

Радио през китарата


Baphomet

Recommended Posts

От вчера почнах да хващам радио през китарата ми. Преди това нямаше такива проблеми, пък и все още не мога да си обясня как става този номер. Включвайки китарата към кубето ловя перфектно радио ”Хоризонт”... Интересното е че това става само при един от адаптерите на китарата, но лошото е че него го ползвам почти винаги. Интересно ми е какво може да е породило този ефект, защото аз логично обяснение не мога да измисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами понякога когато мощен усилвател е в близост до радиопредавател или при определени метероологични условия това е напълно възможно. :) Тогава кабелите, адаптерите на китарата дори и пътечките на печатната платка могат да изиграят ролята на приемна антена. Първия транзистор(или лампа) в предусилвателя играят ролята на демодулатор, а следващите на НЧУ. Този проблем може да се разреши като на входа на усилвателя се постави кондензатор който да дава високите честоти на маса оренировъчно капацитета е около 10nF, но трябва да експериментираш твърде голям капацитет би довел до заглушаване на звука от китарата, а твърде малък да си останеш със същия проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прекъсната ти е масата на кабела най-вероятно или при някой жак :godbless:

Ако беше така едва ли штеше да се оплаква само от радиото :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е само с китара. ;) Нашия клавирист от доста време насам хваща радио като се включи в кубето. И странното е, че радиото си се чува, ама кабела не прекъсва. смисъл всичко си е в ред. Забавно е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз хващах едно време радио. Проблема се оправяше когато държах струните, но пуснех ли - те ти радио..

Ами това е защото при теб струните играят ролята на антена а когато си сложиш ръката на струните ти ги заземяваш и даваш сигнала на късо ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес случайно учителя ми ми разказа за такъв случай и защо се получава. Та човека ми каза, че това се получава, когато кабеля няма външна обвивка(или коса както му викат на тя част от кабела) или когато е прекъсната и не си върши работата да изолира от външни звуци. Красиво...свиря на китара, а слушам радио :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако някой успее да хване телевизия - направо да го патентова :-))))

проща'айте, но не ме сдържа с офтопика

:)

 

идея си нямам как се ловят тези интерференции толкова качествено - на мен ми се е случвало само с първия саморъчно навиван от мен адаптор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На косата поначало се вика екран или ширмовка. Обикновено такива работи се получават от прекъсване на масата някъде - щом другите адаптери работят, значи проблема е в ключа или по-вероятно в адаптера, а не в кубето. Ква ти е китарата?

 

За да провериш дали е от адаптера без да я отваряш вземи един омметър, ако китарата е с пасивна електроника, настрой всичко - волуме, тоне на 10, сложи си кабела и измери в другия край колко килоома имаш - за сингъл коил е нормално 5-7ком, за хб - доста повече да речем до 18ком (може и повече да има). Ако не отчете съпротивление значи нещо се е прецакало

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.