Baphomet Публикувано Февруари 19, 2006 Публикувано Февруари 19, 2006 От вчера почнах да хващам радио през китарата ми. Преди това нямаше такива проблеми, пък и все още не мога да си обясня как става този номер. Включвайки китарата към кубето ловя перфектно радио ”Хоризонт”... Интересното е че това става само при един от адаптерите на китарата, но лошото е че него го ползвам почти винаги. Интересно ми е какво може да е породило този ефект, защото аз логично обяснение не мога да измисля. Цитирай
Marmot Отговорено Февруари 19, 2006 Отговорено Февруари 19, 2006 прекъсната ти е масата на кабела най-вероятно или при някой жак Цитирай
Fender_str Отговорено Февруари 19, 2006 Отговорено Февруари 19, 2006 Ами понякога когато мощен усилвател е в близост до радиопредавател или при определени метероологични условия това е напълно възможно. Тогава кабелите, адаптерите на китарата дори и пътечките на печатната платка могат да изиграят ролята на приемна антена. Първия транзистор(или лампа) в предусилвателя играят ролята на демодулатор, а следващите на НЧУ. Този проблем може да се разреши като на входа на усилвателя се постави кондензатор който да дава високите честоти на маса оренировъчно капацитета е около 10nF, но трябва да експериментираш твърде голям капацитет би довел до заглушаване на звука от китарата, а твърде малък да си останеш със същия проблем. Цитирай
Fender_str Отговорено Февруари 19, 2006 Отговорено Февруари 19, 2006 прекъсната ти е масата на кабела най-вероятно или при някой жак Ако беше така едва ли штеше да се оплаква само от радиото Цитирай
Mephistopheles Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Не е само с китара. Нашия клавирист от доста време насам хваща радио като се включи в кубето. И странното е, че радиото си се чува, ама кабела не прекъсва. смисъл всичко си е в ред. Забавно е Цитирай
ecmjazz Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 И аз хващах едно време радио. Проблема се оправяше когато държах струните, но пуснех ли - те ти радио.. Цитирай
Fender_str Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 И аз хващах едно време радио. Проблема се оправяше когато държах струните, но пуснех ли - те ти радио.. Ами това е защото при теб струните играят ролята на антена а когато си сложиш ръката на струните ти ги заземяваш и даваш сигнала на късо Цитирай
Wheels_of_Fire Отговорено Февруари 20, 2006 Отговорено Февруари 20, 2006 Днес случайно учителя ми ми разказа за такъв случай и защо се получава. Та човека ми каза, че това се получава, когато кабеля няма външна обвивка(или коса както му викат на тя част от кабела) или когато е прекъсната и не си върши работата да изолира от външни звуци. Красиво...свиря на китара, а слушам радио Цитирай
wolfgang Отговорено Февруари 21, 2006 Отговорено Февруари 21, 2006 ако някой успее да хване телевизия - направо да го патентова :-)))) проща'айте, но не ме сдържа с офтопика идея си нямам как се ловят тези интерференции толкова качествено - на мен ми се е случвало само с първия саморъчно навиван от мен адаптор. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 21, 2006 Отговорено Февруари 21, 2006 На косата поначало се вика екран или ширмовка. Обикновено такива работи се получават от прекъсване на масата някъде - щом другите адаптери работят, значи проблема е в ключа или по-вероятно в адаптера, а не в кубето. Ква ти е китарата? За да провериш дали е от адаптера без да я отваряш вземи един омметър, ако китарата е с пасивна електроника, настрой всичко - волуме, тоне на 10, сложи си кабела и измери в другия край колко килоома имаш - за сингъл коил е нормално 5-7ком, за хб - доста повече да речем до 18ком (може и повече да има). Ако не отчете съпротивление значи нещо се е прецакало Цитирай
Recommended Posts